Gala UAD 2013: Flavia Daroczi (Mariuca Popii)

Moda se face si se desface in permanenta, urmand reguli bine stabilite sau situandu-se voit in afara lor, creand momente de rebeliune, frizand obscurul, dedandu-se in mod iluzoriu maselor, generand zumzete de fond, ovatii sau reclamatii, insa mai presus de toate moda este subsumata personajelor marcante si povestilor conturate de/prin acestea.
In afara visului si a aurei de mister, moda nu poate exista si dincolo de concept sau de maiestria executiei, esentiala pentru un designer contemporan este abilitatea de a decripta personaje noi si percutante, intr-o masa vadit uniformizata, apatica, plictisita de avalansa de imagini redundante si avida dupa noutate, dupa inedit, dupa lecturi fashion suficient de captivante incat sa fie recitite si reinterpretate in fata oglinzii.

Flavia Daroczi a trimis-o pe catwalk-ul Galei UAD 2013 pe Mariuca Popii, o domnita usor timida, insa incredibil de misterioasa, discreta dar cat se poate de vizibila prin prisma acelui „quelque chose” emanat, autentica dar nu folclorica, constienta de provenienta sa si cat se poate de mandra in atitudine.
O infuzie de rosu flamboaiant mulat pe siluete longilinii, punctate de geometrii si volume temperate, redate din croi si tipar, o confesiune tacita si in acelasi timp o declaratie incredibil de seducatoare de feminitate. Sistemele de prindere inedite ale jachetelor si mantourilor, asimetriile controlate si schemele de design urmate cu precizie matematica sunt puse in valoare printr-un styling minimal, situat intr-un registru cromatic unitar, defel intortocheat insa cat se poate de vibrant.

Flavia s-a lasat inspirata de tabloul lui Nicolae Grigorescu – Fetita cu basma rosie si a pornit demersul creativ cu un exercitiu de pliere si impaturire a patratului basmalei, in scopul obtinerii cat mai multor variante noi si forme adaptate modei contemporane. Florile uscate au fost incadrate de pliurile jachetelor, asemenea unor rame de tablou, plastic si in acelasi timp cu un mesaj puternic.
Cufundate in seva macilor rosii sau un sucul de portocale proaspat, piesele vestimentare ale Flaviei Daroczi imbraca personajul feminin intr-o aura a seductiei subtile prelungite parca de-a lungul tocurilor stiletto, a seductiei splendide prin nonsalanta, prin firesc, prin frumusetea care creeaza dependenta si de care nu te mai poti satura.

Un reper estetic din care moda si adeptii sai s-ar putea hrani o perioada indelungata, o invitatie la o analiza de personaj care inspira si respira moda cu aroma sofisticata si unica a diminetilor in care fanul proaspat cosit este cernut peste noxele urbane si captat pe tivul unei basmale purtatoare de mesaj.

Credit foto: Daniel Robu

Gala UAD 2013: Flavia Daroczi (Mariuca Popii)

Expozitia de schite realizate de studentii UAD

Gala UAD 2013: Flavia Daroczi (Mariuca Popii)

Gala UAD 2013: interviu Alina Morar (Cu cheia la gat)

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!