Tabieturile sunt precum vinurile innobilate de trecerea timpului. Pe masura ce le exersezi, descoperi ca au o savoare aparte, cu proprietati terapeutice pentru minte si suflet. Prin urmare, ai putea crede ca este o reala victorie sa ai cat mai multe. Insa in ceea ce priveste micile obiceiuri aducatoare de bucurie nedisimulata, cel mai bine functioneaza principiul “putin si bun”. Acesta este si motivul pentru care luna aceasta, la ceas aniversar, recomandarile rubricii Ladylike Deligths se indreapta inspre tabieturi numai bune de “degustat” in tihna, de experimentat plenar fara retineri si de impartasit altora cu inima larg deschisa: o licoare autentic romaneasca cu poveste, un bistro pudrat cu cel mai linistitor roz, un deliciu apicol cu nenumarate proprietati curative, o invitatie intr-un spatiu creativ nou, o alternativa sustenabila la ambalajele din plastic si cateva sugestii de accesorii si decoratiuni de Craciun.
Am avut probabil cel mai frumos inceput de noiembrie din ultimii ani. Un noiembrie rasfatat de o lumina aurie aproape magica, imposibil de reprodus in vreun filtru foto, care deschide apetitul pentru calatorii si experiente senzoriale unice. Cand am primit invitatia la evenimentul de lansare al editiei limitate de vin “Mostenirea”, ce apartine Cramei Macin, furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei, ma asteptam la o atmosfera ultra-formala si somptuoasa. Nu a fost insa cazul de nimic regizat si studiat sau de sarmanterii cu repetitie.
Vinul “Mostenirea” mi s-a dezvaluit intr-un ambient sofisticat dar firesc si m-a cucerit atat prin aromele intense de zmeura, visine si cirese coapte, cat si prin notele florale usoare pe care le-am resimtit imediat dupa degustare. Este un vin ca o poveste nemuritoare, care te invita la o plimbare imaginara in decorul spectaculos al celui mai vechi areal viticol din Dobrogea – Podgoria Sarica Niculitel, trecand apoi prin regiunea Macin si Tulcea. Specialistii au denumit acest traseu care figureaza deja in circuitul turistic, drumul vinului, printre sortimentele specifice regiunii numarandu-se Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot si Muscat Ottonel. In mod obisnuit, varietatile de vinuri albe nu ma incanta absolut deloc, insa cele produse de Crama Macin sunt cu totul speciale. Incearca un pahar de vin alb sec “Trei Brate” (neaparat rece) si iti vei da seama cat de mult conteaza lucrurile facute ca la carte. Pentru ca un vin bun inseamna in primul rand o experienta inedita si complexa.
Vinul “Mostenirea” este un omagiu adus celebrarii Centenarului, Crama Macin prezentand 1918 sticle in editie limitata, care pot fi comandate exclusiv online, de pe site-ul www.vinul-mostenirea.ro. Eu l-am indragit inca din prima clipa si nu am ezitat sa il asociez cu un platou de branzeturi maturate, intr-o nota de rasfat fara niciun pic de regret.
Unele locuri imi trezesc nostalgii, altele ma invita sa poposesc des pentru a scrie o noua poveste. Cismigiu – Bistro la Etaj se numara insa printre foarte putinele bistrouri care ma face sa visez cu ochii deschisi. Ceea ce nu e deloc putin lucru. Din acest motiv am si ales sa il descopar pe indelete, chiar de ziua mea de nastere. L-am gasit fermecator si sofisticat pana in cel mai mic detaliu, ca o sufragerie primitoare de la inceputul secolului XX, impregnata cu un vibe proaspat care te face sa crezi ca orice este posibil. Inclusiv un superbisim pian roz amplasat la intrare, care de abia asteapta sa acompanieze clinchetul paharelor din cristal si confesiunile de taina rostite pe inserat.
In timp ce urcam cu liftul la etajul 6 al Hotelului Cismigiu, ma gandeam ca un loc despre care auzisem ca este ultra-instagramabil, nu ma poate surprinde prea mult. Si totusi, chiar daca aveam idee cum arata, cand am ajuns in wonderland-ul roz pudrat cu accente zmeurii si trandafirii, nu am experimentat deloc o senzatie de deja-vu. Cismigiu – Bistro la Etaj este atat de cald, primitor si luminos, incat depaseste orice asteptari. Mai mult decat atat, prezinta un puternic iz cinematografic, iar daca te gandesti la “Grand Hotel Budapest” nu gresesti cu absolut nimic. Si pe mine tot la pelicula regizata de Wes Anderson m-a trimis prima data cu gandul. Este acea frumusete linistitoare pentru care merita sa bei un prosecco si sa inchizi ochii in timp ce savurezi una dintre specialitatile de cofetarie din meniu. Sau un fel de mancare clasic, reinterpretat astfel incat gustul sa scrie o poveste usor diferita pe papilele gustative. Pentru ca incepand cu meniul si terminand cu design-ul, la Cismigiu – Bistro la Etaj exact despre asta este vorba: o doza vitala de fantezie, menita sa risipeasca cenusiul cotidian si sa infrumuseteze putin mai mult viata.
