S.O.S Acnee: Ce este acneea?

Se manifesta la orice varsta, prezinta forme dintre cele mai variante (unele dintre ele chiar neobisnuite) si afecteaza peste 80% din populatia globului. In ultimii ani, acneea s-a transformat dintr-o afectiune medicala pasagera, intr-o problema a carei recurenta si persistenta impacteaza atat psihicul, cat si viata sociala. Daca te numeri printre persoanele afectate de acnee, cu siguranta speri sa descoperi un tratament miraculos. La fel si cercetatorii marilor laboratoare care studiaza de zeci de ani problema in speranta punerii la punct a unei metode de tratament imbatabile. Pana cand aceasta va fi gasita, iti propun prin intermediul rubricii speciale S.O.S Acnee, o abordare metodica si realista a problemei, cu pasi mici dar siguri in directia corecta. Terapia antiacneica este una de durata, iar eficienta si reusita sa implica in primul rand informatie adecvata, completa si lipsita de mituri.

acnee_cover

Pana cand nu te-ai confruntat cu o forma de acnee virulenta este putin probabil sa te fi intrebat ce este de fapt aceasta. Putini sunt cei care intreprind cercetari referitoare la o problema care nu le disturba semnificativ traiul cotidian. De ce ar trebui sa te preocupe totusi? Cu toate ca cea mai raspandita forma de acnee este cea juvenila, ultimul deceniu a marcat o rata alarmanta de crestere a puseurilor acneice in randul populatiei adulte: de la acneea non-infectioasa, pana la formele clinice severe cu nodului sau chisturi profunde. In prezent aproximativ 60% dintre femeile cu varste cuprinse intre 25 -40 si pete 40% dintre barbatii din segmentul de varsta 25 – 58 de ani, se confrunta cu infectii ale pielii localizate.

Acneea este o boala inflamatorie a glandei pilosebacee, favorizata de astuparea porilor pe fondul cresterii secretiei de sebum si a infectiei ulterioare cu bacterii. Practic acneea apare in momentul in care porii sunt blocati de sebum, praf sau alte reziduuri, mediul cu pricina fiind propice dezvoltarii bacteriilor si a substantelor care dau nastere la inflamatii (denumite in mod generic “cosuri”).

Chiar daca la prima vedere pare un proces nu tocmai facil de inteles, aparitia acneei si a comedoanelor (indiferent de natura acestora – inchise sau deschise) este determinata in linii mari de o perturbare a functiilor normale ale pielii. De ce formele de manifestare ale acneei sunt atat de variate si de ce nu exista o schema de tratament universal valabila? Fiecare persoana este unica, prezinta anumite caracteristici ale organismului si in mod firesc reactioneaza in mod diferit la factorii externi si la anumiti stimuli. Desigur, cateva corespondente pot fi trasate, in special la nivel de cauzalitate: hiperkeratoza foliculara sau divizarea rapida a celulelor stratului superficial al pielii, secretia de sebum in exces si sensibilitatea accentuata la bacteriile P.acnes care odata patrunse in profunzimea porilor, pot cauza puseurile inflamatorii. Fiecare dintre aceste trei cauze poate determina intr-o masura mai mica sau mai mare atat natura pustulelor, cat si numarul si localizarea acestora.

formare_acnee

Dincolo de terminologia specifica, lucrurile sunt cat se poate de simple: acneea denota una sau mai multe disfunctii la nivelul proceselor responsabile cu indeplinirea functiilor normale ale pielii. Iar pentru a deslusi si mai mult lucrurile, voi explica in randurile urmatoare ce este acneea si cum se formeaza aceasta:

Hiperkeratoza foliculara este o tulburare la nivelul firelor de par – la baza afectiunii se afla o depunere in exces de celule moarte in jurul firului de par care nu reuseste sa ajunga la suprafata pielii. Prin urmare deschiderea porilor devine mai ingusta, ceea ce face dificila eliminarea sebumului.
• In momentul in care cantitatea de sebum este mai mare decat cea normala, aceasta nu reuseste sa fie eliminata in mod firesc, mai ales ca iesirea din por este mai ingusta. Rezultatul: formarea unui dop dens in por. In cazul in care porul ramane deschis (comedon deschis), partea de sus a dopului format devine mai intunecata (oxideaza in contact cu aerul), iar pe suprafata pielii se vede un “punct negru”. Punctele negre sunt practic comedoane deschise, in interiorul lor acumulandu-se sebum si celule exfoliate ale pielii (este acea substanta usor galbuie care rezulta in urma presarii punctului negru). Daca insa iesirea din por este blocata in totalitate, sebumul continua sa se acumuleze in interior si cu timpul se transforma intr-un comedon inchis.
Pustulele inflamate (acneea) apar atunci cand bacteriile P.acnes patrund in porii plini cu sebum si incep sa se regenereze active, provocand inflamarea tesutului din jurul porilor. De aici rezulta cosurile mari si inflamate, de cele mai multe ori dureroase si persistente. Studiile recente in arealul dermatologiei demonstreaza ca si in acest punct, lucrurile sunt nuantate: persoanele care au un sistem imunitar foarte bun si o rezistenta sporita in fata P.acnes pot sa nu aiba pustule inflamate, ci doar comedoane non-inflamatorii (puncte negre sau “cosuri albe”).

Untitled-1

 

Poti preveni aparitia acneei printr-o rutina zilnica fara cusur. Incepe spre exemplu cu schimbarea frecventa a prosopului de fata. Acesta ascunde atat microbi cat si bacterii, chiar daca la prima vedere poate parea curat. Ideal ar fi sa ai un prosop special pentru zona fetei.

Vrei sa afli mai multe despre cauzele formarii acneei si despre cum poti preveni dezvoltarea acesteia? Parcurge urmatorul capitol al rubricii speciale “S.O.S Acnee”.

S.O.S Acnee: Ce este acneea?

Exclusiv: confesiunule lui Peter Savic, hairstylist-ul Hollywood-ului

S.O.S Acnee: Ce este acneea?

Phytodensia: terapia completa pentru restructurarea scalpului si densificare capilara

Articole recente

There is one comment

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!