Red Carpet la Gala UAD 2013: prezente si parteneriate fashion esentiale

Nu agreez fotografiile de Red Carpet, altminteri absolut necesare pentru follow-up-ul evenimentelor de amploare, din simplul motiv ca in ultima perioada, prin fata blitz-urilor fotografilor si-au facut aparitia atat de multe personaje fara substanta, incat mi se contureaza din ce in ce mai mult impresia admirarii unei expozitii foto de duzina, cu autori anonimi in cautarea celor cinci minute de celebritate.

Alaturi de prep.univ.dr Lucian Broscatean

Rarisim (si poate intr-un fel este mai bine asa) se plasmuiesc manifestari carora le sunt conferite sensul si directia potrivite, iar GALA UAD de anul acesta s-a numarat printre exceptiile fericite de la regula. Secretul reusitei consta eminamente in capacitatea de SELECTIE, o selectie absolut necesara pentru a evita aglomerarea vizuala inutila, pentru a releva continutul cu adevarat valoros si pentru a defini acel set de imagini menit a ramane peste ani in memorie, asemenea unor carti postale de colectie pe care nu scrii, ci pe care doar le pastrezi cu grija intr-un sertar si pe care le revezi de fiecare data cu o placere sclipitoare in privire.

Pe de o parte, selectia a fost realizata la nivelul absolventilor care si-au prezentat colectiile pe catwalk, iar meritul apartine in totalitate coordonatorilor Galei UAD de anul acesta, lect.univ.dr. Elena Basso Stanescu si prep.univ.drd. Lucian Broscatean. Nu toti cei care termina anii de studiu si care inainteaza comisiei proiectele de diploma, au sansa de a fi reperati de presa de specialitate, metaforele neintelese fiind rapid eliminate din schema. De foarte multi ani, cadrele didactice ale UAD atentioneaza studentii asupra importantei examenului final si asupra rigurozitatii pe care trebuie sa o manifeste in sustinerea acestuia, insa pana la aceasta editie a Galei, ideea selectiei a fost prea putin constientizata.

Alaturi de lect.univ.dr. Elena Basso Stanescu

Daca anii trecuti am asistat la un numar impresionant de defilari, multe dintre acestea constituindu-se intr-un adevarat supliciu vizual, Gala UAD 2013 a adus cu sine o trasare foarte clara a limitelor si a expus public doar cele mai percutante demersuri, intr-un concentrat fashion pe care l-am degustat cu nesat si caruia i-am savurat fiecare ingredient menit sa revitalizeze moda si sa ii confere boost-ul de energie si de prospetime.

Despre colectiile de diploma, voi detalia in articolele urmatoare, insa pana atunci as vrea sa atrag atentia asupra celei de-a doua laturi a SELECTIEI: stilistii si reprezentatii presei de specialitate. Red Carpet-ul Galei UAD 2013 a insemnat infinit mai mult decat o afisare a unor tinute de seara la nelipsitul panou. Asta pentru ca fiecare aparitie a fost insotita de o poveste, fiecare prezenta a manifestat o consistenta aparte, fiecare cadru surprins a reprezentat o pagina a unui parteneriat profesionist de lunga durata, o certificare a valorii si a esentei modei trecuta prin filtrul a nu mai putin de 20 de fashion editori.

Alaturi de Maurice Munteanu (ELLE Romania), Lucian Broscatean si Amir Dobos (In Style)

De ce? Pentru ca intotdeauna votul de incredere se indreapta inspre manifestarile complexe, capabile a se integra intr-un areal cultural extins, pentru ca demersurile tinerilor designeri sunt mult mai apreciate atunci cand sunt atent gestionate si prezentate intr-un cadru cat se poate de serios si de bine trasat (departe de „serbarile” organizate in curtea scolii), pentru ca atunci cand iti doresti sa construiesti, nu te plangi de cate piedici intampini, ci muncesti din greu pentru a face lucrurile sa se intample, pentru ca intr-un final pretentiile dispar in fata valorii, iar parteneriatele se concretizeaza inevitabil si conduc la rezultate fara cusur.

Alaturi de colegii mei din presa fashion (Maurice Munteanu si Ioana Ulmeanu – Elle Romania, Lil Bulgac si Andrei Iovu – Harper’s Baazar, Amir Dobos – In Style, Robert Ratiu – Beau Monde, Marian Palie – doitresi.ro, Daniela Kammrath – 121.ro, Noemi Revnic – placerileluinoe.ro, Liana Martin – fashionandbeauty.ro si Miruna Micsan & Radiana Bratu – andreeearaicu.ro), am avut onoarea de a sustine unul dintre cele mai longevive evenimente fashion (Gala UAD a marcat editia cu numarul 19) care lanseaza in fiecare an nume noi cu sanse reale de reusita si care conecteaza in mod admirabil universul academic cu sistemul profesionist al modei.

Mai mult decat atat, prezenta noastra pe covorul rosu nu a fost una aleatorie, ci cu o finalitate practica evidenta (alaturate celei implicite, de naturala editoriala): eu am acordat doua premii (Alinei Morar si Imolei Toth) oferind sansa tinerilor designeri de a-si introduce piesele colectiilor intr-un concept store recent inaugurat in centrul Capitalei – Experiment Point si de a aduce creatiile lor de pe catwalk in garderobele feminine, andreearaicu.ro a premiat-o pe Ancuta Sarca care va semna grafica noii colectii de tricouri Tssshirt by Andreea Raicu, Henkel i-a acordat votul de incredere Alinei Morar etc.

Pe covorul rosu de prea putine ori sunt exprimate povesti, insa pe Red Carpet-ul Galei UAD au fost istorisite cel putin cateva capitole fermecatoare. In seara Galei am purtat o rochie custom-made, parte a conceptului noii linii semnate Lucian Broscatean, un discurs in sine despre unul dintre cei mai relevanti designeri romani ai momentului si nu in ultimul rand despre un om cu o bogatie interioara imensa, de care ma leaga o prietenie indelungata. Acelasi Lucian Broscatean si-a pus amprenta asupra look-urilor Danielei Kammrath, Mirunei Miscan, Radianei Bratu si lui Noemi Revnic.

Noemi Revnic, Radiana Bratu, Lucian Broscatean, Miruna Micsan, Adina Necula, Daniela Kammrath

P.S: Cateodata moda prilejuieste revelatii atat pe catwalk cat si in afara acestuia, insa despre oameni frumosi descoperiti „in deplasare” si povesti care vor continua la o cafea (sau mai multe), va voi povesti cu alta ocazie, invitandu-va sa accesati o noua adresa (o surpriza, cat de curand).

Sustinerea nu poarta fi acordata in mod haotic, ci selectiv. Selectia devine relevanta, atunci cand este realizata de persoane relevante. Iar relevanta se dobandeste in ani de munca.

Red Carpet la Gala UAD 2013: prezente si parteneriate fashion esentiale

Aniversare 20 de ani Jolidon: vizita in atelierele de creatie

Red Carpet la Gala UAD 2013: prezente si parteneriate fashion esentiale

Expozitia de schite realizate de studentii UAD

Articole recente

There is one comment

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!