Cele mai importante idei cu aplicabilitate in business si lifestyle de la cei mai influenti ganditori globali prezenti la Brand Minds 2022

Un proiect inceput in urma cu opt ani si devenit in prezent cel mai asteptat summit de dezvoltare personala si de business din Europa Centrala si de Est, Brand Minds duce mai departe misiunea cu care a pornit la drum fondatorul sau, Avi Cicirean, si anume aceea de a inspira oamenii pentru o lume mai buna. Editia de anul acesta a adus pe aceeasi scena vizionari, autori cu influenta la nivel global, analisti de tendinte, specialisti in managementul echipelor, reputati medici, iar eu mi-am rezervat o zi intreaga pentru a-i asculta pe fiecare in parte, pentru a invata, pentru a le intelege perspectiva si punctul de vedere, si pentru a descoperi care sunt coordonatele noilor trasee ce inevitabil vor marca maniera in care vindem si in care ne vindem, in care cumparam, in care lucram si in care alegem sa interactionam.

Inainte de a impartasi ideile valoroase extrase din prezentari, imi doresc sa precizez un aspect, care cel putin pentru mine, are o importanta covarsitoare si care are lagatura cu motivatia de a participa activ, in sensul de atentie sporita si dorinta de acumulare a cat mai multor informatii, la un astfel de eveniment. In saptamanile premergatoare Brand Minds am intalnit multe persoane care au salutat entuziasmul meu cu privire la summit, dar care totodata m-au intrebat ce anume ma determina sa asist la el, dat fiind ca cel putin in viziunea respectivelor, Brand Minds este un event centrat pe business si care intereseaza cu precadere pe cei care activeaza in zona corporate. Ei bine, tocmai despre acest tip de gandire s-a discutat la Brand Minds. Viitorul este al celor care au o viziune globala, de ansamblu, care inteleg importanta adaptabilitatii si a flexibilitatii atat in mediul profesional in care activeaza, cat mai ales la nivel de dezvoltare personala. Autosuficienta nu a fost niciodata la moda, insa acum mai mult ca oricand este o piatra de moara pentru oricine isi doreste macar sa tina pasul, ca sa nu mai vorbim despre a da tonul si a seta ritmul.

In primul rand, Brand Minds nu este limitativ si restrictiv din punct de vedere al specificului subiectelor abordate, iar lista de speakeri de anul acesta este graitoare: Gabor Mate – cunoscut medic canadian si autor de succes, Angela Oguntala – expert in strategie si in inovatie, Mark Manson – antreprenor si scriitor, Jordan B. Peterson – psiholog de renume mondial, autorul mai multor volume devenite bestseller, Daniel Pink – specialist in vanzari si unul dintre cei mai apreciati autori din topul NY Times, Dan Ariely – o autoritate in domeniul economiei comportamentale, Whitney Johnson – un profesionist apreciat pentru abilitatea sa de a ajuta organizatiile sa isi dezvolte echipe inalt performante, Gary Vaynerchuck – investitor, antreprenor si vizionar, Jonah Berger – expert in viral marketing.

In al doilea rand, ma numar printre aceia care au crescut in spiritul educatiei continue. Cred cu tarie ca trebuie sa inveti constant si ca orice oportunitate ai de a asculta oameni care au facut performanta in domeniile in care activeaza, trebuie valorificata din plin. Nu m-a rugat nimeni sa iau notite, asa cum nu m-a rugat nimeni sa scriu acest articol. Am facut aceste lucruri pentru ca stiu ca ideile bune trebuie sa circule, doar in acest fel putand avea impact si putand incuraja la reflectie (un exercitiu vital pentru antrenamentul mintii in contextul in care majoritatea informatiilor nu mai sunt catusi de putin filtrate si sunt luate ca atare). Pana la urma menirea unui astfel de eveniment aceasta este: sa te puna pe ganduri si sa te determine sa experimentezi, sa faci lucrurile si altfel, sa nu iti fie teama de nou, sa iti stimuleze curiozitatea si creativitatea, nicidecum sa iti ofere retete si shortcut-uri pentru a ajunge mai repede din punctul A in punctul B. Cine spune ca nu a avut nimic de invatat si ca nu a ramas cu mare lucru dupa o zi si jumatate de prezentari, inseamna ca nu e inca pregatit sa asculte si sa asimileze informatia. Raspunsurile la intrebari nu vin niciodata pe tava, ci apar in momentul in care te dai cu zece pasi in spate, privesti imaginea de ansamblu, pui cap la cap anumite lucruri si accepti ca ai in continuare de invatat.

