Se afla intr-o vila de o frumusete rara, pe una dintre strazile tihnite ale Capitalei, si este o invitatie la redescoperirea artei culinare prin intermediul unui concept de fine dining unic. Sub bagheta lui Chef Sidia Sissoko, a luat nastere nu doar un meniu care ar putea oricand rivaliza cu cel al unui restaurant international cu pretentii, ci o biografie captivanta a unui maestru care dincolo de rafinament si de bun-gust, nu a uitat ca secretul preparatelor care hranesc deopotriva corpul si spiritul consta in bucuria sincera si in dragostea ramase “pe farfurie”. Altfel spus, magia care transforma NORMA by Sidia Sissoko intr-o experienta de sine statatoare.
Credit foto: Dragos Alexandru
NORMA a reprezentat pentru mine o certitudine inca din clipa in care am fost intampinata de Chef Sissoko in curtea interioara a vilei cu aer interbelic. Un om caruia ii stralucesc ochii de emotie atunci cand iti strange mana si care iti deschide usa restaurantului sau cu aceeasi generozitate cu care te invita sa ii treci pragul casei, stii ca te va face sa reconsideri atat toata mancarea gustata vreodata, cat si modalitatea de raportare la aceasta. Si nu este vorba doar despre “sindromul noutatii”, devenit redundant in ultima perioada, ci despre amprenta personala care confera savoare unui loc care te situeaza aproape pe nesimtite in cea mai buna dintre lumile posibile.
In incaparile cu tavane inalte de la parterul si de la etajul vilei, simti cum domneste o primavara perpetua, cu lumina calda si mangaietoare primita prin ferestrele largi si cu vegetatia de un verde crud integrata in design-ul interior minimalist, transpus in cheie moderna de arhitectul Ioana Viziteu. Amenajarea spatiului a avut in vedere inainte de toate respectul pentru arhitectura casei, fiecare obiect care alcatuieste decorul, fiind realizat manual special pentru locatie, astfel incat vechiul sa poata fi infuzat cu aerul noutatii si sa fie pus in valoare asa cum se cuvine.
La NORMA eticheta nu este una impusa, ci mai cu seama sugerata, asa cum se intampla in locurile in care o cina te lasa cu un sentiment de implinire si te face sa astepti cu nerabdare urmatoarea vizita. Chef Sidia Sissoko nu iti trezeste niciun fel de dileme existentiale despre ce surpriza te asteapta in farfurie, ci te imbie sa degusti in liniste si sa iti acorzi timp pentru a-ti rasfata deopotriva simturile si papilele gustative.
Pasionat de gastronomia clasica frantuzeasca, Sidia reinterpreteaza intr-o maniera personala, retete adunate de-a lungul numeroaselor sale calatorii, fiecare preparat surprinzand prin echilibrul perfect intre modul de prezentare, cromatica si prospetimea ingredientelor atent selectate de la cei mai buni furnizori. Ce-i drept, gusturile difera de cand lumea si probabil singurele recognoscibile sunt cele puternic chimizate, insa unul dintre atuurile NORMA consta tocmai in abilitatea de a dezvalui arome nebanuite in dish-uri clasice, fata de care ai toate sansele sa dezvolti un “coup de foudre”. Aceeasi poveste, asezata pe un alt portativ si interpretata cu atat de mult aplomb, incat nu are cum sa te lase indiferent. Aceasta este arta culinara redusa la esenta. O arta in care diferentele transpar chiar de la primul contact vizual si in care nimic nu este prea stralucitor, prea opulent, prea incarcat, ci doar prea bun pentru a nu fi incercat.
Meniul semnatura al lui Chef Sidia Sissoko include atat specialitati pe baza de carne de vita, peste, rata sau berbecut, cat si o varietate de salate revigorante (salata Waldorf cu spanac, mere, telina si sos de nuci, salata de sfecla cu branza de capra, nuci caramelizate si dressing de zmeura, salata Nicoise cu ton rosu, fasole verde si oua de prepelita), supe-crema (supa de rosii coapte la cuptor, caviar de busuioc si branza de capra sau supa de cartofi cu praz si infuzie de ulei de menta), deserturi rafinate si usoare, completate de o selectie de vinuri perfect asortate. Voi spune doar atat: fileul de somon in papiota cu piure de mazare si sos de sofran este o delectare absoluta pentru papilele gustative si un clasic la care iti doresti sa revii neaparat. Asta daca nu te lasi impresionat de barbunul cu fondue de praz si sos de lamaie verde, pe care l-am “reportat” pentru o data viitoare, sau de pulpa de rata confiata, cu piure de morcov, sos de sfecla si wasabi, extrem de apetisanta pentru orice carnivor si suficient de convingatoare pentru a fi apreciata chiar si de catre un vegetarian declarat ca mine.
Cu toate ca nu obisnuiesc sa degust nimic din meniul de deserturi, tarta de mere a lui Chef Sidia Sissoko m-a determinat sa fac o exceptie de la regula. Si fara regret. Feliile fine de mere asezate pe un foietaj subtire si crocant, devin o incantare suprema pentru papilele gustative in momentul in care sunt asociate cu delicioasa inghetata de scortisoara, preparata dupa reteta proprie intr-un mic laborator din Capitala, condimentata cu un varf de ghimbir, atat cat sa ii confere o savoare speciala. Iar la o privire atenta, nici sufleul fondant de ciocolata cu sos de zmeura si inghetata de vanilie sau tarta de lamaie cu infuzie de busuioc, nu sunt mai prejos. De notat pentru urmatoarea incursiune!
Pentru cei aflati la prima experienta culinara la NORMA, restaurantul ofera si meniuri inedite de tip Degustation, alcatuite din portii mici si numeroase, specialitati ale bucatarului-sef, totul acompaniat de vinuri recomandate de somelier.
In momentul vizitei mele la NORMA, terasa era in curs de amenajare si trebuie sa va marturisesc ca la umbra arborilor generosi mi-as stabili fara sa clipesc biroul de vara. Si asta doar pentru a-mi reaminti de nostalgia ascunsa in toate acele mici lucruri pe care am uitat sa le iubim si care ne raman in suflet la finalul zilei: gusturi, mirosuri, atingeri, imbratisari, zambete si bucurii sincere. Restaurantul NORMA este situat pe Strada Aviator Teodor Iliescu, nr.33, iar rezervarile pot fi efectuate pe e-mail la adresele book@norma-fine-dining.ro / contact@norma-fine-dining.ro si telefonic – 0787.532.244.