Ladylike Gourmet: cornulete fragede cu gust de copilarie

Exista multe lucruri pretioase pe care fiecare dintre noi le primim de la parinti sau de la bunici, si pe care inevitabil ne dorim sa le transmitem mai departe. De la bijuterii, carti, obiecte cu insemnatate si pana la “trucuri” de viata care nu se mai gasesc nicaieri, oricat am scotoci internetul. Pentru mine, caietele cu retete ale bunicii reprezinta “gustul copilariei” si al fericirii resimtite in zilele in care cele mai importante preocupari ale mele erau cartile din biblioteca, tinutele pentru balet, lectiile de pian si rujurile verzi care colorau ca prin farmec buzele intr-un roz trandafiriu. Cornuletele cu rahat erau intotdeauna insotite de o “speciala” – o cescuta din portelan cu margini aurite, pe care bunica o umplea cu lapte amestecat cu o lingurita de cafea. Rasfoind recent unul dintre caietele din colectie, am descoperit reteta si m-am gandit ca nu exista moment mai bun pentru a o incerca si pentru a readuce in prezent amintirile “gustative” din copilarie, decat ziua de 1 iunie.

Cateodata doua cornulete cu rahat servite la ceasul amiezii, cu inghitituri mici si cu ochii plini de amintiri, reprezinta terapie pura pentru suflet si pentru mintea aglomerata. Reteta bunicii includea anumite ingrediente care in prezent nu sunt tocmai lesne de gasit (de exemplu, untura naturala) si cel mai probabil nici nu sunt de aceeasi calitate, insa chiar si in absenta lor, cornuletele au iesit exact asa cum mi le aminteam: fragede, aromate, perfecte pana in cel mai mic detaliu. Singura diferenta intre atunci si acum este ca minunatul desert nu contine zahar, ci un inlocuitor din stevie, mult mai sanatos si fara calorii. De peste 15 ani nu mai consum zahar alb, brun etc., iar toate tratatiile dulci pe care le prepar au la baza exclusiv stevia sau siropul de artar.

Ingrediente:

  • 500 gr faina
  • 25 grame drojdie proaspata sau 10 grame drojde uscata
  • 200 gr unt
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura zahar din stevie
  • 150 grame rahat
  • 50 ml lapte
  • 80 gr smantana sau iaurt gras
  • ½ lingurita cu sare

Modul de preparare nu este deloc complicat, singurul lucru care necesita putin mai multa atentie fiind aluatul, aspect la care Dragos este deja maestru. Pentru inceput, drojdia de dizolva in laptele caldut (nu fierbinte) impreuna cu zaharul, amestecul lasandu-se deoparte pret de 10-15 minute. In acest timp, se poate trece la pasul urmator, si anume cernutul fainii si portionarea untului proaspat scos de la frigider, in cubulete foarte mici, astfel incat sa poata fi amestecat cu usurinta. Textura rezultata din incorporarea untului in faina, este similara celei de pesmet, asadar sunt necesare cateva minute pana ce totul devine perfect omogen. Peste amestecul de faina si unt, se adauga cel pus anterior deoparte – drojdia cu lapte si zahar, smantana/iaurtul gras, galbenusurile, zaharul din stevie si sarea. Totul se amesteca foarte bine pana cand se formeaza aluatul, acesta lasandu-se apoi acoperit timp de o ora.

Pentru a fi cat mai usor de modelat, aluatul se imparte in doua bucati egale, fiecare dintre acestea trebuind intinse uniform pe un blat de lucru presarat cu faina. Important este ca aluatul sa ocupe diametrul unei farfurii mari, deoarece urmand conturul acesteia, se va obtine cercul din care se vor modela cornuletele. Mai precis, peste aluat se aseaza cu fata in jos o farfurie. Cu ajutorul unui cutit, se decupeaza un cerc in aluat, urmand conturul farfuriei. Cercul de aluat obtinut astfel, se portioneaza in 8 bucati egale (asa cum se procedeaza si cand se taie o pizza), rezultand astfel 8 triunghiuri pe care se plaseaza cate o bucatica de rahat si apoi de ruleaza din exterior (de la baza) spre interior.

Odata formate toate cornuletele, acestea se aseaza pe hartie de copt, intr-o tava generoasa, si se introduc la cuptor aproximativ 20 de minute, la o temperatura de 170 de grade (in functie de modul in care coace fiecare cuptor, timpul de coacere poate sa difere, de aceea este indicat ca dupa 15-20 de minute cornuletele sa fie verificate).

Ladylike Gourmet: cornulete fragede cu gust de copilarie

Trench-ul clasic: de ce isi merita investitia si care este secretul longevitatii sale

Ladylike Gourmet: cornulete fragede cu gust de copilarie

Lumanari parfumate si povesti incantatoare transpuse in paradisul olfactiv de acasa

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta