Interviu de colectie cu Friedrich Wille: un om definit de un tip special de eleganta, o cultura enciclopedica si o sensibilitate rara

Unii oameni colectioneaza obiecte de valoare, de la mic la mare, altii aleg sa investeasca de timpuriu in alcatuirea unor colectii de observatii si cercetari ale lumii inconjuratoare. Eu ma numar printre colectionarii atipici si nisati, cultivand de cand ma stiu dialogul cu “arhitecti” ai bunului gust si ai elegantei, sub forma unor capitole de poveste menite sa dezvaluie detalii cu insemnatate, acele detalii care servesc la punerea lucrurilor in context si care reprezinta adevarata magie din interior, energia vitala, suflul creativitatii. La inceputul lunii octombrie, cand am primit invitatia de a zbura la Viena pentru un interviu one-to-one cu Presedintele si CEO-ul FREYWILLE, dr. Friedrich Wille, am stiut ca va urma sa adaug colectiei mele de experiente notabile, una cu totul si cu totul speciala. O experienta care vorbeste inainte de toate despre o arta matura, o arta care asemenea femeilor carora li se adreseaza, straluceste prin siguranta derivata dintr-o autocunoastere aprofundata. O arta nu doar vizuala, ci eminamente intelectuala.

Vorbeste cu o imensa pasiune despre istorie, muzica, pictori, carti, muzee, dar mai ales despre oamenii pe care i-a intalnit de-a lungul anilor si care i-au ramas alaturi. Cunoscandu-l pe dr. Friedrich Wille si avand privilegiul de a pasi in biroul sau si de a vizita in premiera atelierul de creatie si cel de productie, mi-am dat seama ca secretul FREYWILLE il reprezinta o mana de oameni buni si talentati, modesti din cale afara, care se dedica trup si suflet pentru a duce mai departe mestesugul unic care se afla la baza bijuteriilor din email artistic, si variantelor acestora cu monturi din aur de 18 kt si diamante stralucitoare.

Dr. Wille nu a reunit in jurul sau doar o echipa, ci a reusit sa formeze o familie, iar acest lucru l-am putut lesne observa din firescul interactiunilor din timpul vizitei mele si dintr-o energie aparte, calda, creata in grup si transformata in suport pentru fiecare membru. Ca o gazda primitoare si bucuroasa de oaspeti, dr. Wille a pregatit tot ceea ce a avut mai bun si a asezat pe masa, atat la propriu, cat si la figurat. De la cea mai noua colectie de instrumente de scris, nelansata inca in magazinele brandului, pana la cel mai valoros lucru: timpul sau. Placerea cunoasterii este cea care ii intretine vie curiozitatea si spiritul de observatie, cea care il face atent la nuante, si cea care il ajuta sa navigheze printre aparente si sa descopere esenta. Obisnuieste sa mearga cu metroul prin Viena, este pasionat de psihologie si stie cum sa citeasca oamenii. La cei 82 de ani proaspat impliniti, are o tenacitate care rivalizeaza cu a oricarui tanar, dar mai presus de toate, o eleganta innascuta.

Cum percepeti cultura vizuala contemporana si evolutia arealului artistic in ultimii ani?

Dr. Friedrich Wille: Arta moderna este o arta independenta, cel putin in opinia mea. Iar acest lucru nu se datoreaza neaparat unui curent, unei tendinte, ci unui mod diferit de gandire. Majoritatea celor care activeaza intr-un domeniu creativ, corelat direct sau indirect cu artele vizuale, si-au gasit variate modalitati de exprimare, prepondenrent simbolice, sugestive, diferite de redarea “picturala” a realitatii. Nu este ceva neaparat nou si nemaivazut. Si arta, asemenea multor alte areale, are o anumita ciclicitate. Sa ne gandim doar la Kazimir Malevici ca reprezentant al avangardei ruse si ca artist care si-a creat propriul stil, un nou tip de realism care a inspirat multe proiecte de arta decorativa, inclusiv cateva dintre piesele incluse in colectiile FREYWILLE.

