La confluenta dintre esente celeste, ornamentica plasmuita cu atingeri aurii patinate si partituri de un farmec atemporal, se inalta acordurile noului an, deschizand o bucla temporala, menita sa il distraga pentru cateva momente pe Cronos de la ale sale indeletniciri precise si mult prea “punctual” transpuse. Golden Hall a Musikverein din Viena este locul in care fiecare sunet al violelor este captat de cele aproape 50 de siluete neoclasice ce decoreaza forma rectangulara a salii, ale carei planuri concepute de arhitectul danez Theophil Hansen, au servit unei acustici unice in lume, imposibil de redat in orice alt perimetru.
Mai mult decat un eveniment cultural de inalta tinuta, Concertul de Anul Nou de la Viena, rezoneaza cu milioane de suflete ale intregii planete, anul acesta fiind televizat in peste 90 de tari. Fiecare partitura reprezinta parte a unui discurs complet atipic care depaseste barierele geografice sau lingvistice, care nu atrage prin schimbarile bruste de ton, ci care seduce prin lejeritate si cursivitate, ignorand voit absolut toate regulile unei retorici perfecte conforme normelor clasice: luminile sunt aprinse in Golden Hall de-a lungul intregului concert, mireasma buchetelor de flori invaluie aerul cu un iz discret si totul este dispus in aceeasi lumina, fara a atrage sau a distrage atentia invitatilor.
Mesajul transmis de Concertul de la Viena anul acesta comporta multiple valente simbolice si este poate mai profund si mai puternic ca niciodata. 2014 comemoreaza un secol de la izbucnirea primei conflagratii mondiale si nu intamplator la pupitrul orchestrei, pe data de 1 ianuarie s-a aflat Daniel Barenboim (pentru a doua oara in ultimii cinci ani), unul dintre cei mai apreciati dirijori, compozitori si pianisti, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace in anul 2011 si fondatorul West-Eastern Divan Orchestra, care a atras din 1999 si pana in prezent cei mai talentati tineri muzicieni de origine israeliana, palestiniana sau din tarile arabe.
John Stoessinger argumenta in lucrarea “Why Nations go to war”, ca nu doar tensiunile profunde existente in Europa in vara anului 1914 au condus la izbucnirea Primul Razboi Mondial, cat mai cu seama deciziile si personalitatile liderilor implicati in actul politic. Nascut pe teritoriul austriac intr-o familie cu origini evreiesti, Stoessinger subliniaza in volumul sau consistent, faptul ca razboiul nu este nici impersonal si nici inevitabil, insa adeseori blocarea in propriile iluzii poate conduce inspre un final tragic.
Daniel Barenboim s-a nascut in Buenos Aires, parintii sai fiind emigranti de origine evreiasca si este primul cetatean israelian caruia i-a fost acordata si cetatenie onorifica palestiniana, alaturata celei spaniole si desigur celei argentiniene. Familia sa locuieste in prezent in Berlin, iar mesajul sau transmis prin intermediul acordurilor muzicale, de pe cele mai importante scene ale lumii (a fost director la Opera Bastille din Paris si la Chicago Symphony Orchestra, a dirijat pe scena Metropolitan Opera din New York si la Scala din Milano) este eminamente unul de pace si dreptate umana.
Programul Concertului de Anul Nou de la Viena, antrenat de valsuri si polci rapide, a inclus si o partitura aparte semnata Josef Hellmesberger Jr – Vielliebchen (Polka Francaise, op.1), care in traducere semnifica un fruct cu doua seminte unite la maturitate, pretextul unui senzual si incitant flirt de secol XIX, aparut in scrierile lui Marcel Proust sau Mark Twain.
In partea a doua a programului, cele doua pasaje ale baletului de stat, au fost insotite la nivel vizual de estetica pusa la punct de Vivienne Westwood (sotul sau si creative directorul casei, Andrea Kronthaler este de origine austriaca). Balerina Kathrin Menzinger a purtat in timpul valsului o versiune adaptata a rochiei din tafta de matase, inclusa in colectia Gold Label primavara 2014 semnata Vivienne Westwood, iar partenerul sau, Vadim Garbuzov, a imbracat o jacheta neagra la doua randuri de nasturi si pantaloni negri din matase.
Un alt performance al baletului de stat, pe ritmuri de polka, a oferit un scurt periplu printre elementele definitorii ale universului creativ marca Vivienne Westwood, de la rochiile dublate de tulle, pana la cele cu decolteuri rasfrante sau pana la bustierele si kilturile mini tartan.
Un omagiu al sfarsiturilor care nu inseamna de fapt decat noi sanse de a reincepe si de a reconstrui.
Joseph Lanner: The Romantics, Waltz
Leo Délibes: Pizzicati from the Ballet „Sylvia”