Urmarea unui program de detoxifiere nu se reduce la un supliciu sau la o privare necontrolata a organismului de alimentele necesare unei functionari corecte. In egala masura, detox-ul nu poate fi folosit drept pretext pentru eliminarea rapida a kilogramelor inaintea unui eveniment important sau atunci cand se instaleaza obsesii ce vizeaza obtinerea siluetei ideale.
Pentru ca niciodata abordarile „extreme” nu au condus la rezultate optime pe termen lung si pentru ca secretul succesului deplin consta in echilibru si intr-un dozaj atent, am intrebat-o pe Cristina Mirica (nutritionist Iconic Health) ce anume trebuie avut in vedere atunci cand ne dorim sa ne ordonam atat alimentatia cat si viata. Un program de detox inteligent alcatuit, poate aduce la lumina aspecte nebanuite si asa cum veti descoperi din interviu, poate schimba destine:
Adina Necula: Care este proportia nutritionala ideala intr-o cura de detox eficienta?
Cristina Mirica: Programele noastre de detox au un continut caloric intre 850-1250 kcal, cel mai mic regasindu-se la programul Master Detox si cel mai mare la Basic Detox.
Trebuie insa sa aveti in vedere ca 1000 de calorii provenite din sucuri sau legume crude nu sunt echivalente cu 1000 calorii provenite de exemplu dintr-o dieta obisnuita. Din sucuri si mancare cruda organismul foloseste aproape tot, cu un minim de efort, iar toate aceste calorii servesc regenerarii si nu se depun sub forma de grasime. In cazul unei diete obisnuite multe calorii sunt consumate pentru digestie si doar o parte sunt transformate in depozite de grasime.
Eu sugerez sa nu va concentrati exclusiv pe calorii, ci pe provenienta acestora. Caloriile nu sunt egale in nici un caz. Nu poti sa compari de exemplu cele 200 calorii dintr-un suc obtinut prin presare la rece, care vine “la pachet” cu o infuzie importanta de vitamine, minerale si enzime, cu 200 calorii provenite dintr-o bucata de tort, care are o gramada de carbohidrati si grasimi (deloc vitamine, minerale si enzime), si care mai mult spoliaza organismul de aceste elemente.
In mod cert aportul de carbohidrati la un program de detoxifiere este in jur de 60-65 %, dat fiind ca sucurile se obtin din fructe si legume ce au cantitati insemnate de glucide (de aceea trebuie ca un diabetic sa consulte nutritionistul). Aportul de proteine si de grasimi variaza de la un program la altul, dar este in proportie corespunzatoare, asigurat fie de laptele vegetal de migdale sau caju, fie de suplimentele proteice de la pranz (quinoa, amaranth, seminte, germeni).
A.N: Este recomandata scaderea brusca a aportului caloric sau trecerea graduala inspre un numar de calorii redus?
C.M: Din capul locului trebuie sa iti marturisesc ca nu sunt o fanatica a calculului caloriilor. Nu asta sau nu numai asta ii ingrasa pe oameni. Eu sunt convinsa ca in aceeasi masura dezechilibrele emotionale ingrasa si imbolnavesc. Dar daca e sa vorbim de o reducere a aportului caloric, aceasta ar trebui facuta gradual, ca de altfel orice schimbare in comportamentul nostru alimentar si nealimentar.
O schimbare brusca face corpul sa resimta un stres foarte mare si sa reactioneze in consecinta – secreta cortisol care printre alte efecte nocive, determina secretie crescuta de insulina ce duce la o scadere a glicemiei, la cresterea poftei de mancare si in special a poftei pentru carbohidrati. Pe de alta parte, nivele crescute de cortisol sunt asociate cu cresterea in greutate, depunerea de grasime si retentia de apa.
A.N: Care sunt riscurile pentru organism ale sub-alimentatiei si ale urmarii unui detox bazat pe un indice caloric al alimentelor situat cu mult sub limita minima?
C.M: Dietele low-calories sunt din punctul meu de vedere pe cat de inutile pe atat de periculoase. Ele au efect intr-o prima faza, un efect chiar vizibil. Problema e ca instinctual corpul nostru trece automat pe un consum mai mic de calorii, optimizand la maxim tot ceea ce ii oferim noi prin dieta. Un deficit caloric pe timp indelungat poate reduce si cu 50% rata metabolica si atunci nu e de mirare de ce, in cazul in care te intorci la regimul de viata anterior, chiar si cu un aport caloric adecvat greutatii si varstei tale, corpul practic se trezeste in fata unui surplus pe care il transforma imediat in grasime. Si deci te ingrasi mancand “normal”.