Malevici a razbit intr-o perioada presarata cu extrem de multe schimbari si framantari sociale, dar mai ales cu cenzura stalinista. Daca nu ma insel a petrecut chiar un an in inchisoare la Moscova, insa acest lucru nu a facut decat sa il provoace din punct de vedere creativ, nevoit fiind sa gaseasca modalitati noi de a-si face cunoscuta viziunea, de a se exprima, sub auspiciile propagandei socialiste. Si nu a fost singurul. Extrem de multi artisti ai vremii au conferit artei lor conotatii de rebeliune, in semn de protest la adresa regimului opresiv. Dincolo de expresii ale artei, au fost acte de curaj.

Arta inseamna creativitate, insa totodata arta inseamna si respect pentru sentimentele si emotiile oamenilor.

Friedrich Wille

Pornind de la exemplul lui Malevici, libertatea creativa nu ar trebui sa aiba consecinte in plan social. Iar aici se aplica perfect enuntul lui John Stuart Mill, conform caruia “libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt”. Da, intr-adevar arta inseamna creativitate, insa totodata arta inseamna si respect pentru sentimentele si emotiile oamenilor. Pentru ca dincolo de latura estetica, de zona decorativa, arta indiferent ca vorbim despre pictura, fotografie sau bijuterie, vorbeste in primul rand sufletului. Cred ca acesta este numitorul comun al artei prezentului, al artei moderne, al artei din urma cu unul, doua sau cinci secole.

Colectiile FREYWILLE sunt inspirate de tot ceea ce este mai nobil si mai frumos in universul artei, iar cele omagiale transpun fragmente de istorie vizuala in piese care asemenea operelor care le-au servit drept inspiratie, sunt menite a traversa cu gratie epocile, dar nu expuse intr-un muzeu sau intr-o galerie, ci purtate si transmise de la o generatie la alta. Ce presupune munca in atelierul de creatie, pentru a transforma fiecare referinta artistica in bijuterii pretioase si delicate, care nu doar atrag priviri admirative, ci care invita la dialog?

Dr. Friedrich Wille: Nu-i asa ca atunci cand probezi un inel sau o pereche de cercei FREYWILLE petreci cateva minute bune analizand motivele si detaliile grafice, si admirand culorile? Da, ai mare dreptate. Nu m-am gandit niciodata astfel, insa o bijuterie FREYWILLE chiar poate fi un punct excelent de plecare pentru a porni o discutie cu cineva complet necunoscut. Si pentru a gasi lucruri in comun. Arta chiar este un limbaj universal, insa pentru a putea fi inteleasa, ea trebuie studiata. Cu asta incepem si noi la atelier. In momentul in care stabilim care va fi tematica urmatoarei colectii, ne “inchidem” in biblioteca si incercam sa parcurgem cat mai multe surse bibliografice despre viata si cariera artistului omagiat. La finalul procesului de documentare, care poate dura cateva saptamani sau chiar luni, cu siguranta am putea realiza un film, atat de multe detalii si amanunte retinem. Toate acestea ne ajuta enorm sa surprindem esenta si sa ne conturam o imagine cat mai clara asupra referintelor posibile. Nu “decupam” dintr-o pictura un fragment si apoi il declinam intr-o colectie. Este vorba despre simbolistica, despre motive, despre maniera in care acestea pot fi asezate si integrate in bijuterii, despre o unitate a mesajului la toate nivelurile.

Referinta artistica este punctul de plecare, insa nu si destinatia. Aceasta din urma, rezultatul final reprezentat intr-o colectie, este practic ceva cu totul nou. Echipa noastra creativa realizeaza variante de design in spiritul respectivei referinte, ceea ce nu este deloc usor. Si nu de fiecare data reusim sa obtinem ce ne dorim din prima. De cele mai multe ori sunt zeci de incercari pana in cand declaram pe deplin multumiti.

Cum s-a dezvoltat in ceea ce va priveste, simtul artistic?

