Ieri seara, Cinema Pro a gazduit premiera de gala a productiei romanesti „Minte-ma frumos”, o comedie romantica care ii are drept protagonisti pe Diana Dumitrescu si Andi Vasluianu.
Comediile romantice, prin definitie, nu au menirea de a produce revelatii ale gandirii si nici nu te cufunda intr-un labirint al misterelor de nedezlegat. Reteta este cat se poate de simpla, iar adaptarea acesteia tine strict de praful de copt presarat in aluatul inspiratiei scenaristilor si de farmecul jocului actoricesc. Oricat de banala ar fi povestea, carisma si capacitatea de a percuta dincolo de marele ecran, constituie elemente vitale pentru un succes deplin in box office-uri.
Andi Vasluianu isi interpreteaza excelent rolul de gigolo prins in crepusculul realitatii transpuse intr-o poveste virtuala servita pe tava de amicul sau aflat in cautarea dragostei online. In momentul in care universul inselator al internetului pune stapanire pe tine si ia locul ratiunii de a-ti trai viata in relatie directa cu cei din jur si cu propriul sine, atunci cautarea sufletului pereche devine o sarcina mult prea dificila chiar si pentru atot-datatorul de raspunsuri Google sau pentru fauritorul de prieteni Facebook.
„Minte-ma frumos” nu este o simpla comedie romantata cu actori frumosi si replici potrivite pentru a starni amuzamentul. Comicul de situatie isi gaseste fara doar si poate locul binemeritat, insa dincolo de povestile generate, pelicula transmite in doua pasaje cheie, un mesaj mult mai profund, insa lipsit de latura filosofica. Lipsurile in constructia scenariului sunt semnificative, iar filmul ar fi putut avea mult mai multa greutate daca referintele si legaturile create intre personaje ar fi plusat prin complexitate si nu ar fi lasate la voia intuitiei inca din primele minute.
Insa nu acesta a fost scopul declarat, ci simplitatea si chiar superficialitatea exersate pe marele ecran si inspirate de pervertirea relatiilor interumane in epoca internetului. Prizonieri ai laptopului, tabletelor si smartphone-urilor, am uitat sa lasam amprente reale intr-o lume in care etichetele ne ordoneaza alegerile.
Uitarea conduce la pierderea sinelui si instiga la preluarea de roluri care nu ne apartin. Cand v-ati intrebat ultima oara cine sunteti, ce va doriti de la voi si de la cei din jur, ce aspiratii aveti si ce va face sa va simtiti impliniti sufleteste la finalul zilei? Cand va scoateti masca acceptarii in anumite cercuri si va priviti in oglinda, ce vedeti? Un chip cu trasaturi modelate precum smile-urile chat-ului si grimase fortate, universal recognoscibile, care tradeaza golul interior si neimplinirile prin ochii mult prea tristi, poarta a sufletului dincolo de care doar cei alesi pot patrunde pentru a cauta esenta.
Este mult mai confortabil si mai putin complicat sa ne mintim frumos in fiecare zi. In extensis, ne dorim la randul nostru sa fim mintiti frumos. Odata patrunsi in acest cerc vicios ajungem sa tesem scenarii in care ne pierdem, scenarii fragile si transparente asemenea unei panze de paianjen, scenarii care ne mentin pe o linie dreapta si care ne determina sa traim liniar.
„Minte-ma frumos” nu tine o lectie moralizatoare, ci ne ofera un studiu de caz pe tema alegerilor. Adica exact ceea ce evitam cum buna stiinta sa facem, de teama consecintelor si a implicatiilor ulterioare.
Fericirea ne alege o singura data in viata pentru o audienta privata. Apoi, noi suntem cei care alegem sa o imbratisam, dirijandu-ne actiunile in directia corecta. A gasi sau a nu gasi ceea ce cautam este tot o chestiune de alegere. Insa in era relatiilor efemere, fara continut si implicare, alegerea echivaleaza cu iesirea din starea de amorteala si cu responsabilitatea care sperie.
Cand ne dam jos ochelarii si inchidem laptopul, descoperim o alta lume care de fapt a existat mereu si a incercat sa ni se dezvaluie, insa inspre care am refuzat sa privim. Rolurile pe care ne straduim sa le interpretam ne consuma atat de multa energie, incat le adoptam asemenea unor personalitati multiple care sugruma propria persoana.
Situatiile ne aduc intotdeauna intr-o situatie! Descifrati singuri mesajul dupa ce vizionati filmul. Si nu uitati sa priviti si sa va priviti in oglinda. Odata buruienile indepartare, nestematele pot iesi la iveala.