Un alt aspect ar fi ca dietele low calories induc si un deficit in micronutrienti (vitamine, minerale, acizi grasi esentiali) ce sunt vitali pentru functionarea normala a organismului. Cate persoane care au tinut dieta nu s-au lovit de urmatoarele efecte: caderea parului si sau chiar a dintilor, oboseala cronica, scaderea imunitatii? Toate acestea sunt consecintele unei alimentatii dezechilibrate.
In ceea ce priveste programele de detoxifiere, ele au un aport caloric sub cel considerat normal, dar am explicat mai sus diferenta intre caloriile furnizate de sucuri si alimente crude si aceleasi numar de calorii aduse printr-o dieta bazata nu numai de fructe si legume dar si pe produse animale, dulciuri etc.
Caloriile din sucurile presate la rece sunt practic folosite 100% pentru regenerare si ele vin la pachet cu nutrienti importanti pentru sanatatea noastra. Nu exista niciun consum din partea organismului pentru a extrage acesti nutrienti. Prin urmare, riscurile unei diete slab calorice nu se aplica si in cazul dietei de detoxifiere.
Cu toate astea nu recomand detoxifieri mai “ lungi” de 14-21 de zile (decat in cazuri extreme, in care corpul ar beneficia de pe urma repausului alimentar pentru a se concentra pe regenerare).
A.N: Care sunt cantitatile alimentare optime recomandate intr-un program de detox si de ce este atat de importanta respectarea cu strictete a ordinii si a intervalelor orare de consumare a preparatelor (sucurile presate la rece sau suplimentele proteice, de vitamine etc)?
C.M: Cel mai sigur si simplu este sa apelezi la programe concepute de nutritionisti, pentru ca e destul de greu sa iti concepi singur un program echilibrat de detox. Spre exemplu, sucurile Iconic sunt extrase prin presare la rece, conservand astfel toate elementele nutritive din legume si fructe. Sucurile obtinute acasa cu aparatele centrifugale distrug cea mai mare parte din nutrienti, astfel incat persoana respectiva nu face altceva decat sa consume (aproape) apa cu zahar.
Daca totusi cineva vrea sa isi concepa sigur un program de detox, iata cativa pasi de urmat:
1. Sa evite produsele animale, dulciurile, bauturile alcoolice, cafeaua si orice alt excitant
2. Sa consume preponderent sucuri de fructe si legume (aproximativ 2 litri de sucuri), punand accent mai mult pe legume verzi pentru a potenta detoxifierea.
3. Daca persoana respectiva are un regim de viata foarte activ poate adauga la sucuri si o portie de linte, naut, soia (nu mai mult de 150-200 g ), nuci sau seminte (nu mai mult de 1 pumn).
Este importanta ordinea in care se consuma sucurile, pentru ca aceasta afecteaza modul in care sunt absorbite si modul in care actioneaza. Dimineata tubul nostru digestiv este gol, deci absorbtia e mai intensa, si ca urmare am selectat sucuri care energizeaza corpul si in acelasi timp potenteaza prin compozitia lor detoxifierea, iar la pranz am introdus sucuri care au un continut in glucoza, vitamine si minerale mai crescut astfel incat efectul de oboseala pe care multi il simt datorita hipoglicemiei instalate in jurul orei 17.00 este contracarat.
A.N: Care sunt etapele post-detox-ului si ale trecerii de la alimentatia preponderent bazata pe lichide la cea solida? Ce anume trebuie avut in vedere si pe ce perioada recomandati derularea acestui program?
C.M: Perioada post detox ar trebui sa se intinda pe minim 7 zile pentru ca organismul sa isi reintre treptat in functionarea lui obisnuita. Sa nu uitam ca detoxifierea este un proces ce solicita intens intreg organismul, dar in primul rand ficatul – el fiind practic filtrul ce opreste, proceseaza si elimina toxinele. Pentru a-l proteja, regimul nostru dupa detox trebuie sa fie sarac in grasimi, in special animale, in produse procesate, alcool, cafea etc.