Dr. Friedrich Wille: Mediul familial in care am crescut si in care m-am format, cu siguranta a avut o importanta covarsitoare. Si cred ca acest lucru este valabil pentru oricine. Parintii mei nu s-au numarat printre colectionarii de arta, insa au stiut cu siguranta sa colectioneze experiente. Mai precis, au investit in calatorii, si s-au asigurat ca in acest fel atat eu, cat si ceilalti membri ai familiei, ne formam de timpuriu o cultura vizuala. Inca de mici, parintii ne-au luat cu ei la muzee, nu doar pe teritoriul Austriei, cat si in Franta, Tarile de Jos, Italia sau Marea Britanie. De asemenea, ne-au dezvoltat gustul pentru lectura, si imi amintesc ca inca din copilarie eram pasionat de autobiografii, pentru ca acestea ma ajutau sa cunosc vietile unor oameni pe care nu ii mai puteam intalni. In cazul artistilor, era ca si cum faceam un salt in timp si stabileam o legatura cu ei.

Cred ca fiecare dintre noi isi poate gasi, intr-un fel sau altul, modalitatea de exprimare artistica. Eu am fost atras dintotdeauna de jazz, si am cantat chiar si la trompeta. In perioada studiilor, in timp ce imi faceam temele, obisnuiam sa ascult prin alternanta muzica clasica, in special Vivaldi, si jazz, Ella Fitzgerald tinandu-mi cel mai adesea companie. Unul dintre profesorii mei din acea vreme, era un membru activ al tuturor paradelor si manifestarilor artistice din Viena, si un maestru al trompetei. De la el am invatat sa cant la acest instrument, insa in stil clasic, nu jazz, asa cum as fi preferat. Era foarte greu sa gasesti atunci pe cineva care sa te invete sa canti jazz, si in plus nici nu prea iti era permis.

O bijuterie capata valoare atunci cand este inteleasa

Mi-ati marturisit ca v-au pasionat dintotdeauna biografiile artistilor. Care dintre cele studiate vi s-a parut cea mai interesanta si de ce?

Dr. Friedrich Wille: Sunt multe detalii si aspecte care m-au surprins la vietile artistilor, in mare parte libertine, tumultoase, complicate..Niciunul dintre ei nu a fost vreun sfant. Dintre biografiile pe care le-am valorificat in colectiile FREYWILLE, cred ca cea a lui Paul Gauguin, Vincent van Gogh si Claude Monet m-au impresionat cel mai mult. Stiu ca Monet este artistul tau preferat, si iti marturisesc ca si in ceea ca ma priveste povestea sa exercita o fascinatie aparte. In primul rand, pentru ca vederea sa nu era in cea mai buna forma si mai mult decat atat, se deteriora progresiv, iar in tot acest timp el continua sa picteze. In al doilea rand, pentru ca in momentul in care s-a casatorit cu femeia pe care o iubea, aceasta avea deja cinci copii, iar el nu a perceput nicio clipa acest lucru ca fiind un impediment in calea fericirii si a unei relatii armonioase, ba din contra. Pentru un artist, in special pentru un artist din acea vreme, era ceva nemaivazut si nemaiauzit. Contravenea cumva “reputatiei” si imaginii celor care activau in domenii creative.

La mijlocul secolului al XIX-lea, Japonia si-a deschis granitele pentru schimburi comerciale, ceea ce a insemnat si sosirea artei japoneze in Occident. Expozitia universala de la Londra din 1862, sau cea de la Paris din 1867, au reprezentat adevarate revelatii pentru artisti, prin care si Monet, si astfel japonismul a inceput sa se manifeste din ce in ce mai mult in pictura. Monet a cumparat din Japonia un kimono superb pentru sotia sa, pe care l-a pictat manual, si inspirat fiind de noul curent artistic, a avut si revelatia lacului cu nuferi. De asemenea, Monet a fost singurul pictor francez care a reusit sa il convinga pe Georges Clemenceau, prim-ministru al Frantei in prima jumatate a anilor 1900, si prieten apropiat al sau, sa organizeze la Muzeul Orangerie din Paris, in camera ovala, o expozitie cu opt picturi gigantice (doi metri inaltime si 91 de metri lungime) reprezentand nuferi de apa, lucrari pe care inainte de trecerea in nefiinta, le-a donat poporului francez. A fost ceva cu adevarat impresionant, ceva ce mi-a ramas intiparit in memorie pentru ca am eram copil cand am vizitat expozitia impreuna cu parintii mei. Peretii din Orangerie erau acoperiti complet cu aceste splendide panouri, si inconjurat fiind de ele la o varsta frageda, imi imaginam ca sunt o broasca intr-un lac.