Realitatea este ca fiecare dintre noi vindem ceva, intr-un fel sau altul, fie ca este un serviciu, un produs sau o imagine. Indemnul lui Daniel Pink este sa dam dovada de mai multa umanitate si empatie in comunicarea care are drept scop determinarea unui comportament de consum. Si nu numai.

Cu alte cuvinte, succesul vanzarilor, indiferent de domeniu, in anul de gratie 2022, nu mai este reprezentat de urmarea by the book a principiilor de sales, care si-au dovedit ani la rand eficienta, ci de schimbarea completa a perspectivei de raportare la client si a mindset-ului. Pentru ca in cele in urma, despre asta este vorba. Sa vinzi, insa altfel decat o faceai pana acum. Nu urmand o alta strategie, ci operand schimbari la nivelul propriei structuri. Era vanzarilor agresive a apus de multa vreme, iar aceasta intelegere face in prezent diferenta intre business-urile profitabile si cele care se dau peste cap de o suta de ora pentru a face ca lucrurile sa mearga, incapatanandu-se insa sa ramana in aceeasi paradigma.

Noul ABC al vanzarilor inseamna ACORDARE (gasirea unui teren comun de relationare), BUNA DISPOZITIE si CLARITATE.

Daniel Pink este autorul mai multor volume de business, majoritatea acestora devenite bestseller New York Times si are o vasta experienta inclusiv pe scena politica, in perioada 1995-1997 fiind responsabil de scrierea discursurilor publice pentru vicepresedintele Al Gore. In 2013, Daniel Pink a fost inclus de catre Thinkers50 in Top 15 al celor mai importanti ganditori de business din intreaga lume, asadar ma asteptam ca prezentarea care a deschis editia Brand Minds de anul acesta, sa fie destul de tehnica si de aplicata. In schimb, a fost vorba despre un discurs extrem de bine structurat si de logic, care a subliniat importanta flexibilitatii in gandirea de business si mai mult decat atat, necesitatea unui alt tip de relationare vanzator-client.

Daniel Pink a povestit si despre un studiu al Universitatii din California cu privire la tipologiile umane potrivite pentru domeniul vanzarilor, si chiar daca extrovertii au inregistrat cele mai bune rezultate in sales, introvertii au avut un avantaj la capitolul eficienta. De unde si concluzia: ambivertii (termen folosit inca din anii ’20), persoanele care imprumuta cate ceva din ambele tipuri de personalitate (extroverti si introverti) au toate sansele de a excela in business.

In urma cu cateva decenii puteam vorbi despre un tip de informatie asimetrica, insa prezentul ne lanseaza o noua provocare, in contextul in care accesul la informatie nu mai reprezinta o problema. Curatorierea informatiei, adica separarea a ceea ce este util si valoros, de zgomotul de fundal, reprezinta un exercitiu pe care este musai sa il transformam in deprindere cotidiana. Daca ar fi sa transpunem acest principiu in zona de sales, atunci am putea vorbi despre diferenta dintre a fi capabil sa rezolvi problema clientului si abilitatea de a-i identifica problema. Iar in 2022, a prezice comportamentul oamenilor inseamna in primul rand a incerca sa fii cat mai uman cu putinta, mai atent la nevoile si preocuparile celor din jur, mai dispus sa asculti si sa intelegi. De abia apoi vei reusi sa vinzi.

Daniel Pink

Succesul inseamna sa stii cine esti si sa te exprimi in consecinta.

Pe Gabor Mate l-am descoperit recent, prin intermediul volumului “Cand corpul spune nu”, un studiu aprofundat si presarat cu situatii si cazuri reale, despre impactul stresului asupra sanatatii fizice si psihice, si l-am redescoperit pe scena Brand Minds in ipostaza unui speaker atipic. Cunoscutul medic canadian specializat in ingrijirea paliativa este fara indoiala una dintre cele mai autentice si convingatoare persoane pe care am urmarit-o in ultimii ani in cadrul unei conferinte, neavand absolut nimic din atributele care l-ar putea defini drept speaker motivational. Gabor Mate vorbeste rar, pe un ton jos, ca si cum s-ar afla la povesti cu un prieten pe care nu l-a mai vazut de ceva vreme. Nu incearca sa atraga atentia, nu cere sa fie ascultat, nu are fluctuatii in discurs, si nici vorba de slide-uri spectaculoase. Pe ecran se afla doar coperta noului sau volum ce urmeaza sa fie lansat in luna septembrie – “The Myth of Normal: Trauma, Illness and Healing in a Toxic Culture”, in cadrul caruia analizeaza presiunea la care ne supune traiul modern si falsul sentiment de normalitate atunci cand vine vorba de echilibrul si de sanatatea mintii si a corpului.

Am observat in mod involuntar in sala persoane care in momentul in care Gabor Mate a adus in discutie problema stresului cotidian, si-au dat ochii peste cap in semn de plictis. Si tot acele persoane se plangeau in pauzele dintre prezentari de fluxul de mail-uri cu task-uri sosite pe telefon intr-o zi de vineri. Mail-uri care erau comentate, disecate si apoi puse in background-ul mintii, fara a fi inchise complet si reluate luni.

Dependente, adictii, traume, toate aceste areale in care Gabor Mate s-a specializat de-a lungul ultimelor decenii, sunt rezultatul relatiilor problematice pe care le avem atat cu noi insine, cat si cu mediul exterior.

In lumea moderna mare parte din stres este de natura emotionala si pentru ca este cumva implicit, adesea nici nu este perceput ca atare. Cate dintre persoanele pe care le cunoastem au o imagine despre sine clar definita si lipsita de raportari externe? La un moment dat in viata cu totii ne gandim daca suntem suficienti de buni, daca ne indeplinim indeajuns de bine rolurile profesionale si familiale, daca putem face mai mult sau daca putem “duce” mai mult din punct de vedere psihic. Fortandu-ne insa sa facem diferite lucruri, acceptand cereri si evitand sa spunem “nu” din dorinta de a nu fi considerati incapabili sau lipsiti de bunavointa, determinam o revolta a sistemului imunitar. Ganditi-va pentru o clipa la faptul ca pentru aproape orice boala, medicii recomanda hormoni de stres.

Gabor Mate

Orice sursa externa de stres, se traduce printr-un raspuns in plan fizic. A fi stresat nu este o normalitate, chiar daca pe termen scurt stresul are beneficiile sale evidente. Atunci cand se cronicizeaza apar problemele, asadar intrebarea care se pune si la care merita reflectat este “unde tragem linia?”. Pentru ca “self esteem” nu este totuna cu “achievement esteem”.

Limbajul viitorului este concentrat in jurul lui “what if…” si este determinat de flexibilitatea cognitiva

Angela Oguntala are un job pe care multi inca nu reusesc sa il defineasca si sa il incadreze intr-un sistem organizat, tocmai datorita faptului ca nu se bazeaza pe nimic matematic, ci mai degraba pe cercetari, calatorii, interactiune umana, adica pe opusul muncii grele si aparent “serioase” de birou. Cifrele sunt astfel inlocuite de viziuni asupra viitorului, de directii noi cu o probabilitate ridicata de materializare, de “vantul schimbarii” pe care cu totii adeseori il simtim, insa pe care fara ajutorul oamenilor ca Angela, nu reusim sa punem degetul. Ce inseamna sa fii specialist in prognoza tendintelor sau futurist? In primul rand sa reusesti sa creionezi o imagine coerenta si de ansamblu asupra unui viitor definit de mai multe realitati posibile, extragand date valoroase si indicatori importanti din tot ceea ce se intampla la nivel global. Altfel spus, curatoriind informatia, asa cum mentiona in discursul sau Daniel Pink, cu singura diferenta ca Angela face acest lucru in mod profesionist, si pentru a optimiza luarea deciziilor in companii.

Gandirea speculativa si experimentarea reprezinta in viziunea Angelei atuurile celor care vor reusi in perioada urmatoare nu doar sa supravietuiasca, ci care vor da tonul si isi vor gasi PROPRIA reteta a succesului.

Semnale si indicii se afla peste tot in jurul nostru. Tot ceea ce avem de facut este sa eliminam din vocabular conditionarile de tipul “daca nu facem lucrul X, ne vom confrunta cu situatia Y”, si sa fim mai deschisi si mai dornici sa experimentam, sa ne asumam riscuri si sa vedem ce functioneaza si ce nu. Cea mai mare greseala pe care o putem face este sa ne raportam la un singur orizont temporal si la un singur model de gandire. Poate anumite aspecte ce tin de noile tehnologii nu ne incanta pe moment, insa merita sa le acordam o sansa. Daca totusi se dovedesc ca ne sunt de ajutor? Daca in loc sa le respingem, descoperim ca putem sa le folosim in avantajul nostru?

