Disciplinarea garderobei urbane: colectia Andreea Raicu sau noul basic fashion

Asemenea oricarui sistem functional, garderoba necesita o anumita rigoare si disciplina, un regulament intern de buna conduita si o intelegere deplina a rolului sau. Altfel spus, un soi de maturitate ce se contureaza de-a lungul anilor, intr-o maniera fireasca si nesupusa presiunilor externe. Naiva, exuberanta, capricioasa, excesiv de permisiva sau dimpotriva cerebrala, stabila si cu un simt critic dezvoltat, garderoba evolueaza in ritmul dictat nu de tendintele sezoniere, ci de purtatoare. In mod paradoxal, o simpla analiza a dressing-ului poate releva atat lacunele vestimentare, cat mai cu seama scurtcircuitele produse de-a lungul anevoiosului drum spre succes.

Traiul in marile metropole ne-a imprimat aproape pe nesimtite un ritm standardizat, mai alert sau mai lent decat cel care ne este propriu, insa niciodata acelasi. Din dorinta de conformism, de acceptare si din nevoia de “a tine pasul”, am omis din ecuatie un aspect vital, considerat frecvent drept o dovada de slabiciune sau de vulnerabilitate: detasarea la anumite intervale de timp, pentru a putea privi nuantat lucrurile si pentru a putea trasa noi perspective. A face un pas inapoi atunci cand toti cei din jur se straduiesc sa gaseasca modalitati prin care sa faca cati mai multi pasi inainte, intr-un timp cat mai scurt, nu echivaleaza cu o iesire din circuit. Moda, asemenea relatiilor interumane sau a parcursurilor profesionale, detine propriile mecanisme de auto-reglare si chiar daca tumultul cotidian ii mentine spiritul competitiv la cote ridicate, cheia care conduce la descoperirea secretelor de pret se afla in mainile fiecarui individ si este astfel conceputa incat sa nu poata fi reprodusa.

Back to basics” nu reprezinta doar un moft de ultim moment aliniat preocuparilor pentru un stil de viata sanatos, corect si coerent, opus haosului si retelor “fast” care domina mediul urban si care teoretic elimina activitatile time consuming. La nivelul garderobei, back to basic se traduce printr-o reordonare si o regandire a pieselor vestimentare, printr-o disciplina asumata atat in ceea ce priveste comportamentul de shopping cat si comunicarea imaginii de sine. In urma cu cativa ani, garderoba mea de abia mai putea respira, fiind sufocata, asemenea mie, de prezenta unor oaspeti carora uitasem sa le explic ca sunt dispusa sa ii gazduiesc doar pe o perioada limitata de timp si ca sederea permanenta iese din discutie. Prin prisma profesiei, am facut cunostinta in ultimii 12 ani cu garderobele a sute de femei, insa in foarte putine cazuri am constatat ca intre piesele vestimentare si persoana care le purta, exista un dialog, nu in monolog presarat exclusiv cu asteptari si cu task-uri: o rochie minimalista neagra care trebuie musai sa denote o persoana serioasa, o fusta cu slit prelung care neaparat garanteaza succesul unei intalniri amoroase sau o tinuta de gala care nu are cum sa nu fie fotografiata pe covorul rosu.

De cele mai multe ori, asteptarile si presupozitiile conduc la deziluzii, iar constientizarea trecerii la nivelul urmator survine atunci cand pentru golul resimtit in interior(ul dressing-ului sau al propriei vieti) sunt cautate nu solutii imediate, ci alternative pe termen lung. Nu ma refer aici la o schimbare radicala si nici la o identitate care nu va apartine, ci la rafinarea modului de percepere a hainelor si la disciplinarea garderobei: o versiune diferita a aceluiasi stil, un anumit tip de croi sau un detaliu menit sa faca diferenta in ansamblu, o scurtare infima a tivului sau o prelungire a acestuia cu cativa milimetri (in ambele cazuri, diferentele desi minore in aparenta, pot recontura vizibil silueta), o atentie sporita la finisaje, la calitatea tesaturilor si educarea simtului de business vestimentar (a investi intr-o piesa cu adevarat exceptionala, nu de a face un compromis in fata uneia mediocre, care daca nu v-a incantat nespus de prima data, putin probabil sa isi va lua revansa ulterior).

De cate ori nu v-ati surprins exclamand in fata dressing-ului ultra-aglomerat: “chiar nu am cu ce sa ma imbrac astazi!” ? Si de cate ori ati privit garderoba basic, cea de zi cu zi, ca pe o cunostinta apatica si atat de previzibila incat parca nici nu mai doriti sa va intalniti cu ea la o sueta de dupa-amiaza? Absolut toate femeile trec prin asemenea perioade cel putin o data in viata, insa in cele din urma ceea ce conteaza este educarea vizuala si deschiderea manifestata inspre descoperirea unor detalii ascunse, capabile sa indice calea iesirii dintr-un cerc vicios.

