Masina timpului s-a inventat si foloseste radiofrecventa si mezoterapie fractionata pentru a stimula productia de colagen, pentru a elimina laxitatea cutanata, pentru a corecta barbia dubla si pentru a conferi pielii un efect de lifting vizibil si de durata. Totul fara a apela la bisturiu, intr-o maniera sigura si minim invaziva. Numele ei este Morpheus 8 si am descoperit-o in cadrul unuia dintre centrele mele preferate din Bucuresti – SkinMedSpa, un loc in care grija pentru frumusete se alatura preocuparii constante pentru inovatie si pentru tehnologii capabile sa altereze efectele trecerii timpului. Aproape ca in Matrix.
Au trecut aproape douazeci de ani de cand mi-am transformat pasiunea pentru frumusete in profesie, si in tot acest timp am cautat sa identific acele formule cosmetice si proceduri de estetica faciala menite sa ridice fie si jumatate de milimetru pielea, constienta fiind ca aceasta este cea mai mare provocare a tratamentelor non-invazive sau minim invazive. Recunosc beneficiile si apreciez rezultatelor tuturor interventiilor chirurgicale care au drept scop lifting-ul si remodelarea conturului facial, insa dintotdeauna am promovat frumusetea intretinuta in mod natural, cat mai bland cu putinta, pana in acel punct maximal, dincolo de care singura diferenta notabila care mai poate fi facuta depinde strict de priceperea si experienta medicului chirurg. Asadar, daca exista un protocol sigur si eficient de rejuvenare si lifting, care nu necesita apelul la bisturiu, in mod cert are un loc asigurat pe Ladylike Adina Necula.
Morpheus 8, tratamentul facial pe care eu il consider ca fiind in prezent una dintre cele mai bune alternative la lifting-ul chirurgical, nu se rezuma insa doar la diminuarea semnelor imbatranirii, la redarea fermitatii si tonusului pielii si la redensificarea acesteia, ci reuseste sa corecteze si sa trateze in aceeasi sedinta multiple aspecte care necesita o abordare specializata si tintita, dincolo de cosmetica clasica: hiperpigmentarea sau depigmentarea, pungile de sub ochi, porii dilatati, ridurile profunde, stratul adipos subdermic, barbia dubla, cicatricile post-acneice si cele rezultate in urma unor operatii sau leziuni. Morpheus 8 raspunde practic nevoii unei terapii personalizate si minim-invazive, axata pe rezultate concrete si durabile, care nu pot fi obtinute printr-o rutina de skincare la domiciliu, oricat de performante ar fi formulele produselor utilizate. Si cosmetica are limitele si limitarile ei, iar in fata gravitatiei nu are absolut niciun cuvant de spus.
Revenind insa la Morpheus 8, am intrebat-o pe doamna doctor dermatolog Alexandra Dacios, un profesionist desavarsit care activeaza in cadrul diviziei medicale SkinMedSpa, cum actioneaza concret Morpheus 8 si care sunt efectele acestui dispozitiv:
Prin radiofrecventa polifractionata, Morpheus 8 modeleaza tesutul dermic, al doilea strat de la epiderm, caldura produsa actionand in tandem cu mezoterapia. Practic avem un tratament dublu. Mecanismul este urmatorul: prin canaliculele care se formeaza la nivel cutanat cu ajutorul mezoterapiei, tesutul lezat local de patrunderea microneglelor este nevoit sa secrete colagen, elastina si vase de sange noi ca sa se repare, in timp ce radiofrecventa actioneaza la nivelul tesutului adipos, reducand volumul acestuia. Efectul este unul de rejuvenare, liniile si ridurile se estompeaza, si este ameliorata semnificativ laxitatea pielii, deoarece radiofrecventa are ca efect si strangerea, compactarea fibrelor de elastina. Este un tratament ideal pentru persoanele care isi doresc sa scape de barbia dubla sau pentru cele care au slabit mult intr-o perioada scurta de timp si care au neaparata nevoie sa trateze pielea lasata.
dr. Alexandra Dacios
Radiofrecventa nu reprezinta o noutate in arealul tratamentelor de estetica faciala, insa de-a lungul anilor, asemenea tuturor tehnologiilor existente pe piata, a evoluat treptat si a devenit din ce in ce mai performanta. Este si cazul radiofrecventei de care dispune Morpheus 8, o radiofrecventa mult mai puternica comparativ cu echipamentele din generatiile precedente, care incalzeste straturile profunde ale pielii, intr-un mod controlat, stimuland neocolageneza, elastogeneza si angiogeneza. Explic imediat la ce se refera fiecare termen. Prin neocolageneza este in egala masura consolidat colagenul existent si sunt stimulate fibroblastele sa produca colagen nou pentru piele. Elastogeneza este procesul prin care se formeaza fibrele elastice, relaxarea cutanata sau laxitatea (pielea lasata odata cu trecerea anilor), fiind rezultatul pierderii fermitatii si elasticitatii cutanate. Angiogeneza se refera la formarea de noi vase de sange.
Dermul, acolo unde actioneaza Morpheus 8, este un tesut conjunctiv bogat in vase de sange, si alcatuit din niste celule care se numesc fibroblaste si a caror functie principala este sinteza de substante – colagen, elastina si proteoglicani (un amestec de polizaharide care asigura coeziunea celulara), necesare producerii de noi tesuturi. Asa cum explica dr. dermatolog Alexandra Dacios, prin lezarea tesutului este stimulata sinteza de colagen si este favorizata implicit rejuvenarea pielii. Nu este vorba despre o procedura care face rau pielii, ci care o ajuta in momentul in care in mod natural aceasta nu mai are capacitatea de a se regenera singura in mod optim. In timpul unui proces inflamatoriu, caci despre asta este vorba, fibroblastele produc o matrice bogata in colagen al carei rol este acela de a repara tesutul deteriorat.