Angela Oguntala

Angela a oferit un exemplu cat se poate de elocvent si de actual, referindu-se la perspectiva unui viitor fara bani fizici, punctand faptul ca istoria intotdeauna ne va insoti si va determina intr-o anumita masura comportamentele noastre. Monezile virtuale reprezinta pentru moment o necunoscuta pentru majoritatea oamenilor, insa daca ne gandim la trecut, lipsa resurselor financiare a favorizat perioade indelungate practici precum trocul, schimbul de servicii sau a incurajat eforturile de ajutor mutual. Ideea centrala este ca in orice moment putem invata sa gandim si altfel, si ca putem fi partenerii inovatiilor, nu dusmanii declarati ai lor. Daca stam bine sa ne gandim, multe dintre lucrurile care se intampla acum, au fost in urma cu cateva decenii teme ale unor pelicule SF. Putem alege sa le imbratisam sau nu, insa inainte de toate important este sa le acordam o sansa, sa incercam sa le intelegem si sa le cunoastem.

Disponibilitatea de a cheltui este strans legata de corectitudinea procesului in sine…

… este de parere Dan Ariely, profesor de psihologie si economie comportamentala la Universitatea Duke, fondator al Center for Advanced Hindsight si autor a mai multor volume incluse pe lista de bestseller New York Times. Nu ma numar printre devoratorii cartilor sale, cu toate ca la un moment dat am rasfoit cateva dintre ele, insa ii apreciez lejeritatea si firescul discursului. Dan Ariely a continuat parca ideea Angelei Oguntana referitoare la modalitatea in care vor fi efectuate platile in viitor si a venit cu cateva insight-uri interesante cu trimitere la psihologia banilor. Atat a celor fizici, cat si a celor virtuali.

Banii cash vin de multe ori insotiti de un sentiment de vinovatie. Atunci cand platesti o suma considerabila pe un produs sau pe un serviciu, si vezi cum ti se golesc buzunare, parca ai o strangere de inima si te gandesti daca a fost oare un lucru intelept sau nu. Insa atunci cand platesti cu cardul, lucrurile stau cu totul diferit. Iata de ce cumparaturile online au castigat atat de mult teren. Monezile virtuale nu trebuie sa creeze panica sau anxietate. Platesti un bun, insa faci acest lucru intr-o maniera diferita. Gandeste-te ca deja cumperi prin card de credit, Apple Pay si multe alte aplicatii. Si faci acest lucru pentru ca iti este mai usor, mai la indemana, mai confortabil. Din toate punctele de vedere.

Dan Ariely

Fiecare sistem de plata a fost intr-o oarecare masura disruptiv atunci cand a fost lansat. Insa iata ca a reprezentat si un motor de crestere in perioade complet imprevizibile, ultimii doi ani fiind un exemplu cat se poate de elocvent in acest sens.

Oamenii agreabili sunt interesati de oameni, in timp ce oamenii dezagreabili sunt interesati de lucruri.

Jordan B. Peterson, cunoscut psiholog si profesor in cadrul Universitatii din Toronto, a avut o prezentare foarte interesanta, cu multe exemple si detalii, insa destul de didactica si de alerta ca ritm. Cateva idei merita retinute:

  • Dedicarea “sustenabila” pentru profesie si ajustarea implicarii – cat de mult muncesti si cat timp mai poti continua in acelasi timp
  • A delega din task-uri nu inseamna sa pierzi controlul, ci sa descoperi placerea mentoratului.
  • Diversitatea la nivel managerial reprezinta cheia succesului, iar oamenii creativi, nu doar cei “de cifre” trebuie sa aiba un cuvant de spus in luarea deciziilor.
  • Creativitatea nu se intampla peste noapte, si nici nu este gratuita. O idee buna valoreaza mai mult decat un intreg department de marketing.
  • Rigoarea nu se rezuma la precizie si la seriozitate, ci si la flexibilitate in gandire si experimentare.

Viata este despre a iubi pe cei din jur, nu despre a incerca sa-i impresionezi…

… a spus Mark Manson la finalul prezentarii sale. O prezentare upside down, demna de un om care si-a transformat pasiunea pentru scris in profesie, si care stie cum sa spuna povesti autentice, povesti care sa mearga direct la suflet si care sa te puna pe ganduri.

In esenta, Mark Manson a vorbit despre dezvoltare personala si despre implinire de sine, aducand in atentie o interogatie in aparenta morbida, insa capabila sa functioneze ca o unda de soc: “ce ramane la finalul vietii tale?”.

Deciziile extraordinare sunt acelea dictate nu de societate sau de familie, ci de pasiunile pe care le cultivi de-a lungul timpului. Mark ar putea fi foarte usor un promotor al “slow living-ului”, insa succesul cartilor sale motivationale se datoreaza nu teoriei, ci experientelor pe care le-a trait si care i-au marcat existenta.