Ce au in comun artistii carora alegeti sa le aduceti un omagiu in colectiile FREYWILLE?

Dr. Friedrich Wille: Important pentru noi este ca toti artistii omagiati sa fie artisti cunoscuti si iubiti de catre public. Altminteri nu ne ajuta din punct de vedere comercial. De exemplu, Gustav Klimt a devenit extrem de popular, de abia in urma cu 30 sau 40 de ani. Pana atunci nu era atat de cunoscut. Hundertwasser la fel. Cred ca prin colectiile noastre am contribuit la cunoasterea acestor nume de catre segmente largi de public, mai ales ca nu de putine ori am reusit sa generam si actiuni culturale de amploare. In Budapesta s-au organizat de nenumarate ori expozitii care au avut drept punct de plecare lucrarile unor artisti omagiati de noi si adusi astfel in atentie. Acelasi lucru s-a intamplat si la Moscova, unde pana sa lansam colectia de bijuterii Hundertwasser, nu se stia cine este acest artist.

Revenind la intrebarea ta, as mai adauga un lucru pe care artistii carora alegem sa le dedicam colectii il au in comun: absolut toti, fara exceptie, continua sa ne inspire si sa ne ofere idei decorative.

Bijuteria ca initiator al dialogului. Un dialog care altminteri ar fi putut sa nu aiba loc.

Fiecare brand isi seduce clientela cu anumite promisiuni si ii creeaza o serie de asteptari. Cu ce promisiuni vine FREYWILLE?

Dr. Friedrich Wille: Bijuteriile FREYWILLE te ajuta sa te exprimi mai bine, sa iti dezvalui pasiunile si arealele de interes inainte de a vorbi despre ele, si pe aceasta baza sa creezi afinitati cu cei din jurul tau. Atunci cand porti o piesa FREYWILLE spui in primul rand ca esti o iubitoare de arta, ca ai un anumit stil de viata si ca apreciezi tot ceea ce are aceasta mai bun sa iti ofere.

FREYWILLE nu se incadreaza in tipologia bijuteriilor clasice, chiar daca sunt atemporale, asadar in momentul in care le alegi poti fi sigura ca vor starni interesul prietenilor, al colegilor sau al cunostintelor. Inevitabil vei fi intrebata despre ele, se va contura un schimb de replici, ceea ce ti se va potrivi de minune mai ales daca ai o personalitate extroverta. Pe de alta parte insa, daca tipul tau de personalitate este introvert, purtarea unei bijuterii FREYWILLE te incurajeaza in mod cert sa fii mai comunicativa, sa relationezi mai usor cu persoanele din cercul tau social, si chiar sa iti depasesti anumite bariere de interactiune.

Contrar aparentelor, in tinerete eram o persoana foarte timida. Profesia m-a ajutat sa ies din cercul introvertilor si sa devin mai dornic de interactiune. Practica dreptului, m-a propulsat in contact direct cu oamenii, apoi a urmat perioada auditului, cand ma mai retrasesem putin, insa de indata ce am preluat fraiele companiei FREYWILLE, nu a mai fost cale de intoarcere, pentru ca lucrand in vanzari, in mod automat trebuie sa iti exersezi abilitatile de comunicare si sa faci acest lucru nu din obligatie, ci din placere. Pas cu pas, intalnind oameni noi, descoperindu-le povestile, luand contact cu alte culturi, incepi sa fii mai receptiv si sa vezi comunicarea ca pe o cale de te imbogati in primul rand sufleteste.

Intotdeauna va fi mai usor sa pornesti o conversatie pe marginea artei, mai ales cu o persoana pe care nu o cunosti, decat sa faci referire la ceva intim, precum aspectul parului, hainele sau manichiura.

Friedrich Wille

Ce simtiti atunci cand remarcati ca o persoana poarta bijuterii FREYWILLE?

Dr. Friedrich Wille: Bucurie. O bucurie imensa! Iar daca am posibilitatea si fara sa deranjez, intreb doamna cu pricina daca ii plac piesele, cum le-a ales si din ce magazin le-a cumparat. Nu se intampla de fiecare data acest lucru, uneori prefer doar sa fiu fericit in sinea mea si sa nu initiez un dialog, ca un introvert cu state vechi.

