Stratic Leather & More sau cum un design elegant si functional m-a transformat in adepta bagajului de cabina

Dupa ce ani la rand am calatorit cu doua, trei sau chiar patru trollere (da, stiu, pantofii ocupa foarte mult loc in bagaj, mai ales cand sunt transportati in cutiile lor originale), o serie de “evenimente” aparent constrangatoare, insa de bun augur, in esenta, m-au determinat sa fac pasul decisiv si realmente eliberator inspre statutul de light traveller. Nu as fi crezut vreodata ca voi putea pleca intr-un loc, chiar si pentru scurt timp, doar cu un bagaj de cabina, insa dupa ce am devenit client Stratic, am inteles de fapt ca unul dintre motive consta in faptul ca nu imi gasisem inca companionul perfect. Mai precis, acel troller suficient de bine compartimentat, eminamente functional, dar si atractiv din punct de vedere estetic, care sa imi dovedeasca din plin ca suntem sortiti unul pentru celalalt. Si care sa raspunda principalei mele cerinte atunci cand vine vorba despre o achizitie, indiferent de natura ei: longevitate. Gama Leather & More de la Stratic a fost o adevarata revelatie pentru mine si am decis sa povestesc despre ea pentru ca se situeaza la intersectia know-how-ului si a calitatii germane, cu pionieratul in ceea ce priveste modalitatea de a calatori. Un alt fel de a spune “love brand”.

Atasament emotional, dincolo de eticheta

Imi amintesc ca in urma cu aproape un deceniu, Li Edelkoort, celebra vizionara in arealul tendintelor de design, vorbea pentru prima oara despre “love brands” si despre importanta emotiilor pe care le investim in momentul in care luam o decizie de shopping. Mereu am fost convinsa ca fidelizarea clientilor unui brand nu tine atat de strategiile de marketing, cat de abilitatea marcii respective de a-si spune povestea astfel incat aceasta sa rezoneze cu segmentul de public vizat. Acesta este si motivul pentru care aflandu-ma in sala de conferinte, am tresarit in momentul in care Li a inceput sa explice cat de greu va cantari in anii ce vor urma legatura intre “love” si “labels” si cata atentie ar trebui sa acorde companiile storytelling-ului, desigur atunci cand exista si premisele necesare. Nu incape indoiala ca notiunea expusa de Li mi-a mers la suflet, mai ales ca dintotdeauna am fost un cumparator emotional. Nu compulsiv, pe modelul “love & brands” al lui Saraj Jessica Parker din SATC, adica nu cu un comportament orientat inspre achizitii in virtutea fascinatiei pentru brandurile de lux sau ca raspuns la stresul cotidian, ci atasat de savoir-faire-ul si de povestea din spatele marcilor.

Asemenea unei carti, si un produs, oricare ar fi acela, daca m-a intrigat si m-a convins de la primele “pagini” ca in spatele sau se afla mai mult decat se vede, m-a castigat de client. Si mai este un aspect: in urma cu cateva decenii, majoritatea obiectelor erau facute sa dureze, veneau cu o garantie a calitatii care nu era necesar sa fie trecuta pe eticheta, ci care pur si simplu putea fi observata cu ochiul liber din insasi maniera de constructie, din finisaje, din materialele utilizate, din detaliile asupra carora se insista poate mai mult decat asupra design-ului per ansamblu. In ultimii ani insa, lucrurile s-au inversat, primand “consumabilele”, obiectele care odata ce se strica pot fi foarte usor inlocuite, si in care iti dai lesne seama ca nu merita sa investesti pentru a le repara. Te poate costa mult mai mult decat un produs nou. Este aceeasi logica care poate fi aplicata si la garderoba: piese pe care le porti ani la rand si care “imbatranesc frumos” vs haine care te atrag pe moment, dar pe care ajungi sa le porti o data, maxim de doua ori, si care nu fac altceva decat sa ocupe spatiu in dressing.

