S.O.S Acnee: cum identifici ce tip de acnee ai

Multa vreme, cel mai greu lucru din lume a fost sa imi creez o grila de identificare cu ajutorul careia, fara sa analizez pe viu tenul unei persoane, sa imi pot trasa cateva repere mentale referitoare la afectiunea cu care se confrunta. De ce? Pentru ca majoritatea persoanelor care ma apelau isi doreau solutii imediate si “ceva care sa functioneze rapid”, neintelegand ca pana si cele mai banale (in aparenta) probleme implica o abordare nuantata si mai ales personalizata. “Am acnee si trebuie sa scap repede de inflamatiile suparatoare.” – inteleg perfect nerabdarea, insa stii ce tip de acnee ai astfel incat recomandarea mea sa se plieze pe nevoile tale? In capitolul de astazi al dosarului S.O.S Acnee, iti dezvalui cum sa identifici ce tip de inflamatii ai si care sunt cele mai bune decizii in tratarea acestora.

38215087_ml

Acneea se manifesta de obicei sub forma unor comedoane inchise sau deschise (puncte albe), leziuni cu puroi (denumite in mod generic cosuri) de diferite dimensiuni sau noduli. Desi toate tipurile de leziuni sunt interconectate, in functie de evolutia unui folicul, pe suprafata pielii pot aparea:

Comedoane si micro-comedoane (sunt cele mai simple forme de acnee si cel mai usor de tratat, insa cu toate acestea, in lipsa unei rutine de ingrijire corecte, pot persista timp indelungat)
Comedoanele inchise (punctele albe) – se formeaza atunci cand un foliculul pilos este blocat, iar sebumul se aduna sub piele. Punctele albe pot fi de dimensiuni foarte mici (de aceea poarta denumirea de micro-comedoane), se pot confunda lesne cu asperitatile de pe suprafata tenului si pot fi usor prevenite prin respectarea regulilor de igiena. Ca in cazul oricarui tip de comedon, nu incerca sa agresezi punctele albe, caci poti determina o inflamatie mai grava.

header-types-of-acne-886x590
Comedoanele deschise (punctele negre) – atunci cand sebumul colectat sub forma punctelor albe ajunge la suprafata pielii, apar punctele negre. Este practic o reactive oxidativa ce are loc atunci cand sebumul ia contact cu aerul. Te-ai intrebat vreodata de ce unele puncte negre persista timp indelungat? Sebumul ajunge la suprafata pielii foarte incet.
Papulele – sunt acele leziuni rosii, usor umflate si destul de sensibile la atingere, cauzate de inflamatia foliculului blocat.
Pustulele – denumite in mod generic “cosuri”, pustulele reprezinta gradul urmator de evolutie al papulelor, formandu-se de regula cateva zile mai tarziu, atunci cand colectia alb-galbuie de puroi migreaza spre suprafata pielii.
Nodulii – daca papulele si pustulele se incadreaza in acneea moderata, nodulii constituie primul stadiu al acneei moderate spre severe, perioada de dezvoltare a acestora putand fi chiar de cateva luni. Atunci cand un folicul se rupe in zona bazei, rezulta o inflamatie severa, care in anumite cazuri poate fi dureroasa la atingere. In momentul in care palpezi nodulul, poti simti ca este situat in profunzimea pielii si care o suprafata dura.
Chisturile – in termeni medicali, chisturile poarta denumirea si de abscese, suprafata inflamatiei fiind destul de mare. Este vorba despre pustule ce contin puroi, situate in profunzimea pielii, care dor la atingere si care pot avea un diametru de pana la 7-8 mm.

Untitled-1

Pustulele inflamate se trateaza (extern sau intern) NU se sparg. Chiar daca tentatia este mare, spargerea cosurilor poate provoca atat infectii grave si raspandirea acneei, cat si cicatrici dificil de inlaturat (in unele cazuri chiar imposibil).

Ai auzit atat de multe pareri referitoare la tratamentul acneei, incat nici nu mai stii ce sa crezi? Chiar se vindeca acneea prin expunerea la soare? Este oare momentul sa spui adio ciocolatei si dulciurilor pentru a nu mai avea cosuri? Parcurge urmatorul capitol al rubricii speciale “S.O.S Acnee” dedicat miturilor si ideilor gresite propagate de-a lungul anilor.

S.O.S Acnee: cum identifici ce tip de acnee ai

Frumusete din adancurile marii: interviu exclusiv cu Moty Fridman, fondatorul Minus 417

S.O.S Acnee: cum identifici ce tip de acnee ai

Detaliul care conteaza

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!