Interviu Cristina Mirica (nutritionist): secretele si beneficiile programelor de detoxifiere Iconic Health

Detox-ul reprezinta fara doar si poate una dintre principalele preocupari inscrise in lifestyle-ul modern, iar urmarea unui program de detoxifiere echivaleaza cu o practica fireasca, asemenea consultului medical anual sau a analizelor de rutina. Dincolo de moft, de tendinte sau de alinierea la un curent „green” cu un ritm de evolutie sustinut, detoxifierea se traduce prin respectul pe care fiecare persoana il manifesta fata de propriul sau corp si implicit fata de sanatate.

Care sunt diferentele intre programele de detoxifiere, ce se intampla cu toxinele acumulate in organism si care sunt solutiile ideale la care poate apela o persoana cu o agenda extrem de aglomerata, aflati din interviul cu medicul nutritionist Cristina Mirica – cea care impreuna cu sora sa, Camelia Sucu – a conceput meniurile de detox Iconic Health:

Adina Necula: In ultima perioada programele de detoxifiere a organismului au inceput sa prezinte un interes din ce in ce mai crescut in randul publicului roman, explicabil pe de o parte prin tendintele manifestate in zona lifestyle-ului (alimente deloc sau moderat prelucrate termic, produse certificate bio bazate pe ingrediente provenite din culturi organice, cosmetice naturale lipsite de parabeni cu potential daunator etc), prin oferta diversificata si extrem de apetisanta a boutique-urilor specializate si pe de alta parte printr-o preocupare sporita pentru imbunatatirea starii de sanatate si pentru adoptarea unei nutritii echilibrate. Care sunt premisele de la care ati plecat in alcatuirea schemelor nutritionale regasite la baza programelor de detox si post-detox din meniul Iconic Health?

Cristina Mirica: In anul 2012, cand practic a demarat proiectul Iconic Health, programul nostru de detoxifiere era bazat numai pe sucuri din fructe si legume (acesta e practic meniul nostru Master Detox). Insa ne-am dat destul de repede seama ca, pentru o persoana care merge la serviciu, nu sta relaxata intr-un Spa, poate este o mama full time, sau are un ritm de viata alert si, nu in ultimul rand care urmeaza pentru prima data un program detox, a incepe brusc sa se „alimenteze” doar cu sucuri e destul de dificil.

Asadar am decis ca trebuie creata si o alternativa mai light, exact pentru persoanele care corespund profilului conturat mai sus. Nu a fost usor, mai ales din punct de vedere nutritional, sa gasesc o solutie care sa nu compromita beneficiile unei detoxifieri, dar care in acelasi timp sa fie echilibrata caloric si din punct de vedere al micro si macronutrientilor.

„Daca gustul sucurilor sau al mancarii nu este unul agreabil, daca nu iti place cum arata, detoxifierea poate fi un calvar si multe persoane sunt tentate sa renunte inainte de a avea cel mai mic beneficiu.”

Nici din punct de vedere estetic si al gustului nu a fost usor sa concep programele. Am avut oportunitatea ca impreuna cu sora mea, Camelia Sucu, sa experimentam tot felul de programe de detoxifiere si sa ne dam seama cat de importante sunt aceste aspecte. Daca gustul sucurilor sau al mancarii nu este unul agreabil, daca nu iti place cum arata, detoxifierea poate fi un calvar si multe persoane sunt tentate sa renunte inainte de a avea cel mai mic beneficiu. Si e pacat.

Prin urmare, tinand cont de toate aceste aspecte, am creat si testat zeci de retete, iar intr-o prima etapa a rezultat programul BASIC DETOX – cel in care pe langa sucuri, ai la pranz o salata insotita de “suplimente proteice”- preparate gustoase din quinoa, seminte, tofu etc.

Programul ADVANCED DETOX, este o varianta de mijloc, destinata celor care au cat de cat o experienta in detoxifiere, care au urmat anterior programul Basic Detox, iar acum vor sa mai urce o “treapta”, sa ajunga la o purificare mai profunda a organismului. Acest program contine doar sucuri, iar la pranz o salata.

Programul MASTER DETOX este cel mai avansat din cele trei programme, fiind recomandat veteranilor in ale detoxifierii si consta in 5 sucuri de fructe si legume si un lapte vegetal sau supa seara.

Programul Post Detox a aparut ca o urmare fireasca a etapelor de detoxifiere. Tot din experienta personala stiu ca poti sa te detoxifiezi o saptamana – 10 zile si daca dupa terminarea programului te apuci si manaci brusc asa cum obisnuiai inainte de detox, nu te simti prea bine si anulezi orice beneficiu obtinut. In plus, noi ne-am simtit si obligate fata de cei care au cumparat programele de detoxifiere, sa-i ajutam sa reintre in normal treptat, cu un meniu de asemenea echilibrat caloric si nutritional. Sa nu-i lasam cum s-ar zice „de capul lor” si fara niciun sprijin!

Ar fi fost desigur mult mai simplu sa oferim numai sucuri, tinand in egala masura cont de costuri si de logistica aferenta. In mod cert ar fi fost si mult mai profitabil, dar acest aspect a fost – stiu ca suna ciudat dar e real – ultimul lucru la care ne-am gandit. Noi am dorit sa oferim romanilor programe de detoxifiere “mulate” pe nevoile lor, pe felul lor de a fi, programe care sa fie rezultatul mintii noastre si nu un copy paste al unor detoxuri americane celebre. Eu sunt mandra ca am reusit acest lucru si ca feedback-urile primite din partea clientilor sunt dintre cele mai pozitive (aspect care ne ofera si un plus de motivatie pentru a ne continua misiunea).

A.N: Intre urmarea unui program de detoxifiere in perimetrul unui centru SPA sau a unui centru medical specializat si adoptarea unui program similar in conditiile derularii activitatilor curente si a unui ritm de viata alert, exista diferente majore. Prima si cea mai importanta consta fara doar si poate in nivelul consumului energetic. Cum ati adaptat principiile unui program de detox eficient, nevoilor unei persoane care deruleaza o activitate intelectuala solicitanta si care nu isi poate permite ca de-a lungul celor 3, 5 sau 10 zile in care urmeaza schema recomandata, sa isi ia concediu sau sa se preocupe exclusiv de atingerea obiectivelor legate de curatarea organismului de toxine?

C.M: Asa cum am explicat mai sus, o persoana care sta intr-un spa, se relaxeaza, citeste si … cam atat, are un consum energetic redus. Drept consecinta, poate urma un program de detoxifiere cu sucuri pentru o saptamana fara sa resimta un mare disconfort. In schimb, consumul energetic al unei persoane care merge la serviciu, conduce, gateste, da cu aspiratorul etc este mult mai mare. Acestor persoane le este adresat programul Basic, care are un aport caloric de aproximativ 1200 kcal in cazul doamnelor si de 1400-1500 kcal in ceea ce ii priveste pe domni (da, barbatii au si un supliment, pentru ca ei in general consuma mai mult). Desigur cand am efectuat calculele am avut in vedere o medie a varstei, greutatii, efortului fizic.

Cei care au posibilitatea de a-si lua cateva zile libere sau care au o viata mai putin agitata pot urma cu incredere celelalte doua programe- Advance si Master, care au un continut caloric mai mic dar si un efect detoxifiant mai accentuat.

„Slabitul trebuie sa fie consecinta schimbarii obiceiurilor noastre proaste, atat alimentare cat si comportamentale (somn, relaxare, sport etc) si nu rezultatul privarii excesive de mancare.”

A.N: Foarte multe persoane care intentioneaza sa respecte o cura de detox sunt motivate de pierderea in greutate, o consecinta doar a programului, nicidecum un beneficiu de prima importanta. Din perspectiva dvs, a medicului specialist in nutritie, care sunt principalele atuuri pentru sanatate pe care le aduce cu sine un detox si cat de periculoasa poate fi pentru organism urmarea prea deasa (in fiecare luna) sau necontrolata (un detox ales la intamplare sau urmat o perioada mult prea lunga) a unui asemenea program?

C.M: Intr-adevar acesta este un subiect extrem de important si necesita cateva lamuriri si clarificari. E recomandat sa tii un regim de detoxifiere pentru a slabi? Si da si nu.

Sa ne intelegem, a apela la un program de detoxifiere pentru a slabi cateva kilograme, iar apoi sa iti reiei obiceiurile nesanatoase, care de altfel te-au adus in situatia de a avea acele kilograme in plus, nu este o solutie. Mie mi se pare la fel de periculos si de inutil sa apelezi excesiv la programe de detoxifiere in vederea slabitului, ca si auto-medicatia fara a stii exact cauza simptomelor tale si de ce boala suferi.

E doar o mascare de moment a problemei, nicidecum o rezolvare a ei. Slabitul trebuie sa fie consecinta schimbarii obiceiurilor noastre proaste, atat alimentare cat si comportamentale (somn, relaxare, sport etc) si nu rezultatul privarii excesive de mancare.

Sunt multe persoane care nici nu termina bine un program detox, revin la obiceiurile vechi, constata in scurt timp ca s-au ingrasat din nou (logic) si atunci incep alt program de detoxifiere, ajungand “dependente de detox” fara a se gandi ca acest obicei pe termen lung le poate afecta metabolismul. Organismul nostru este extrem de destept si intotdeauna cu un pas inaintea noastra. El daca vede ca ii dai putine calorii azi, maine consuma mai putin si uite asa ajungi sa te ingrasi mancand din ce in ce mai putin.

Daca e sa vorbim de detoxifiere prin prisma slabitului, eu recomand detoxul de multe ori celor care vor sa slabeasca, ca prima si una dintre cele mai importante etape in acest proces. De ce? Pentru ca se stie ca organismul, neavand de multe ori capacitatea de a se detoxifia in ritmul cu care noi il intoxicam (nu numai prin alimente, dar si prin aer, apa, medicamente, stress) isi face rezerve de tesut adipos pentru a incorpora in el acele toxine neeliminate. Este practic un strat protector pe care corpul in inteligenta lui si-l face pentru a ne apara de efectele nocive ale excesului de toxine.

Nu stiu daca ati experimentat vreodata situatia in care urmezi un regim strict si totusi nu slabesti sau slabesti foarte greu. Este exact consecinta faptului ca organismul nu vrea sa “ dea drumul” tesutului adipos pentru ca nu ar mai avea unde sa isi tina toxinele si nu isi doreste sub nicio forma sa iti faca rau. Asa ca nu renunta la tesutul adipos decat dupa lupte grele. In timpul detoxifierii ajuti corpul sa scoata din tesuturile sale substantele nocive, astfel incat acest strat de grasime devine inutil si, in consecinta, slabesti mai usor.

A.N: Meniul Iconic Health include trei programe de detoxifiere, concepute pe diferite nivele: Basic, Advanced si Master. In ce consta diferenta dintre acestea si caror categorii de persoane le sunt recomandate?

C.M: BASIC DETOX este primul nivel de detoxifiere si cel mai usor de urmat, atat prin prisma faptului ca aportul caloric este mai mare decat in celelate doua programe, cat si prin faptul ca ai cel mai mare aport de alimente solide. El este compus din 6 mese pe zi care se consuma din 2 in 2 ore, din care 4 sunt sucuri presate la rece, o salata si un supliment proteic (la pranz) obtinut din soia, quinoa seminte si o supa crema de legume la cina. Basic Detox este disponibil in varianta de 5, 7, 10 sau 14 zile. Eu recomand in general 10-14 zile, dat fiind ca detoxifierea nu este atat de accelerata precum in cazul programelor cu sucuri si ca urmare e nevoie de un interval mai lung in care trebuie urmat. Este un program usor de urmat, placut si in care rareori experimentezi senzatia de foame.

