Expozitia de schite realizate de studentii UAD

Orice demers creativ isi are punctul de plecare in plan vizual si imagistic. Schitele nu reprezinta altceva decat transpunerea pe coala alba a unor interpretari incipiente, asemenea unor drafturi sau brief-uri, care ulterior sunt dezvoltate pentru a contura moodboard-ul viitoarei colectii.
Unii studenti manifesta un talent nativ la desen si grafica, altii sunt nevoiti sa exerseze de-a lungul anilor de studii pentru a se face inteligibili. In absenta reprezentarii, dialogul intre studenti si profesorii coordonatori nu poate avea loc, iar o redare cat mai fidela a universului creativ devine esentiala pentru derularea fireasca a capitolelor povestii.

Nu este suficient sa exprimi verbal ceea ce iti doresti sa materializezi apeland la suporturile textile, pentru ca exista riscul de a te irosi printre baloturi si metri de textile, aglomerandu-ti inutil atat spatiul tau cat si pe cel al indrumatorilor. La un moment dat vei ajunge nu doar sa te sufoci printre matasuri, ci sa iti sugrumi de-a dreptul conceptul, inca dinainte de a-i da nastere.
Schitele ordoneaza demersul creativ, il organizeaza, ii confera o directie, stimuleaza gandirea si o indeamna sa fie mai analitica. Iar oricat de straniu ar parea, adauga un plus de rigurozitate menit sa lase fara replica pendularile interioare. In momentul in care trasezi cateva linii pe plansa, in care hasurezi silueta, in care adaugi umbre si nuante, deja iti asumi misiunea si iti conturezi personajul principal. Apoi urmeaza plasarea personajului in context, reinterpretarea unei teme date, definirea zonei estetice, tiparele, sampling-ul de textile, deciziile privitoare la asocieri de suprafete, finisaje etc.

In fiecare an, departamentul Fashion Design al UAD Cluj, organizeaza la sediul facultatii o expozitie care include cele mai bine realizate schite ale studentilor, iar zilele trecute, cu prilejul Galei, am remarcat unele dintre cele mai frumoase si mai expresive exercitii grafice din ultima perioada.


Directia este una complet noua, abordarile extrem de creative si de integrate in ceea ce inseamna cultura vizuala actuala, iar temele cat se poate de ofertate, pornind de la cele clasice cu tenta generalista, „de rigueur” in orice scoala de moda (trenciul, codurile vestimentare) si pana la cele aplicate si punctuale (portul popular traditional, motivele etnice, ia romaneasca etc).

Studentii nu au la dispozitie foarte mult timp pentru completarea schitelor si a caietelor (aproximativ 3 saptamani, de-a lungul carora trebuie sa se documenteze, sa realizeze research-ul si sa puna la punct plansele), motiv pentru care acestea sunt reluate si perfectionate pe durata unui intreg semestru. Cateva dintre albumele tematice, m-au impresionat profund prin prisma minutiozitatii, a detaliilor incluse, a modului de structurare a informatiei si a aspectului grafic exceptional. Adevarate volume, intens documentate, care ar putea fi oricand multiplicate de o editura si comercializate in librarii drept manuale de studiu.

Schita amprenteaza vidul si proiecteaza noi mode(le) intr-un spatiu deopotriva aglomerat imagistic si deschis atractiei iluzorii a schimbarii, recreeaza acolo unde roata pare a rugini in aceleasi ecuatii si aspira la o identitate printre non-identitati.

Mai multe schite si caiete de lucru, descoperiti in galeria foto:

Expozitia de schite realizate de studentii UAD

Red Carpet la Gala UAD 2013: prezente si parteneriate fashion esentiale

Expozitia de schite realizate de studentii UAD

Gala UAD 2013: Flavia Daroczi (Mariuca Popii)

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!