Dincolo de fast, stralucire, conversatii spumoase si daruri speciale, sarbatorile de iarna marcheaza un moment unic care anunta debutul unei noi etape. Totul incepe cu o coala alba, cu un manunchi de sperante si cu franturi de lumina pregatite sa incolteasca odata cu sosirea primaverii. Este momentul ideal pentru a da curs unui periplu gourmet incantator si pentru a degusta din plin ceea ce in timpul anului este trecut la capitolul “interzis in dieta”. Mai ales pentru ca timpul permite, o lady trebuie sa isi dedice aceste zile pentru a se rasfata… inclusiv din punct de vedere culinar.
O infuzie de sofran, o spuma de ceai verde matcha sau trufe negre cufundate in ciocolata cu lichior de cirese negre? Inainte ca papilele gustative sa fie antrenate intr-un delir absolut, acestea trebuiesc intampinate cu un dish menit sa deschida apetitul pentru dialoguri bine dospite si rumenite, presarate cu picanterii pana in zorii zilei. Trecerea in noul an este punctata de o serie de preparate cu semnificatii aparte, care se considera aducatoare de noroc, sanatate si bogatie. Nu intamplator am ales sa va dezvalui o reteta speciala de tarta cu branza Brie, aceasta fiind una dintre tratatiile nelipsite de pe masa de Revelion a francezilor, belgienilor sau austriecilor. Traditia spune ca o tarta aurie, preparata cu rabdare la foc lent, semnifica abundenta, veselia si succesul in anul nou. Ca sa nu mai spun ca arata periculos de apetisant, iar de indata ce veti gusta, nu veti regreta decat ca ati copt una singura (portiile suplimentare sunt de rigueur).
Chiar daca nu o exercit pe cat de des mi-as dori, pasiunea pentru gatit s-a dezvoltat treptat in timp si s-a imbogatit atat prin prisma numeroaselor calatorii, in cadrul carora am avut prilejul sa deslusesc tainele diferitelor culturi gastronomice, cat si prin lecturarea unor volume dedicate obiceiurilor culinare si lifestyle-ului specific anumitor regiuni geografice. Regula numarul 1 in bucatarie este relaxarea fara de care niciun dish nu poate avea gust si savoare. Odata indeplinita (exercitiul si crearea anumitor deprinderi contribuie din plin la atingerea calmului), se poate trece la regula numarul 2 care consta in calitatea si prospetimea ingredientelor. In urma cu cateva saptamani va povesteam despre delicioasa branza Brie produsa de Paysan Breton (articolul complet il puteti parcurge aici), pe care am regasit-o cu bucurie in magazinele autohtone si tot atunci va promiteam o sugestie de preparat culinar care sa o aiba drept vedeta.
Asadar pentru realizarea tartei de Revelion cu branza Brie si ciuperci champignon, mi-a fost necesar aproximativ un pachet si jumatate de Paysan Breton Le Brie (teoretic un pachet ar fi fost suficient, insa am suplimentat cantitatea pentru a obtine un gust mai intens si mai bogat), alaturi de alte cateva ingrediente (deloc multe) pe care le-am trecut pe lista de shopping cu o zi inainte:
Pentru aluat:
• 200 gr faina
• 100 gr unt
• Sare
• 2 linguri cu apa rece
Pentru umplutura:
• 1 pachet si jumatate de branza Brie Paysan Breton
• 300 de grame de ciuperci champignon (puteti introduce si ciuperci brune)
• 2 oua
• 3 linguri de smantana
• 3-4 linguri parmezan
• Sare
• Piper
• Busuioc
Modul de preparare al tartei este extrem de simplu, chiar si pentru persoanele care se afla la primul dish de acest tip. Marturisesc ca pana nu demult consideram ca aluatul de tarta este extrem de sensibil, insa aceasta reteta mi-a spulberat toate temerile si mi-a demonstrat ca bucataria inseamna in primul rand incredere, dragoste si curaj.
Prin urmare, aluatul se pregateste in mai putin de 10 minute (pe ceas): intr-un bol se amesteca faina cu putina sare si untul rece, taiat cubulete (untul trebuie sa fie neaparat rece, altminteri nu va absorbi faina). Cu ajutorul degetelor se framanta rapid pana se obtine o compozitie usor sfaramicioasa (similara pesmetului). Apoi se adauga 2 linguri de apa rece si se framanta energic pentru a obtine un aluat omogen si nelipicios (puteti sa mai adaugati o lingura de apa daca este necesar sau puteti completa cu un putina faina, in cazul in care simtiti ca aluatul este inca sticky).
Odata alcatuit aluatul, acesta trebuie intins intr-o tava de tarta cu peretii detasabili, ridicand si pe laterale pentru a forma o margine aspectuoasa. Ciupercile taiate felii se aseaza intr-un strat consistent, iar vasul se pune la frigider pana este gata umplutura.
Umplutura se prepara la fel de simplu si de rapid: intr-un bol se amesteca cele doua oua bine batute cu smantana, apoi se adauga branza Brie Paysan Breton taiata cubulete, sare si piper, busuioc tocat. Compozitia se toarna peste stratul de ciuperci, iar la final se presara 3-4 linguri de parmezan (optional). Tava se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc mediu (150 de grade) timp de aproximativ 50-60 de minute, pana devine aurie.
Bon appetit si un An Nou plin de savoare!
[…] Sursa: adinanecula.ro […]
[…] nu se sfiesc sa recunoasca si cateva proprietati “afrodisiace” ale faimoaselor sortimente de brie, roquefort sau […]