O viata implinita este o viata traita cu respect fata de cei din jur si mai ales fata de tine. Nu poti stii cand este finalul, insa poti darui cat mai multa iubire. Este o resursa inepuizabila si care nu costa nimic.

Mark Manson

Comportamentul uman este contagios, iar ecosistemul conteaza cel mai mult in procesul evolutiv…

… a explicat Whitney Johnson, presedinte si co-fondator al Rose Park Advisors’ Disruptive Innovation Fund. Trei lucruri consider ca sunt de retinut si de impartasit din prezentarea lui Whitney:

  • Pentru a dezvolta echipe performante, trebuie in primul rand sa identifici nevoile membrilor acestora. Mai mult ca oricand, ecosistemul ocupa un rol central in procesul de evolutie, atat individual, cat si de grup. Gandeste-te pe cine ajuti sa creasca, cui oferi sustinere si consiliere, si cine te ajuta pe tine sa te dezvolti (mentorat)
  • Conteaza mai mult cum te dezvolti vs in cat timp te dezvolti. Strategia pasilor mici dar siguri este cea mai indicata, mai ales intr-un prezent atat de haotic.
  • Daca spui unei persoane cu voce tare ce intentionezi sa faci si pana cand, ai din start 95% sanse de succes (nu o spune Whitney, ci statisticile)

Traim intr-o era generatoare de experiente care aduc plus valoare

Gary Vaynerchuk, presedinte al companiei de comunicatii VaynerX, specialist in marketing digital si social media, dar si unul dintre cei mai bine vanduti autori New York Times, aproape ca nu mai are nevoie de nicio prezentare. El este cel care in urma cu 15 ani, cand majoritatea oamenilor de business credeau ca Facebook nu poate vinde nici macar un sapun, spunea ca la baza deciziilor de cumparare ale clientilor se vor afla campaniile targetate de social media. Si tot el este cel care spune azi ca NFT-urile ne vor imbunatati experienta de shopping si ii vor aduce valoare adaugata, ajutandu-ne sa pasim intr-o era a utilitatii punctata de colectibilitate. Desigur, Gary are business-uri in domeniu si un interes cat se poate de evident in zona asset-urilor digitale, insa punctul sau de vedere este sustinut de argumente puternice si mai ales de logica.

Potrivit perceptiei marii majoritati a oamenilor, NFT-urile sunt o stupizenie care nu poate inlocui sub nicio forma arta in varianta ei cunoscuta. Insa problema nu se pune in termeni de a inlocui, ci de a completa, de a prezenta o noua forma de arta, intr-o alta varianta si pe un alt tip de suport. Cand a fost inventata panza, absolut toata lumea artei a fost profund revoltata, deoarece pana in acel moment picturile se realizau pe pereti, cladiri etc. Asta nu inseamna ca artistii nu au continuat sa realizeze picturi murale, ci doar ca au avut optiunea de a alege sa se exprime si pe un alt suport. In mod similar se intampla lucrurile si cu NFT-urile.

In viitor iti vei putea cumpara de exemplu un bilet de avion insotit de un NFT de colectie, rezultat al unei colaborari intre compania de aviatie X si artistul Y. Chiar si codul QR poate reprezenta un NFT. Experienta de shopping este practic dusa la un nivel superior, si imbunatatita. Blockchain-ul nu este internetul, ci este dovada bunurilor digitale, o tehnologie care iti poate permite sa fii mai rapid, mai eficient si sa ai mai mult timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat.

Gary Vaynerchuk

In mod cert discutia despre blockchain si NFT-uri este una mult mai ampla si mai complexa, insa mesajul lui Gary, ca de altfel al tuturor speakerilor prezenti la conferinta, este acela de a cerceta in amanunt lucrurile noi, ce par aparent inspaimantatoare sau ridicole, si de a vedea ca ele nu au fost create pentru a inlocui vechea ordine, ci pentru a ne ajuta sa comunicam si sa relationam mai rapid si mai bine. Intotdeauna exista mai multe unghiuri din care putem privi o problema, iar viitorul se afla in mod cert sub zodia cooperarii.

Cele mai importante idei cu aplicabilitate in business si lifestyle de la cei mai influenti ganditori globali prezenti la Brand Minds 2022

Intensitati cromatice: cum gestionezi asocierile complexe

Cele mai importante idei cu aplicabilitate in business si lifestyle de la cei mai influenti ganditori globali prezenti la Brand Minds 2022

Morpheus 8: cea mai noua si performanta tehnologie minim invaziva pentru un ten vizibil intinerit si redensificat

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!