Magia FREYWILLE, asa cum o percep eu cel putin, consta in faptul ca fiecare piesa te indeamna sa te opresti pentru o clipa in loc, sa inchizi ochii si sa iti imaginezi ceva, orice vrei tu. Iti lasa posibilitatea sa calatoresti in locuri in care nu a mai fost nimeni in afara de tine, iar acele locuri speciale, a caror cheie de acces se afla doar la tine, devin ancore in cotidian.

Dr. Friedrich Wille: Asa este. Arta deschide lumi nevazute. Lumi pe care doar ti le poti imagina. Daca iti cumperi o geanta de la Hermes sau de la Louis Vuitton, vei simti intr-adevar ca apartii unui anumit cerc social. Insa acest lucru se poate intoarce impotriva ta la un moment dat. In New York de exemplu, nu esti cu nimic mai speciala daca te afisezi cu o geanta iconica a unui brand de lux. Este plin orasul de ultimele modele, si in mod paradoxal dezirabilitatea in randul segmentului de public care altminteri ar fi visat la ele, scade dramatic. Pana la urma le vezi peste tot, esti suprasaturata vizual de aceeasi estetica, parca nu mai vrei ceea ce au alte sute sau mii de femei.

FREYWILLE nu este peste tot, pentru ca nu este pentru toata lumea. Purtand bijuteriile te diferentiezi din start si nu risti sa fii etichetata in mod aleator, si in niciun caz pornind de la un logo.

Mai este insa un aspect. Uneori a cumpara o bijuterie FREYWILLE este un act terapeutic, o bucurie care iti ia gandul de la lucrurile cotidiene. Si iti spun ceva ce s-ar putea sa te surprinda: de aproape o luna am redeschis magazinul din Kiev si are un succes extraordinar. Oamenii sunt intr-o stare inca incerta, au nevoie de lucruri frumoase, de lucruri care se le aduca un strop de speranta. In perioada ciumei, in Venetia se organizau cele mai mari sarbatori si petreceri, pentru ca dintotdeauna oameni au constientizat ca atata timp cat traiesc, sunt datori sa aiba o viata buna.

Bijuterii frumoase pentru minti stralucitoare

Ce inseamna in opinia dvs. exclusivitate si exclusiv in 2022?

Dr. Friedrich Wille: Exclusiv inseamna in primul rand editie limitata. Nu poti vorbi despre exclusivitate atunci cand la mijloc ai o productie de masa. In niciun caz. Imi amintesc ca am fost odata in Place Vendome, cautand o bijuterie speciala pentru sotia mea. Desigur am fost tratat cu extrem de multa atentie, insa tot acest “protocol” dupa care isi desfasoara activitatea casele celebre de bijuterii, nu cred ca rimeaza neaparat cu notiunea de exclusivitate. Te face sa te simti deasupra tuturor si asta nu mi se pare corect. Nu ar trebui sa existe “mai sus” sau “mai jos” atunci cand vine vorba despre o experienta de shopping.

Si in magazinele FREYWILLE cand sosesc clienti fideli sau dimpotriva noi, si pleaca fericiti cu piesele dorite, bineinteles ca am o multumire imensa, insa niciodata nu as putea face o plecaciune in fata unei persoane care ne trece pragul. Este o chestiune de principiu. La fel cum telul meu nu a fost vreodata acela de a creea produse pentru cativa cele cateva sute sau mii de oameni care si le-ar putea permite.

Imi doresc ca bijuteriile FREYWILLE sa fie purtate de cat mai multe pasionate de arta si de frumos, nu sa fie accesibile doar unei minoritati. Desigur, exista si piese putin mai scumpe, editii-limitate, insa chiar si in cazul acelora, incercam sa mentinem un nivel de pret corect.

Ceasul pe care il port la mana, este cumparat in anii ’80 si este rezultatul primei colaborari dintre IWC si Porsche Design. Nu imi amintesc cu exactitate cat a costat, insa stiu ca fost totusi un pret care depasea putin la vremea respectiva bugetul meu. A fost singurul model de ceas care m-a atras, si asta datorita design-ului minimalist, curat, rafinat si atemporal. In prezent nu mai este in tendinte la capitolul design, cadranele ceasurilor sunt acum mult mai mari decat al meu, insa eu il iubesc si pentru mine asta inseamna exclusiv.