Bagajele de calatorie mereu le-am privit drept consumabile. Cu toate ca nu aceasta a fost premisa de la care am plecat atunci cand am cumparat primele trollere, superbe de altfel, insa neadaptate din punct de vedere al constructiei manipularii dure din aeroporturi. Dupa ce unul, doua, trei bagaje s-au zgariat vizibil si s-au murdarit atat de grav incat nu le-am mai putut reda prin nicio metoda aspectul initial, am renuntat la a mai investi in trollere. Le-am testat si pe cele premium, si pe cele din segmentul de mijloc, si cu toate ca nu sunt adepta generalizarilor, a trebuit sa accept realitatea: toate se comportau identic la transport.

Vara aceasta insa, pentru prima data dupa ani buni, mi-am recapatat speranta ca voi gasi in sfarsit troller-ul perfect pentru mine. Responsabila de acest avant este nimeni alta decat Diana Cosmin, buna mea prietena, in ale carei gusturi ma incred de fiecare data, deoarece stiu cat de pretentioasa este in alegeri (in cel mai bun sens al cuvantului) si stiu ca avem aceleasi referinte atunci cand vine vorba despre a calatori cu stil. Atat Dianei, cat si mie, ne plac investiile inteligente, nu achizitiile de moment, iar ea este cu atat mai riguroasa la acest capitol, cu cat a dedicat pe platforma www.finesociety.ro o serie intreaga de articole artei minimalismului, articole inspirate de propriile cautari si de transformarile de lifestyle.

Surprinsa fiind ca a reusit sa calatoreasca timp de trei saptamani vara aceasta cu un singur bagaj de cabina, am intrebat-o direct pe Diana cum este troller-ul de la Stratic care aparea in story-urile postate pe instagram. Raspunsul ei a fost imboldul de care aveam nevoie pentru a intra pe site-ul distribuitorului din Romania si a plasa o comanda: “Este singurul brand de trollere pe care il folosesc de mai bine de 5-6 ani. Am daruit toate celelalte valize pe care le aveam si am ramas doar cu un set de la Stratic.”. Anticipand urmatoarea mea intrebare, Diana a simtit nevoia sa completeze: “O sa iti spun un lucru amuzant apropos de Stratic. Anul trecut, am plecat cu masina intr-o deplasare, iar portbagajul pesemne ca nu era inchis foarte bine, dat fiind ca in timpul mersului a cazut din el una dintre valizele mari. Nu a patit nimic, nici macar o zgarietura. Pentru mine asta a fost testul suprem.”

O poveste care incepe in 1946

La un an distanta de la incheierea Celui de-al Doilea Razboi Mondial, constient fiind de dorinta oamenilor de a calatori din nou si de a descoperi lumea, Jacob Bonifer pune bazele companiei Stratic, un nume ale carui origini face trimitere la stratosfera, la pasiunea pentru zbor, la lejeritate. Un nume care venea insotit de o promisiune: calatoriile in perioada postbelica nu aveau sa mai semene deloc cu cele de dinainte de razboi. Pasionat de calatorii, Jacob Bonifer si-a dorit sa ofere acestora o noua dimensiune, mai simpla si mai placuta, intr-o lume care la vremea respectiva era si asa destul de complicata.

“Set the course today for an easier life tomorrow”.

Aceasta deviza continua sa determine directiile de dezvoltare Stratic si in prezent, si sa pozitioneze compania mereu cu un pas inaintea concurentei, mereu dornica de a inova si de a oferi clientilor optiuni menite sa le faca viata mai usoara, mai buna si mai frumoasa. Inca de la bun inceput, Stratic a fost o afacere de familie, si asa a ramas pana in ziua de azi, cand a treia generatie se afla la conducerea companiei. La sediul central Stratic, din localitatea germana Rodgau, echipele de cercetare, design, marketing si achizitii, lucreaza impreuna pentru a obtine “formula perfecta” pentru calatorii fara batai de cap: un bagaj cat mai usor cu putinta, dar in acelasi timp extrem de rezistent, functional si totodata cu un design unic.