Nu consum zahar rafinat de mai bine de zece ani. In schimb in fiecare dulap din bucatarie am ascuns cel putin un borcan cu miere. Si am grija ca in momentul in care ajung la ultimul, sa imi refac rapid “rezervele”. Mierea este singurul aliment dulce din meniul meu zilnic si de fiecare data sunt extrem de atenta la sursa de provenienta si la producator. Asemenea oricaror alte produse de larg consum, mierea poate fi lesne contrafacuta, asadar cred ca este de datoria fiecaruia dintre noi sa ne informam pe indelete inainte de a decide ce cumparam. O lingurita de miere administrata zilnic este sanatate curata si nu intamplator produsele apicole si-au dovedit de-a lungul timpului extraordinarele beneficii pentru sanatate. Pe mine polenul crud si laptisorul de matca pur m-au ajutat in repetate randuri sa depasesc perioadele cu surmenaj psihic si sa imi cresc imunitatea dupa diverse tratamente medicamentoase. As spune chiar ca in unele situatii, cele doua produse apicole, au constituit singurele remedii cu rezultate concrete.
Toamna aceasta am descoperit cu entuziasm gama de produse ALBEENA si am apreciat enorm faptul ca in zonele de colectare, oamenii practica agricultura in mod onest si responsabil, asa cum se intampla odinioara. Mai putin pentru comert, si mai mult pentru propriile nevoi. Stupinele ALBEENA sunt amplasate in zone neatinse de poluare, cu flora ferita de pesticide si ingrasaminte chimice, iar gratie atentiei si standardelor inalte de calitate auto-impuse, produsele apicole ajung la consumator cu proprietatile curative intacte, oferind astfel maximum de beneficii pentru sanatate.
Mierea poliflora ALBEENA este un deliciu in sine, avand o aroma deosebita care indica clar provenienta naturala a produsului. Mie imi place sa o consum ca parte a singurului tratament naturist pe care il aplic de ani de zile, impreuna cu polen crud proaspat congelat (o lingurita pe stomacul gol) sau cu polen uscat. Functioneaza garantat in cazul starilor de epuizare psihica si fizica, a problemelor digestive, a anemiilor sau a celor legate de imunitate.
Gama de produse apicole ALBEENA este completata de laptisor de matca pur, tinctura de propolis cu puternice efecte antivirale, antioxidante, antiseptice si anestezice, pastura (cel mai concentrat produs, recomandat ca adjuvant in tratamentele pentru cresterea imunitatii, in cele pentru reglarea digestiei sau in ameliorarea problemelor ficatului), diferite sortimente de siropuri cu extracte de plante tonice, echinacea sau propolis, precum si sapunuri cu ceara si miere sau balsamuri pe baza de galbenele, ceara, miere si tataneasa, cu actiune cicatrizanta, hranitoare si regeneranta. Pielea ta iti va multumi. Gasesti produsele ALBEENA atat pe site-urile www.albeena.ro si www.remediu.ro , cat si in magazinele naturiste si farmaciile din toata tara.
Credit foto: Dragos Alexandru
Sunt convinsa ca nu de putine ori ai visat sa pui in practica un proiect, insa entuziasmul ti-a pierit cu totul in clipa in care ai inceput sa enumeri lucrurile necesare: un decor realizabil, dar poate in decurs de cateva luni si dupa multe cautari de materiale si elemente care sa se imbine perfect, un spatiu suficient de generos pentru a te desfasura fara oprelisti, un anumit tip de lumina sau un finisaj aparte. La Conglomerat, cel mai nou spatiu creativ inaugurat toamna aceasta in Bucuresti, poti gasi exact ceea ce ai nevoie si ceva in plus. Asta pentru ca Conglomerat-ul reprezinta mai mult decat un spatiu de lucru, o puternica sursa de inspiratie care te ia prin surprindere. Eu zic sa nu iti faci prea multe planuri inainte sa vizitezi locul, deoarece ai toate sansele sa iti lasi ideile incuiate intr-o incapere si sa pleci cu altele nou-noute si proaspete.
Primul gand care mi-a trecut prin minte atunci cand am descoperit Conglomerat, a fost acela ca spatiul cu pricina poate deveni absolut orice, de la o sala in care sa gazduiesti un workshop, un targ cu lucruri de o frumusete rara, asa cum a fost prima editie ARHIVA 1.1 (mobilier si haine vintage), un eveniment de lansare sau un studio foto. Peste hotare, locurile de acest fel se afla la mare cautare si sunt frecventate in egala masura de profesionisti si de amatori, unul dintre avantajele principale constand in economia substantiala de timp. Mai precis, un spatiu creativ iti simplifica viata si te ajuta sa mergi direct la tinta. Chiar daca vizitarea Conglomerat nu se afla pe lista prioritatilor in momentul de fata, iti recomand sa retii adresa – Str. Popa Nan, nr.82 – caci nu se stie cand se va dovedi salvatoare.
In 2018 nu exista brand care sa nu includa in misiunea sa, sub o forma sau alta, ideea de sustenabilitate. Unele companii trateaza problema strict ca pe o moda care sensibilizeaza clientii si isi gaseste rezonanta in vanzari, altele in schimb intreprind lucruri concrete pentru a transforma lumea in care traim intr-un loc mai bun si mai curat. Biodeck se numara printre brandurile care promoveaza sustenabilitatea la un nivel pe care oricine il poate percepe. Iar acesta este unul dintre aspectele care face toata diferenta si care mi-a castigat aprecierea. Misiunea Biodeck este aceea de a schimba complet industria de ambalaje de unica folosinta din Romania si de a pune la punct un sistem in care totul se recicleaza. Cafeaua pe care o bei dimineata in drum spre birou poate fi adapostita in pahare biodegradabile, la fel si farfuriile si bolurile in care iti este servit pranzul, tacamurile, pungile si sacii menajeri. In final, toate vor ajunge la cosul de gunoi, insa spre deosebire de plastic, ambalajele verzi se incadreaza in categoria resturilor organice care pot fi folosite in agricultura. Lucruri mici, cu impact major asupra mediului in care traim, a aerului pe care il respiram, a apei pe care o bem si a hranei pe care o consumam.
Crezi ca sunt vorbe mari? Gandeste-te ca producerea plasticului din care sunt realizate majoritatea ambalajelor, creaza un mediu toxic in atmosfera, iar odata aruncat se descopune in mii de ani. In schimb, ambalajele verzi sunt realizate integral din plante, inlocuiesc cu succesul plasticul de unica folosinta, sunt 100% compostabile in decurs de cateva luni, iar materialele descompuse devin nutrienti pentru pamant. Absolut toate ambalajele produse de Biodeck – pungi, saci, caserole, boluri, farfurii, tacamuri, au la baza plante (amidon de porumb sau trestie de zahar), nu polueaza mediul, sunt certificate si respecta toate directivele UE cu privire la compostabilitate. Eu cred mult in lucrurile marunte, repetitive, care pot crea obisnuinte sanatoase. De aceea, daca te preocupa ce lasi in urma ta, te invit sa arunci o privire pe site-ul Biodeck.ro si sa incepi cu lucruri de baza. Poate parea putin, insa de fapt este foarte mult.
Nordicii au o maniera aparte de a intampina Sarbatorile. Si de a se bucura de clipele speciale petrecute alaturi de familie si prieteni. Este mai mult decat o “cultura” punctata de traditii si obiceiuri, o proiectie a spiritului si mentalului, denumita generic “hygge”. Despre hygge s-au scris volume intregi, unele cu un succes rasunator, si asta nu pentru ca sunt populare astfel de lecturi, ci pentru ca arealul scandinav reprezinta o sursa inepuizabila de inspiratie pentru mai bine. Mai bine pentru trup, dar mai ales pentru suflet. Am vizitat de trei ori pana acum tarile nordice si de fiecare data am revenit cu acelasi sentiment: nu exista pe lumea asta oameni care sa pretuiasca mai mult notiunea de confort si de stare de bine autentica. In zone in care soarele straluceste rarisim si in care rata depresiilor tinde sa devina problema de stat, confortul este cultivat din plin si exersat in toate capitolele traiului cotidian.
Nu intamplator, JYSK – unul dintre cei mai importanti retaileri de mobila si decoratiuni interioare din Europa, detinut de danezul Lars Lansen, include in colectia de Sarbatori, piese cu poveste, menite sa transforme o casa, intr-un camin. Colectia de iarna JYSK urmeaza atat stilul elegant si modern, cat si cel traditional, cu influente nordice, pe care eu il percep ca fiind mult mai apropiat de ceea ce inseamna cu adevarat spiritul Craciunului. Nu obisnuiesc sa achizitionez din impuls decoratiuni tematice, oricat de mare ar fi tentatia, insa in colectia JYSK am gasit atat de multe variante de sfesnice, globuri, broderii, figurine, perne, fete de masa, covorase si paturi, incat cu greu ma voi putea rezuma doar la o lista scurta. In fond si la urma urmei asta este placerea Sarbatorilor. Sunt doar cateva zile pe an, care trec atat de repede, incat merita sa ne bucuram din plin de ele. Chiar daca asta inseamna sa mai cumparam si lucruri de care nu avem neaparata nevoie, dar care ne bucura sufletul si ne relaxeaza psihicul. In plus, in fiecare saptamana pana la Craciun, JYSK va lansa campanii promotionale cu reduceri intre 20 si 50% la diverse produse din colectie.