Daca spui tuturor ca ceva este “de lux”, in mod cert NU este. Luxul pur si simplu exista, nu trebuie semnalat, nu trebuie afisat in mod ostentativ, nu trebuie trambitat.

Friedrich Wille

V-ati gandit vreodata sa lansati o colectie de bijuterii inspirata de imparateasa Sisi?

Dr. Friedrich Wille: Iti marturisesc cu toata sinceritatea ca am incercat la un moment dat, insa nu am continuat proiectul pentru ca ne-am dat seama ca ar fi riscat sa devina un suvenir ieftin. Insa dincolo de acest aspect, adevaratul motiv il reprezinta perioada monarhiei care nu a fost deloc una fericita pentru oamenii de rand. Povestea desigur este frumoasa, obiectele de mobilier, seturile de masa, si accesoriile de la curte sunt absolut impresionante prin executie, insa regimul in sine mie imi lasa un gust amar. Imi amintesc povestile bunicilor mei care au trait in epoca respectiva si care erau foarte saraci. Asa cum era majoritatea populatiei. Tatal bunicii mele era croitor, iar familia era alcatuita din 11 copii. Imagineaza-ti ca nu aveau prea multe alimente sa puna pe masa, asadar in timpul saptamanii, agatau un peste de o sfoara prinsa de o grinda din tavan, si se hraneau doar cu mirosul acestuia si cu paine, pana in ziua de duminica, cand in sfarsit il puteau imparti.

Nu putem vorbi despre o epoca de aur in Austria, multor oameni le era extrem de greu sa se descurce de pe o zi pe alta, industria de abia reusea sa se mentina pe linia de plutire, iar taxele erau atat de mari, incat unele familii nu isi permiteau nici macar sa aiba o usa la casa, si foloseau doar o prelata sau un material textile pentru a acoperi intrarea. Nu poti simti mandrie in conditiile in care oamenii erau tratati astfel. Pentru mine Sisi nu este o personalitate care sa fi realizat ceva remarcabil si este putin probabil sa fi fost fericita in casnicie, cu un sot atat de plictisitor si complet… degenerat. Desigur nu toti habsburgii erau la fel, insa in cazul lui, nu exista nici cel mai mic dubiu.

Cum ati defini notiunea de lux?

Dr. Friedrich Wille: Luxul in acceptiunea mea nu se reduce la bani. Si nici la etichete. Luxul este un acel ceva ce poate fi folosit zilnic, ani la rand, ca de exemplu un instrument de scris, precum cel prezentat la sediul FREYWILLE, care desigur nu costa putin, dar nici nu are un pret prohibitiv, si care exceleaza la capitolul calitate. Sa luam si un alt exemplu, poate fi un ruj de buze de la Hermes, care este mai scump comparativ cu alte produse similare, dar care iti da sentimentul ca ai ceva special.

Sa poti folosi cu placere un obiect, sa te bucuri de el in aceleasi conditii si acum si peste 20 de ani… acesta este luxul veritabil. Si sa nu uiti ca si a face un bine celor din jur, ori de cate ori poti, este tot un lux. Pentru ca de adevaratul lux nu se discuta. Daca spui tuturor ca ceva este “de lux”, in mod cert NU este. Luxul pur si simplu exista, nu trebuie semnalat, nu trebuie afisat in mod ostentativ, nu trebuie trambitat.

O BIJUTERIE FREYWILLE NU VA SPUNE NICIODATA DESPRE O PERSOANA CAT ESTE DE INSTARITA, CI CATA CULTURA ARE.

Interviu de colectie cu Friedrich Wille: un om definit de un tip special de eleganta, o cultura enciclopedica si o sensibilitate rara

Elix D-Panthenol: o formula multifunctionala pentru calmarea si protejarea pielii

Interviu de colectie cu Friedrich Wille: un om definit de un tip special de eleganta, o cultura enciclopedica si o sensibilitate rara

Stratic Leather & More sau cum un design elegant si functional m-a transformat in adepta bagajului de cabina

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!