5000…

Acesta este numarul de teste de rezistenta la care este supus fiecare produs Stratic inainte de a iesi din fabrica. In plus, trollerele sunt concepute de asa maniera incat integritatea sa nu le fie afectata de substante toxice sau corozive. Pe cat sunt de aspectoase, pe atat sunt de durabile, iar linia Leather & More reflecta cu prisosinta maiestria Stratic in ceea ce priveste atingerea echilibrului perfect intre functionalitate si eleganta. Carcasa dura din policarbonat de calitate superioara, fermoarele cu doua randuri de dinti, foarte greu de taiat, cifrul TSA si detaliile din piele, au adus modelelor Leather & More nu doar aprecierea clientilor pentru care bunul gust conteaza, ci si a specialistilor in design de produs.

Eleganta, longevitate, inovatie si responsabilitate sociala

Stratic Leather & More dimensiunea S (troller-ul pentru cabina), in varianta roz pal cu piele maro ciocolatiu, aleasa de mine, detine pe merit premiul Good Design Award (la fel ca toate celelalte modele din gama Leather & More). Este cel mai frumos troller pe care l-am vazut in ultimii ani si totodata cel cu care am rezonat cel mai mult la capitolul estetica. Prima impresie conteaza, si nu voi ascunde faptul ca dincolo de garantia calitatii si a unei investitii pe termen lung, acesta a fost unul dintre factorii decisivi in procesul de achizitie. Interiorul este captusit un material extrem de placut, si de foarte buna calitate, iar ceea ce mi-a placut in mod special la dimensiunea S este compatimentul cu fermoar din fata, care poate fi folosit atat pentru laptop, cat si pentru a avea un acces mult mai rapid si mai usor la lucrurile importante.

Insa asta nu e tot: anul acesta Stratic a introdus in design-ul trollerelor cip-uri NFC, si in parteneriat cu provider-ul software Imero, a facut ca lucrurile sa fie si mai simple. De acum, fiecare bagaj poate avea o identitate digitala si poate fi controlat cu ajutorul telefonului mobil. Este aceeasi tehnologie care transforma telefonul intr-un portofel virtual si care permite efectuarea platilor rapide.

A tine pasul cu provocarile secolului XXI nu inseamna pentru Stratic doar investitiile in zona hi-tech, ci si responsabilitatea sociala manifestata in doua directii majore. Prima dintre acestea consta in campaniile derulate de companie, prin care aceasta sustine calatoriile in scop de ajutorare a unor segmente defavorizate. In 2007, Stratic a sponsorizat o echipa extinsa de medici si asistenti, oferindu-le trollere ultramoderne din policarbonat, pentru a calatori mai usor in tarile in curs de dezvoltare si a reda cat mai multor copii sansa la o dantura sanatoasa si la un zambet larg. Cea de a doua directie, are in vedere sustenabilitatea, mai precis includerea in design-ul trollerelor a unor parti realizate din materie biodegradabile, si chiar mai rezistente comparativ cu cele traditionale. Gama Straw+ prezinta inclusiv carcasa care poate fi reciclata.

Toate produsele Stratic sunt disponibile online pe www.zipup.ro, distribuitorul exclusiv al brandului in Romania, un business de familie despre care voi povesti intr-un material dedicat, deoarece este cladit pe aceeasi convingere pe care am expus-o in prima parte a articolului: adevaratele investitii sunt acelea in marcile capabile sa creeze atasamente emotionale.

Stratic Leather & More sau cum un design elegant si functional m-a transformat in adepta bagajului de cabina

Interviu de colectie cu Friedrich Wille: un om definit de un tip special de eleganta, o cultura enciclopedica si o sensibilitate rara

Stratic Leather & More sau cum un design elegant si functional m-a transformat in adepta bagajului de cabina

Dupa 50 de ani: doua formule suave marcheaza inceputul unui nou capitol olfactiv semnat Miraj  

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!