Odinioara, ceaiul era administrat ca medicament pentru trup si suflet, ca licoare cu puteri nebanuite izvorata din sanul naturii. In negura vremurilor nu se intrevedeau pilulele datatoare de dependenta si nici retetele interminabile prescrise ca la carte de vracii moderni in halate albe.
Odinioara, exista o camera in care ceaiul era servit in tihna, fara zgomot de fond si conexiune la internet. O camera nepretentioasa, fermecatoare prin simplitate, insa mai pretioasa decat interioarele vechilor palate sau ornamentica bogata a templelor, adevarat sanctuar in care grijile zilnice dispar in aburii ceaiului.
Licorile menite sa te transporte inca de la prima degustare intr-o alta lume, se prezinta drept un miraj al lumii moderne, mult prea grabite, mult prea fragmentate si mult prea interesate de imagini. Insa atunci cand le descoperi, le recunosti imediat, tocmai pentru ca sunt lipsite de actul premeditarii.
O astfel de intalnire speciala, m-a condus la deslusirea tainelor ceaiurilor Basilur Tea, desfatare pentru simturi si parfum al credintei in prototipul ideal ar armoniei cu sinele.
White Magic, ceaiul verde Oolong, cu muguri de flori, preparat la aburi de lapte, a reusit ca la finalul unei zile extrem de aglomerate, sa imi indeparteze tot stresul si grijile acumulate si sa ma lase fara cuvinte. O magie curata in toiul noptii, nascatoare a unui stari zen, care se prelungeste pana in momentul in care Hypnos atinge pleoapele.
Cu fiecare noua atingere,White Magic parca ma purta si mai departe de forfota uneia dintre cele mai circulate artere bucurestene, incantandu-ma cu al sau buchet subtil invaluit in moliciunea si dulceata laptelui.
Camera de ceai s-a regasit chiar in interiorul sufletului meu si am proiectat-o cu minutiozitatea gandirii. Nu este un loc definit pe coordonatele spatiului si timpului, ci o stare latenta care asteapta sa fie activata si scoasa la iveala. Nu intamplator, primele camere de ceai imitau prin constructie simplitatea si modestia manastirilor zen, in care calugarii beau pe rand ceai din aceeasi cupa in fata statuii lui Bodhidharma. De altfel, toti marii maestri ai ceaiului au fost adepti zen si au incercat sa introduca spiritul acestui cult in viata de zi cu zi.
Definitiile isi pierd sensul atunci cand aromele te cuprind si iti imprima senzatii noi, nebanuite, in amurgul care se cerne printre blocurile turn si pacla deasa a poluarii. Dulceata blanda din White Magic ridica spiritul deasupra tumultului cotidian si deschide calea iluminarii interioare, asemenea unui ritual care trebuie urmat cu sufletul deschis.
Pentru Craciun, Basilur Tea a pregatit o selectie cu totul aparte de arome, dispuse in cutii de un farmec aparte. Festival Collection, aduce cu sine clinchetul Sarbatorilor in cutii muzicale care ascund arome fructate si florale, adevarate obiecte de colectie. Asocierea nu este lipsita de referinte. In trecut, ceainicul in care fierbea apa, emitea sunetul cascadelor, fosnetul padurii sau al valurilor agitate. Pe fundul vasului, erau asezate mici bucati de metal, care produceau o melodie unica, inteleasa doar de cei care stiau sa asculte.
Buna Adina,
Este pentru prima data cand vin la tine pe blog si trebuie sa recunosc ca imi place mult ceea ce vad.
Ai idee daca se pot face si in Romania astfel de cesti insa personalizate la comanda, sau tot pe cei din afara tari trebuie sa ne bazam?
minunate !!!