Recomand ca 2-3 zile sa ne abtinem complet de la proteinele animale, singurul lucru modificat fata de detox fiind aportul de alimente solide (se vor bea doar 1-2 sucuri restul meselor vor fi solide). Apoi se introduc treptat – iaurtul, lactatele, pestele, oul si la sfarsit carnea. E bine sa nu se introduca mai mult de un aliment „nou” pe zi pentru a-i lasa corpului timp sa se adapteze. Ar trebui ca dupa detox sa continuam cu obiceiurile bune castigate in decursul acestui program – adica sa evitam alcoolul, cafeaua, produsele de natura animala in exces, dulciurile, sa consumam mai multe legume si fructe in forma cruda, sa bem un suc presat la rece macar de 2-3 ori pe saptamana etc. Numai in felul acesta ne vom putea mentine o stare de sanatate buna si ne vom putea bucura rezultatele detoxifierii.
A.N: Retetele Iconic Health pot fi preparate extrem de usor chiar si acasa, fiind absolut delicioase si necesitand foarte putin timp. Care sunt acele super-alimente care nu trebuie sa lipseasca din niciun lifestyle echilibrat si care au beneficii uimitoare pentru organism?
C.M: Cand am inceput sa fac retete pentru programele de detox si post detox am avut ocazia sa descopar pe langa quinoa (pe care o inclusesem de ceva timp in alimentatia mea) si alte pseudo-cereale absolut delicioase. Meiul, amaranthul si hrisca nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra. Sunt o sursa vegetala de proteine complete, asa ca pot inlocui carnea pentru cei care vor dar nu stiu cum sa reduca aportul acesteia in alimenatia lor. In plus nu contin gluten, deci sunt recomandate si celor care au intoleranta.
Semintele de chia sunt intr-adevar fabuloase datorita cantitatii lor mari de minerale (calciu, fier, potasiu), de antioxidanti dar si de acizi grasi esentiali de tip omega 3. Prin continutul lor mare de fibre ajuta la mentinerea nivelului glicemic constant si prin asta ajuta la slabit.
Sa nu uitam de spirulina considerata de multi super-alimentul nr.1. Este bogata in proteine, vitamine si minerale. In plus regleaza si ea nivelul glicemic fiind un aliat al curelor de slabire. Poate fi folosita in smoothie-uri de legume si fructe.
A.N: Care au fost cele mai surprinzatoare feedback-uri pe care le-ati primit din partea clientilor in decursul celor catorva luni de cand ati lansare programele de detoxifiere Iconic?
C.M: Multe persoane imi spun ca in urma programului de detoxifiere au reusit sa renunte la obiceiuri de care nu credeau ca vor scapa vreodata – cum ar fi consumul abuziv de dulciuri sau de alcool. Altele ca au reusit sa isi schimbe complet modul de a se alimenta, punand accent pe calitate, nu pe cantitate.
Cel mai mult m-a bucurat feedback-ul unei mamici care mi-a spus ca fata ei in varsta de 11 ani, un pic cam grasuta, vazand ca ea manaca sanatos si-a dorit sa isi schimbe alimentatia. A facut acest lucru, a renuntat la dulciuri, a inceput sa bea sucurile Iconic dedicate copiilor, a introdus in meniul zilnic quinoa si chia, iar pe langa faptul ca a slabit in mod vizibil, s-a hotarat ca atunci cand va fi mare sa se faca nutritionista pentru a putea si ea sa invete cat mai multa lume sa manace sanatos.
Insa cel mai surprinzator si mai amuzant mi s-a parut feedback-ul unei alte doamne. Ii spusesem inainte de a incepe detoxul ca dupa primele zile de program va avea clar o gandire mai limpede, ca va fi ca si cum cineva ii trage o perdea de pe creier si lucruri care inainte pareau invaluite in ceata acum vor fi clare ca lumina zilei. Am revazut-o dupa o saptamana. Radia, era luminoasa. Am intrebat-o cum se simte si mi-a zis ca extraordinar si ca am avut dreptate in ceeea ce priveste gandirea limpede. Hotarase sa puna capat unei relatii pe care de abia acum, in urma detoxifierii, o vedea clar – adica fara viitor.
[…] Citeste si “Interviu Cristina Mirica (nutritionist Iconic Health): nutritia ideala intr-un program de detoxifier…“ […]
As putea sa spun ca orice nutritionist iti recomanda o dieta.Dar niciunul nu ti explica asa cum o face Cristina la consultatie si chiar si in acest interviu.Programul de detox este personalizat si face ca dieta sa nu fie greu de tinut.Eu am tinut o si greturile provocate de o bila obosita mi au disparut impreuna si cu cateva kg.
[…] sa cititi si cele doua interviuri realizate cu medicul nutritionist Cristina Mirica – AICI si AICI, experienta mea cu programul de detox Iconic Health si motivele care m-au determinat sa ii acord […]