Vei spune probabil ca nu te ajuta cu nimic sa identifici cauza producerii acneei, atata timp cat efectele nu dispar chiar si dupa un tratament de lunga durata. De la cauze porneste insa totul. Inclusiv o schema de tratament personalizata care tine cont de tipul de acnee si de nevoile tenului, esentiala pentru o reusita deplina si pentru valorificarea la maxim a resurselor (atat cele de timp, cat si cele financiare). Asadar, noul capitol din dosarul “S.O.S Acnee” este dedicat factorilor care favorizeaza/determina aparitia pustulelor inflamate.
In cele mai multe cazuri, acneea este rezultatul unei hipersecretii a glandelor sebacee (o definitie completa a acneei regasesti in articolul “S.O.S Acnee: ce este acneea”) si a astuparii porilor, insa poate avea si cauze mecanice sau poate fi transmisa partial genetic. Oricare ar fi factorul determinant, extrem de important este sa intelegi ca acneea, asemenea multor alte afectiuni, se dezvolta pe fondul unor dezechilibre in organism si a incetinirii sau accelerarii anumitor procese. De aceea, anumite corelatii cu stresul sau cu alimentatia, nu sunt pur teoretice, ci isi gasesc explicatia in lifestyle-ul cotidian alert si in programul care nu lasa loc de respiro. Ma refer in mod special la factorii de stres care isi lasa amprenta asupra pielii, de la poluare si noxe, pana la actiuni mecanice (practici obisnuite, insa nocive, precum stoarcerea inflamatiilor), dezechilibre nutritionale sau reactii alergice la anumite medicamente sau produse cosmetice.
Inainte de a intra in detalii, permite-mi sa fac o mica paranteza. De-a lungul celor 14 ani de cand mi-am inceput activitatea, am vazut n situatii in care persoanele afectate de acnee si-au schimbat radical rutina de ingrijire si stilul de viata, motivate fiind de solutionarea cat mai rapida a problemei. De fapt, lucrurile ar trebui sa se afle intr-un oarecare echilibru inca de la bun inceput sau altfel spus, sa existe o dorinta de a investi constant timp si energie in propria sanatate. Nu doar punctual, in salturi sau cand gravitatea situatiei impune masuri urgente. Este atat un exercitiu de vointa, cat si o datorie pe care o avem fata de noi insine. Pentru ca de cele mai multe ori, suntem direct responsabili pentru ceea ce ne provoaca nemultumiri. Si orice motiv ar fi la mijloc, trebuie sa avem timp pentru a ne ingriji pielea (avem doar una singura si cu ea ne prezentam tot timpul).
No.1: Factorii patogeni – cresterea productiei de sebum si dezechilibrele hormonale/sensibilitate hormonala ridicata. In cazul adultilor, acneea se manifesta in special la nivelul maxilarului si a barbiei, eruptiile in aceste zone indicand dezechilibre hormonale clare. Aceleasi dezechilibre hormonale, insa cu efecte mult mai grave in anumite situatii, sunt responsabile si de acneea aparuta la adolescenti – testosteronul si DHEAS se numara printre hormonii masculini care atunci cand sunt secretati in exces, pot favoriza eruptii acneice agresive. De asemenea, studiile medicale publicate recent arata ca unii oameni au mai multi receptori hormonali la nivelul glandelor sebacee, ceea ce inseamna ca pe fondul acestei sensibilitati ridicate, exista mai multe sanse de a dezvolta acnee.
No.2: Stresul – sau mai corect spus, cortizolul (hormonul stresului). Ce-i drept, stresul nu este o cauza directa, insa numeroase cercetari stiintifice au demonstrat o legatura directa intre acestea si agravarea acneei. Cum este posibil? Revenim la discutia anterioara referitoare la dezechilibre: in perioadele solicitante psihic/emotional, concentratia ridicata a cortizolului perturba echilibrul organismului, favorizand cresterea secretiei de sebum si implicit dezvoltarea acneei/agravarea celei deja instalate.
No.3: Nutritia. Chiar daca aparitia acneei nu este cauzata exclusiv de tipul alimentelor consumate, anumite produse favorizeaza pustulele inflamatorii. Spre exemplu, un studiu al Academiei Americane de Dermatologie demonstreaza ca atat laptele, cat si si carbohidratii, predispun la acnee. Pe langa nutrienti si proteine de calitate, laptele contine si ingrediente care duc la cresterea secretiei de sebum si la blocarea porilor. Un substitut poate fi laptele de orez, cel de migdale sau cel de caju. In ceea ce priveste carbohidratii, acestia cresc nivelul insulinei, putand provoca inflamatii la nivelul pielii. De aici si recomandarea eliminarii zaharului din alimentatie si in general a produselor de tip fast food.
No.4: Rutina cosmetica deficitara. Cel mai nociv lucru pe care il poti face in ceea ce priveste tenul este demachierea incompleta (sau si mai grav, nedemachierea tenului), cu produse nepotrivite tipului de piele sau abuzul de cosmetice pe un fond deja agresat. Tot ceea ce tine de rutina cosmetica zilnica trebuie sa fie “scos din cutie” la propriu si igienizat la maxim: de la curatarea mainilor inainte si dupa fiecare etapa, mediul cat mai igienic de pastrare a dischetelor demachiante si a cremelor de fata (pe cat posibil, evident) si pana la prosopul de fata utilizat (ideal ar fi sa ai un prosop doar al tau, exclusiv pentru fata) sau fata pe perna pe care te asezi (in special in perioadele calde ale anului trebuie schimbata la cel mult 2-3 zile). Nu iti poti imagina cate bacterii invizibile ochiului se aseaza pe produsele folosite frecvent si se astern apoi pe tenul asa-zis curat. Mai mult decat atat, produsele de machiaj de o calitate indoielnica, utilizate necorespunzator si aplicate cu pensule care nu au mai fost curatate de saptamani bune, reprezinta surse sigure de aparitie a bacteriilor (de unde si riscul crescut de acnee).
No.5: Efecte adverse ale anumitor medicamente, reactii alergice la diferite produse cosmetice sau anumiti factori genetici. Despre acestea, voi oferi detalii intr-un articol dedicate.
Renunta la prostul obicei de a-ti aseza mainile pe fata sau de a sta cu fata in palma. Toate bacteriile pe care le ai pe maini (acumulate din momentul in care iesi din casa: clanta de la usa, cheile, portiera de la masina etc) ajung direct pe ten, iar in combinatie cu sebumul si transpiratia, creeaza mediul propice dezvoltarii infectiilor. Indiferent de situatie, mainile NU au ce cauta pe fata (si nici in par – anumite forme de acnee pot aparea si la nivelul scapului sau in zona cefei).
Vrei sa afli cum identifici ce tip de acnee ai? Parcurge urmatorul capitol al rubricii speciale “S.O.S Acnee”.