Dantelarii la moda

Ieri seara in cochetul si primitorul Salon Piano al Carol Parc Hotel, am intalnit-o din nou pe doamna Adina Nanu, mai energica si mai efervescenta ca niciodata in discursul sau privitor la arta dantelelor. Ascultand-o cu atentie mi-am dat seama cat de simple si firesti pot parea lucrurile in moda atunci cand sunt rostite de o persoana care, departe de a-si fi arogat titulatura de expert, se prezinta drept o iubitoare a naturii umane.


Adina Nanu are, la cei 84 de ani ai sai, o curiozitate incredibila pentru tot ceea ce o inconjoara si isi doreste sa descopere cat mai multe dintre tainele unor porturi despre a caror provenienta nu se discuta decat in locurile unde iPhone-ul isi pierde semnalul, iar aerele sustinute de esente grele sunt filtrate cu ajutorul unui sistem infailibil.

In secolul XVIII dantelele nobililor erau platite cu bani de la mosii si este admirabil sa remarc acelasi procedeu de fond in perioada contemporana, cu singura diferenta legata de statutul contribuabililor, care au schimbat mosia taraneasca cu una urbana, pozitionata aleator in spatiu si in timp.


Cand luxul doamnelor era conditionat de o carte de bune maniere in societate, aparitiile tindeau sa fie mai cumpatate si mai atent gandite. Prea luxos insemna risipa, iar prea sobru avaritie nejustificata. Vedeti vreo diferenta la 10 ani de la trecerea in noul secol? Cartile de buna conduita vestimentara nu pot fi consultate online, insa raman in arhivele bibliotecilor la dispozitia celor care isi servesc cafeaua dupa cateva ore de lectura tihnita. Criza economica nu a facut altceva decat sa ne demonstreze ca, in esenta, comportamentul uman nu a suferit schimbari majore.

Chiar daca producerea industriala a dantelei a facut-o accesibila unui segment mai larg, semnificatia acesteia nu doar din punct de vedere decorativ a ramas aceeasi. Dantela nu poate fi purtata oriunde si oricum, iar simpla ei inserare pe un mantou sau pe tivul unei rochii nu certifica o semnatura stilistica.

La Paris, pe vremea cand Jacques-Louis David isi exersa talentul in a reda cat mai fidel pe panza gulerul dantelat al sotiei lui Napoleon, nimeni de la curtea regala nu se gandea ca va urma exilul. Astazi Parisului ii sunt oferite dantele impregnate cu cenusa vulcanului ce sta sa erupa in moda fara preaviz si sa trimita talentele efemere pe o insula a damnatilor!

Adina Nanu oferea ieri seara o definitie concisa a modei: “Moda nu se rezuma doar la o idee traznita, ci inglobeaza si a doua piele – infatisarea, precum si o a treia piele – arhitectura vestimentara, la care se adauga si ambientul evolutiei”.

Dantelarii la moda

Ingrid Vlasov toamna-iarna 2011-2012

Dantelarii la moda

Ce se mai intampla la Farmec Cluj Napoca?

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta