Daca ar fi sa alegi maxim trei cuvinte care sa defineasca modul in care vrei sa iti traiesti urmatoarele luni din an, care ar fi acelea? Eu mi-am propus ca 2019 sa fie anul experientelor pline de savoare, de gust, de arome invaluitoare si de sens. Acele experiente care lesne pot fi transcrise in viata de zi cu zi si pentru care nu ai nevoie de un reminder sau de o aplicatie care sa le consemneze. Despre doua dintre ele, ivite la final de ianuarie, parca pentru a rasplati rabdarea cu care am traversat inghetul si marea de alb, am decis sa iti povestesc intr-un capitol Ladylike Delights menit sa te ajute sa cultivi bucuriile prezente si sa iti administreze un antidot cu efecte garantate impotriva rutinei.
Era o vreme cand lentoarea lunii ianuarie pur si simplu ma scotea din sarite. Simteam nu doar ca imi ies din ritmul obisnuit, ci si ca sunt obligata sa lenevesc vrand nevrand, pana ce restul lumii binevoieste sa se trezeasca din amorteala. De cativa ani insa, am invatat sa ma hranesc cu linistea lui ianuarie si sa o privesc drept un bonus. Pentru ca printre toate momentele in care aparent am sentimentul de stagnare, disting si imbratisez mult mai usor acele experiente care imi amintesc de importanta aventurii propriei vieti, de ceea ce face ca lucrurile sa palpite in interior, pentru ca in final sa imi optimizeze traiul mai rapid si mai eficient ca orice alta bifa din agenda. Intr-un univers in care toti suntem dependenti de ceva – preponderent virtual – si in care mare parte din energie este pierduta printre degete, experientele bune si de calitate sunt raspunzatoare pentru umplerea rezervorului de combustibil necesar nu doar functionarii in virtutea inertiei, ci EXISTENTEI. Unei existente plasmuite dupa propriile reguli, asteptari, nevoi si dorinte.
Ti se pare un vis frumos, insa cu sanse minime de deveni realitate? In momentul in care vei renunta la ideile despre “cum ar trebui sa”, vei observa ca de fapt ai timp. Poate nu tot timpul din lume, insa cu siguranta timpul de care ai nevoie. Asa se face ca intr-o dimineata ploioasa de joi, m-am desprins fara urma de regret de task-urile aglomerate din agenda de lucru si am traversat orasul pentru a desfasura o activitate complet atipica momentului zilei – gatitul in tinuta de birou si desigur, pe stilettos. Undeva prin luna noiembrie a anului trecut, cand buna mea prietena Diana Cosmin – autoarea proiectului Fine Society – mi-a povestit despre actiunea care avea sa imi puna la incercare talentele culinare, alaturi de alte 16 doamne din medii profesionale diferite, am acceptat fara ezitare. Cu toate ca pe blogul meu exista o rubrica speciala dedicata deliciilor cu poveste – Ladylike Gourmet – pasiunea pentru gatit a ramas pana de curand un amanunt cunoscut doar de cativa prieteni apropiati. Bunul gust este in egala masura “mantra” universului meu profesional, si a celui personal, asa ca apetenta pentru preparate care exalta la capitolul arome si savoare, nu este defel intamplatoare. Pana la urma este vorba despre “deprinderi terapeutice”, care asa cum imi marturiseasca Diana, nu pot fi sub nicio forma de prisos. Si care, as adauga eu, fac parte din ceea inseamna arta unui trai editat pana in cel mai detaliu. Nu atat pentru a fi perfect, ci pentru a fi mai tihnit si mai frumos.
Cooking party-ul organizat de Fine Society si Kenwood Romania a incununat un minunat proiect conceput pentru deschide apetitul oricarei femei pentru explorarea unor noi teritorii culinare si imbunatatirea calitatii vietii. Cu un minim de efort si de timp alocat. Diana nu ascunde ca are “doua maini stangi” in bucatarie, insa eu sunt de parere ca ceea ce ii lipseste cu adevarat nu este indemanarea, ci timpul de a experimenta. Pentru ca si eu care pot gati trei feluri de preparate concomitent, ma confrunt fix cu aceeasi problema. Mancarea pregatita cu rabdare si placere are un gust aparte. Chiar si o banala salata. Nu putine sunt dish-urile pe care am renuntat sa le mai prepar acasa din lipsa de timp sau de ajutor, cu toate ca robotii de bucatarie constituie una dintre placerile vinovate de shopping.
Despre performantele lui Titanium Chef, robotul produs de Kenwood, am aflat in toamna anului trecut de la Diana, insa m-am convins pe deplin de utilitatea sa, abia cand am avut ocazia sa lucrez cu el. Este extrem de usor de utilizat, nu lasa in urma sa o bucatarie plina de vase (elementul deciziv in ceea ma priveste) si face din cate mi-am dat seama, cam toate lucrurile care mie mi-ar lua si putinul timp liber pe care il am in cursul saptamanii: amesteca cu simt de raspundere ingredientele pentru un aluat de tarta sau pentru paste (un motiv suficient de bun pentru a ma convinge sa prepar mai des paste de casa), bate perfect albusurile de ou, marunteste legumele, rade branzaturile, stoarce fructele sau toaca carne. Pentru prima data in rubrica Ladylike Delights se intampla sa recomand un robot de bucatarie, insa descoperirea lui Kenwood Titanium Chef a sadit in mintea mea o idee salvatoare de timp pretios (si de spatiu) pe termen lung.
Cu ocazia petrecerii de gatit “pe tocuri”, nu m-am delectat doar cu facilitatile lui Kenwood Titanium Chef, ci am descoperit ce inseamna conceptul de “divertisment culinar”. Nu te gandi la o petrecere care se sfarseste cu o bataie cu frisca in toata regula, ca in filmele cu Stan si Bran, ci la un loc creat special pentru petrecerea timpului intr-o maniera relaxata si in acelasi timp eficienta. CulinaryON este in prezent cel mai mare centru de divertisment culinar din Europa, la sediul sau cu incaperi desprinse din paginile revistelor de cooking, fiind organizate atat cursuri practice de gatit, de la cele mai simple preparate pana la cele mai complexe, cat si petreceri aniversare, team building-uri sau training-uri.
Statiile de gatit sunt generoase si dotate cu aparatura performanta, design-ul cat se poate de instagramabil, iar echipa de chefi senzationala. Daca iti doresti o experienta noua, intr-un loc in care sa renunti la a mai fi cu ochii pe ceas, CulinaryON este poate cea mai inspirata optiune la inceput de an. Pe mine m-a cucerit si m-a binedispus instant. E nevoie doar sa ii acorzi putina incredere.