Structura dermului este una densa si se datoreaza in mare parte prezentei fibrelor de colagen, insa odata cu trecerea timpului acestea incep sa se diminueze, ceea ce conduce la o pierdere treptata a tonusului si a elasticitatii, precum si la aparitia inevitabila a ridurilor.
Ceea ce reuseste sa faca Morpheus 8, prin actiunea combinata a radiofrecventei si a mezoterapiei, este sa stimuleze productia naturala de colagen si de elastina, contribuind astfel la redensificarea pielii si la imbunatatirea tonusului si a calitatii acesteia, si totodata sa actioneze asupra celulelor adipoase, reducandu-le volumul. Mai mult decat atat, gratie efectului termic produs de radiofrecventa, dispozitivul ajunge adanc in tesuturile subdermale, reducand riscul hiperpigmentarii post-inflamatorii. In plus, Morpheus 8 contribuie si la reconturarea ovalului facial, deoarece odata cu diminuarea colagenului si cu distrugerea fibrelor elastice, pielea isi pierde sprijinul si sustinerea, iar ovalul fetei incepe sa se deformeze.
Stiind foarte bine ce presupune mezoterapia, dar si radiofrecventa si dandu-mi seama ca este vorba totusi despre o procedura care implica un oarecare grad de disconfort, am fost interesata sa aflu si care este senzatia resimtita in timpul sesiunii de lucru. Dat fiind ca ma numar printre persoanele cu toleranta zero la durere, mai intai am intrebat, astfel incat sa stiu la ce sa ma astept. In primul rand, trebuie mentionat faptul ca inainte de efectuarea tratamentului se aplica o crema anestezica pe toata suprafata fetei (aproximativ 40 de minute), astfel incat chiar si persoanele care asemenea mie tresar la cea mai mica ciupitura, sa se simta cat mai confortabil cu putinta. Tesutul se incalzeste in interior, iar aceasta caldura se manifesta printr-o inrosire destul de puternica a pielii, care se amelioreaza insa in cateva ore. Imediat dupa procedura, medicul specialist aplica produse cu efect de calmare si de reducere a inflamatiei, astfel incat disconfortul si eritemul post-procedura sa fie diminuate, iar clienta sa poata pleca de la clinica cu un aspect decent al pielii. Din ceea ce mi-a povestit Adina Radu, fondatoarea SkinMedSpa, unele persoane merg chiar la birou dupa efectuarea tratamentului.
Partea imbucuratoare este ca in functie de particularitatile individuale, de conditia pielii si de gradul de tolerenta al acesteia, medicul poate ajusta intensitatea tratamentului. Am intrebat daca Morpheus 8 este recomandat persoanelor care se confrunta cu un ten reactiv sau cuperozic, iar Alexandra mi-a confirmat faptul ca procedura este cat se poate de sigura si ca poate fi efectuata pe orice tip de ten (cu singura conditie sa nu existe leziuni active, rani deschise etc), inclusiv fototip 4, fara a avea risc de hiperpigmentare reziduala.
In timp, rezultatele sunt comparabile cu cele oferite de un lifting chirurgical, insa sunt necesare minimum trei sedinte pentru a observa o imbunatatire si ulterior o intretinere adecvata atat post-tratament, cat si intre curele de sedinte. Ca dupa orice terapie care implica o inflamatie la nivel de tesut, ingrijirea la domiciliu trebuie sa fie una cat se poate de minutioasa si de meticuloasa. Mai precis, curatarea tenului cu produse blande, fara parfum si alcool, excluzand acizii si substantele cu potential iritant, si mizand timp de cel putin o saptamana pe creme cicatrizante, de refacere a tesutului din segmentul dermato (de exemplu: Cicaplast, Cicabio etc) si obligatoriu pe formule fotoprotectoare performante. De asemenea, sunt de evitat orice activitati (sauna, sala, solar etc) care pot produce vasodilatatie excesiva.
Rezultate spectaculoase se pot observa dupa efectuarea a minim 3 sedinte la interval de 6 saptamani. Trebuie sa tinem cont de faptul ca maximul productiei de colagen si de elastina se inregistreaza la 3 saptamani de la orice “agresiune”. O cura completa inseamna aproximativ 8 sedinte, iar aceasta se poate repeta dupa cateva luni, in functie de nevoi. Efectele sunt vizibile fara a avea reactii adverse si fara a fi necesar timp de recuperare, motiv pentru care Morpheus 8 este atat de bine tolerat si de cautat de catre cliente.
dr. Alexandra Dacios
Poate fi efectuat tratamentul Morpheus 8 in perioada verii? Surprinzator, procedura se numara printre putinele din categoria sa care este recomandata inclusiv vara, insa nu inainte de perioada concediului, ci mai degraba dupa acesta. Indiferent cat de mult SPF am aplica in vacanta, pielea tot este expusa, asadar cel mai sigur este sa programam sedinta la intoarcere. De asemenea, este de evitat efectuarea tratamentului cu Morpheus 8 inaintea unui eveniment important, deoarece nu putem stii cum reactioneaza pielea si cat de repede se reface. In plus, post-procedura nu este recomandat sa fie aplicat machiaj.
Ce trebuie retinut despre Morpheus 8: