Space Station 3D: o incursiune uimitoare in tainele universului

Ieri seara la invitatia Oxygen PR si Cinema City, am vizionat un documentar fascinant despre misterele calatoriei in spatiu realizat in colaborare cu NASA: Space Station 3D. De-a lungul anilor, urmarirea imaginilor furnizate de statiile spatiale, mi-a starnit curiozitatea vis-a-vis de aceasta ultima frontiera capabila sa genereze ecuatii cu atat de multe necunoscute.

Lansarea la IMAX a documentarului, coincide cu izbucnirea unei aprige dezbateri in presa internationala (subiectul principal in revista TIME) pe marginea best-seller-ului “Love Wins: A Book About Heaven, Hell, and the Fate of Every Person Who Ever Lived” scris de Rob Bell. Credinta, raportarea omului la divinitate, loc in Univers…

Space Station 3D este o productie de o frumusete rara la nivel vizual, pusa in valoare de efectele 3D care nu de putine ori m-au facut sa tresalt in scaunul de cinema. Dupa ani de antrenamente solicitante, studii aprofundate si o pregatire psihica ca la carte, cativa pasionati ajung sa patrunda in spatiu. Nu este pur si simplu un job ca oricare altul, ci unul care in primul rand necesita o pasiune imensa si o dorinta de explorare iesita din comun.
Nu sunt multi cei care au reusit sa experimenteze traiul in conditii de zero gravitatie, chiar daca de la calatoria lui Yuri Gagarin in spatiu au trecut 50 de ani. Marturie stau cei cativa zeci de copaci plantati pe o alee din apropierea centrului spatial rusesc situat in Kazahstan, de astronautii care au efectuat cu succes o incursiune pe Statia Spatiala Internationala.
Privind secventele in care astronautii se aflau suspendati pe bratul statiei spatiale, inconjurati de vidul universului, nu m-am putut gandi decat la faptul ca asemenea oameni au nevoie de un curaj extraordinar. Imaginandu-ma fie si pentru cateva secunde in locul lor, stapani ai unei infime parti a universului, insa riscand enorm sa se gaseasca in zona cu pricina, am inteles ce inseamna cu adevarat vointa pusa in slujba omenirii.
La 220 de mile departare de Pamant se afla statia spatiala internationala, iar calatoria pana la punctul cu pricina este realizata in 2 zile. Am fost surprinsa sa aflu ca in acest timp, astronautii nu se misca aproape deloc din pozitia initiala, ghemuit cu genunchii stransi la gura. Abia dupa ce se conecteaza la statie, se pot misca, iar fara o conditie fizica de exceptie, un asemenea demers nu ar fi posibil.
Orice miscare gresita poate pune in pericol reusita proiectului, iar intreg echipajul este perfect constient de acest lucru si actioneaza cu maxima precautie. Resursele de alimente sunt limitate, totul trebuie dramuit cu atentie, instalatiile tehnice necesita o supraveghere permanenta, iar fisele de bord actualizate si puse la punct pentru a fi predate urmatoarei echipe care timp de 4 luni isi va muta casa in spatiu.

Pe statia spatiala nu exista “a room with a better view” din simplul motiv ca oriunde ai privi imaginile iti taie rasuflarea. Iar pentru noi cei care suntem obisnuiti doar sa admiram de la sol cerul instelat, intrebandu-ne ce se afla dincolo de capacitatea noastra de intelegere si cunoastere, Space Station 3D este biletul care ne prilejuieste o calatorie lipsita de riscuri, cel mai aproape posibil (pentru moment) de Universul fara margini.

Space Station 3D: o incursiune uimitoare in tainele universului

Andreea Musat lanseaza brandul MUSAT STUDIO

Space Station 3D: o incursiune uimitoare in tainele universului

Delicatese de Paste in editii de lux

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta