Una dintre marile provocari ale verii care tocmai s-a incheiat, a fost aceea de a trai mai mult in offline si de a urmari cat mai putin posibil online-ul. Pare iluzoriu, tinand cont de faptul ca activitatea mea profesionala este indisolubil legata de internet si ca ma numar printre putinii oameni care au sansa de a face exact ceea ce le place, insa am descoperit ca uneori o astfel de “pauza” echivaleaza cu un reset de care cu totii avem nevoie pentru a putea incepe sa scriem o poveste noua cu zambetul in suflet si cu emotia prilejuita de aventura in necunoscut. Pentru mine, schimbarea de perspectiva a adus cu sine si o “ascutire” a simturilor – ochii mi s-au limpezit si am reusit sa identific locuri ascunse, putin sau mai deloc prezente online, iar starea mea de spirit a fost alimentata cu un “combustibil” mult mai sanatos. Prin urmare, Ladylike Delights de septembrie reuneste o lista cu lucruri esentiale si mici placeri menite sa te ajute sa intampini toamna cu alt suflu. Si de ce nu, sa te redescoperi.
Putin mai multe frumusete ascunsa in spuma de o consistenta perfecta a unui flat white apetisant. Nu este descrierea tipica a unei cafenele, insa nici Dialogue Social Bar nu este un loc ca oricare altul. Si in niciun caz “inca” un hotspot de bifat pe lista de weekend, ci un spatiu care odata descoperit, iti trezeste pofta de a reveni cat mai curand. Fie doar si pret de o sueta. Situat pe Str. Hristo Botev, in apropiere de rondul de la Rosetti, Dialogue Social Bar mi s-a dezvaluit ca o gura de aer proaspat, intr-o dupa-amiaza mult prea calda de august, suspendata in Bucurestiul golit de locuitori. La invitatia bunei mele prietene Isabelle Vijiiac, fondatoarea brandului fashion care ii poarta numele, si curioasa sa deslusesc tainele unui loc pe langa care am trecut probabil de zeci de ori, fara insa sa ii acord atentie, am poposit la Dialogue Social Bar unde aveam rezervata intreaga cafenea doar pentru noi. Desigur, aceasta a fost o intamplare fericita pusa pe seama unei perioade in care toata lumea era in vacanta, insa care pe noi ne-a incantat nespus si care ne-a oferit prilejul de a simti plenar vibe-ul locului.
Dialogue Social Bar se afla in incinta unei cladiri cu arhitectura neo-brancoveneasca, foarte bine pastrata si pusa in valoare, iar design-ul iti lasa impresia ca te afli intr-un loc in care creativitatii nu ii sunt puse niciun fel de oprelisti. La Dialogue poti gasi o cafea de origini exceptionala, ceai, sucuri si gustari delicioase pe care le poti savura in cadrul unei intalniri sau intr-o pauza de lucru. Nu am incercat sa imi aduc laptopul si sa lucrez pret de cateva ore la Dialogue, insa cu siguranta toamna aceasta voi reveni si pentru a scrie. Modul de organizare a spatiului imi lasa impresia ca nu se va baga nimeni in sufletul meu si ca voi avea suficienta inspiratie. Este lejer, cochet, echilibrat, cool si cel putin mie, lumina calda care patrunde prin ferestrele inalte, imi da senzatia de familiaritate, de acasa. Datele de contact le gasesti pe site.
Putini sunt aceia care stiu ca o buna parte a copilariei mi-am petrecut-o pe poante. Si chiar daca visele mele de prim balerina s-au rezumat la cateva spectacole minutios pregatite pe scena Palatului Copiilor, pe cand aveam doar 5-6 ani, pasiunea pentru balet mi-a ramas impregnata adanc in suflet. Prin urmare, nu ratez niciun prilej de a merge la spectacol, mai ales atunci cand se anunta a fi un adevarat regal.
Organizat sub auspiciile Centenarului Marii Uniri, spectacolul sugestiv denumit “Regal de Balet” si programat pentru data de 3 septembrie, aduce pe scena Salii Mari a Teatrului National din Bucuresti, reputati balerini care isi exercita talentul in cadrul celor mai prestigioase institutii culturale din lume: Iana Salenko si Dinu Tamazlacaru – Berlin State Ballet, Marina Minoiu si Emerson Moose – The Royal Danish Ballet, Alaia Rogers si Marian Furnica – Vienna State Ballet, Alban Lendorf – American Ballet Theatre, Calvin Richardson – The Royal Ballet, Akane Ichii – Estonian National Ballet, Robert Enache, Andra Ionete si Razvan Cacoveanu – Opera Nationala Bucuresti etc. Este poate cea mai frumoasa invitatie la inceput de toamna, mai ales ca dincolo de magia lucrarilor coregrafice binecunoscute, se ascunde o stare de spirit aparte, un sanctuar de relaxare la care voi reveni cu siguranta peste cateva saptamani cand ritmul de lucru va fi coplesitor. Acestea sunt momentele care ne imbogatesc sufletul si mintea si in care merita sa investim cu prisosinta. Restul trec si nu lasa in urma lor prea multe.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, www.mystage.ro, in oficiile Postei Romane si la Casa de bilete a Teatrului National Bucuresti. Mai sus poti urmari un trailer al spectacolului, absolut superb.
Tot din seria manifestarilor culturale “cu cantec” face parte si initiativa Sun Plaza din perioada 1-30 septembrie, sugestiv intitulata “Orchestra de sticla”. Este vorba despre o expozitie interactiva inedita, alcatuita din 30 de instrumente de sticla in marime naturala, care alcatuiesc o orchestra pe care vizitatorii o pot “dirija” cu ajutorul unei instalatii multimedia. Proiectul a fost conceput de artista Iulia Nastase si a fost dezvaluit anterior doar celor care au luat parte la actiunile prilejuite de Festivalul George Enescu.
Instalatia va fi expusa la etajul 1 al centrului comercial, intr-un spatiu dedicat, iar data inaugurarii coincide cu debutul unei noi editii a Festivalului George Enescu.
Tot la Sun Plaza, pana pe 2 septembrie, are loc si cea de a saptea editie a campaniei “Daruieste timp, doneaza sange”. Este un gest mic, dar care poate face o diferenta uriasa pentru cei care nu se pot bucura momentan de un trai normal, cu zambetul pe buze. Programul de donatii este intre 9:00 si 13:00, iar daca esti eligibil sa donezi sange, te invit sa faci acest lucru. Nu dureaza mult, dar poti oferi nesperat de mult pentru cei care au nevoie.
Intotdeauna am sustinut activ, fara a face insa caz de acest lucru pe retelele sociale, tinerele talente, copiii muncitori, dedicati, pasionati de ceea ce fac si dornici sa progreseze. Pentru mine sunt un exemplu ca totusi inca se poate si ca dorinta de a lucra, de a studia, de a excela intr-un anumit domeniu (indiferent care ar fi acela) nu a fost anulata de epoca acestui “dolce far niente” modern, in care a te plange a devenit sport national si in care pretentiile surclaseaza cu mult capacitatile individuale. Departe de mine gandul de a generaliza, insa in toata aceasta mare de negativism care ne inconjoara, exemplele pozitive ne fac parca sa respiram putin aer curat si sa ne “detoxifiem” creierul.
Emilia Barbu, Lara Tiru, David Serban, Pavel Bulgac si Andrei Ostachie s-au pregatit timp de mai bine de un an pentru finalizarea unui proiect ambitios, ce a constat in proiectarea si realizarea unei masini de curse de tipul F1, in miniatura si desigur, cat mai performante. Insa lucrurile nu se rezuma nici pe departe strict la partea tehnica, cei cinci elevi trebuind sa sustina in etapa internationala a competitiei “F1 in Schools” prezentarea detaliata a zonei grafice sau de marketing, precum si strategia financiara. Sponsorul principal al echipei Malaxa (denumita dupa Nicolae Malaxa, unul dintre cei mai cunoscuti ingineri romani din perioada interbelica) este Renault, iar in perioada 9-14 septembrie modelul proiectat la scara de 1/20 va intra in competitia desfasurata la Singapore, alaturi de alte 50 de autoturisme in miniatura apartinand unor echipe din peste 25 de tari. Cred cu tarie ca toamna aceasta vom avea de ce sa turam motoarele la maxim!