ADVANCED DETOX este cel de-al doilea nivel ca grad de dificultate si este recomandat celor care au mai urmat alte programe de detoxifiere, celor care au urmat deja nivelul unu – BASIC DETOX. Advanced Detox consta in 6 mese pe zi ce trebuiesc consumate tot din doua in doua ore, din care 4 sucuri, o salata la pranz (fara supliment de data aceasta) si o supa seara. Chiar daca aportul nutritional este mai redus decat in cazul BASIC DETOX, acest program poate fi totusi urmat de persoane cu activitate solicitanta profesional cat si social. Este disponibil in varianta de 3, 5 sau 7 zile.

MASTER DETOX este cel mai avansat nivel din cadrul programelor noastre si contine 5 sucuri proaspete de legume si fructe, alaturi de un lapte vegetal sau supa seara. Avand un continut caloric redus, nu recomandam acest program celor cu activitate fizica intensa. Master Detox este disponibil in varianta de 3 sau de 5 zile.

„A face un program de detoxifiere fara terapii complementare ce potenteaza eliminarea toxinelor din organism este nu numai ineficient ci si neplacut, daca nu chiar periculos”

A.N: De ce este extrem de important ca programul de detoxifiere sa fie precedat de o vizita la cabinetul medicului nutritionist si care sunt avantajele personalizarii fiecarui meniu in parte, functie de particularitatile si de nevoile punctuale ale clientilor?

C.M: E foarte important ca inainte de a incepe un program de detoxifiere sa faci o vizita la medicul sau la consultantul nutritionist, pentru ca el este cel care, tinand cont de analizele tale, de istoricul medical si de obiceiurile tale alimentare, iti poate modela – daca e cazul – programul de detox. Sunt cazuri – cum este de exemplu diabetul zaharat – in care programul standard de detox nu e deloc recomandat datorita continutului mare de zahar. Dar si in aceasta situatie se poate adapta, scazand procentul de zaharuri la indicatiile nutritionistului.

De asemenea nutritionistul iti poate recomanda si alte terapii care te pot ajuta in procesul de detoxifiere. In opinia mea, a face un program de detoxifiere fara terapii complementare ce potenteaza eliminarea toxinelor din organism este nu numai ineficient ci si neplacut, daca nu chiar periculos. Sa ne gandim putin: inainte de detoxifiere, toxinele stateau oarecum “in siguranta” pentru noi in tesutul adipos, necreandu-ne probleme evidente sau acute. In timpul detoxului, toxinele sunt impinse afara din tesuturi, ajung in sange si prin sange in toate organele generand dureri de cap, confuzie, oboseala, stari de greata – ca sa enumar doar cateva din simptomele intoxicarii cu propriile toxine.

Prin urmare, organismul trebuie ajutat sa elimine rapid si eficient aceste toxine. Nu de putine ori, datorita aportului redus de fibre din timpul detoxului, intestinul gros nu functioneaza la maxima sa capacitate. Consecinta este ca toxinele raman in colon si de aici sunt reabsorbite in circulatia sangvina, accentuandu-se starea de intoxicare a organismului. Pentru a facilita eliminarea toxinelor din colon recomand hidrocolonoterapia, o metoda blanda si neinvaziva de curatare a intestinului gros. Exista si alte terapii/metode ce potenteaza detoxifierea: masajul de drenaj limfatic, exercitiul fizic (da, se poate face sport daca starea fizica e buna ), acupunctura, sauna (cu moderatie).

Saptamana viitoare, in partea a doua a interviului, veti descoperi care este proportia nutritionala ideala intr-o cura de detox eficienta, care sunt riscurile sub-alimentatiei si care sunt super-alimentele nelipsite dintr-un lifestyle echilibrat.

Citeste si „Interviu Cristina Mirica (nutritionist Iconic Health): nutritia ideala intr-un program de detoxifiere si pericolul extremelor

 

Interviu Cristina Mirica (nutritionist): secretele si beneficiile programelor de detoxifiere Iconic Health

Andreea Tincu toamna-iarna 2015-2016: esentialul unei garderobe functionale, actuale si inteligent alcatuite

Interviu Cristina Mirica (nutritionist): secretele si beneficiile programelor de detoxifiere Iconic Health

Concurs OPI Valentine’s Day: o manichiura irezististibila

Articole recente

There are 6 comments

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!