Surpriza sezonului in arealul garderobei basic mi-a fost oferita de o linie vestimentara careia ii atasasem pana in momentul in care sa o cunosc mai bine, doar eticheta corectitudinii: colectia fashion semnata Andreea Raicu. De indata ce am corelat tactilul cu analiza minutioasa din punct de vedere tehnic a fiecarei piese vestimentare incluse in linia Andreea Raicu (disponibila online in shop-ul dedicat), mi-am dat seama ca este vorba nu doar despre un business nascut din oportunitatile pe care le ofera ipostaza de persoana publica, ci despre un business fashion foarte bine gandit si corelat cu nevoile reale ale garderobei femeilor moderne.

Andreea imprima in mod evident liniei sale fashion, cateva dintre preferintele personale, simplitatea si minimalismul adoptate atat in viata de zi cu zi cat si in aparitiile publice, dar mai mult decat atat, intuieste dorintele unor segmente de cliente extinse si le ofera variante purtabile, accesibile si defel banale. Cu alte cuvinte, acea fusta conica impecabila care urmeaza indeaproape conturul siluetei si care avantajeaza atat minionele cat si femeile cu o inaltime peste medie, acea rochie office de lungime medie, care nu se indeparteaza de dress code-urile companiilor, dar in care femeia nu se simte incorsetata ca intr-o uniforma sau acea rochie de cocktail/eveniment formal care nu este menita a fi purtata doar de doua ori pe an, ci care insoteste o cina speciala, o iesire in oras sau un prilej festiv in cercul de prieteni.

Atat piesele din colectia Andreea Raicu cat si cele din linia creata de Stephan Pelger pentru Andreea Raicu starnesc dezirabilitatea si pluseaza la capitolul versatilitate si accesibilitate. Tiparele sunt realizate in micul atelier situat in Bucuresti, iar de indata ce veti proba unul dintre item-uri, veti intelege care este diferenta intre un brand care produce in serie si un atelier fashion care a debutat cu pasi mici dar siguri si cu o baza foarte bine alcatuita: proportiile siluetei sunt excelent gandite astfel incat fiecare tip de croi sa fie adaptat particularitatilor individuale, tabelul de marimi specifica dimensiunile cu precizie si mai cu seama in cazul masurilor mici (34 si 36) diferentele sunt gandite astfel incat hainele sa vina ajustate perfect atat in zona bustului cat si in partea inferioara, iar sistemele de inchidere sunt mai generoase decat la alte branduri (in sfarsit am intalnit fermoare suficient de lungi, pe care nu le inchid si deschid cu teama de a nu se bloca), tocmai pentru a facilita imbracarea si pentru a preveni eventualele accidente nedorite (patarea cu fard a gulerelor sau a decolteului, deranjarea coafurii etc).

Linia vestimentara semnata Andreea Raicu nu este menita sa rescrie codurile modei, ci sa nuanteze peisajul urban, integrand cateva mici artificii stilistice pentru o garderoba actuala, proaspata si cu un twist atat de necesar: rochii sacou care pot fi purtate atat singular la un cocktail sau peste o alta tinuta in timpul zilei, rochii petrecute sau cu drapaje discrete ce revitalizeaza look-ul business, piese esentiale care nu risca sa se demodeze peste trei sezoane, punctate de cateva detalii aparte (clasica rochie neagra in A cu buzunare ascunse sau rochia creion din material plin, structurat cu mici pliuri care evidentiaza subtil talia si alungesc optic silueta) si interpretari accesibile ale unor key items (fuste sau rochii din piele ecologica, insa de o calitate foarte buna si care se simt minunat pe piele).

Credite shooting:
Fotograf: Emil Costrut
Hairstyle: Simina Diana Cheteles – founder/manager Vestige (Cluj-Napoca)
Manicure: Andreea Lascu – educational manager Bio Sculpture Gel Romania (.1 Concept)
Tinuta: rochie alba cu decupaje din colectia Stephan Pelger for AR, pantofi stiletto presaj auriu CONDUR by alexandru, bratara din argint realizata manual (colectia Extreme Love) si cercei din argint MOOGU Contemporary Jewellery by Andreea Mogosanu
Locatie: multumiri speciale City Plaza Hotel Cluj-Napoca

Disciplinarea garderobei urbane: colectia Andreea Raicu sau noul basic fashion

Decalogul camasii de ceremonie impecabile: sugestiile Braiconf pentru o tinuta rafinata

Disciplinarea garderobei urbane: colectia Andreea Raicu sau noul basic fashion

Constelatia frumusetii cu sclipiri de diamant: invitatia CHANEL la expozitia-eveniment Mademoiselle Privé (Saatchi Gallery)

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!