Florina Farcas (Public/Privat): cea mai complexa colectie la Gala UAD 2012

Florina Farcas se numara fara doar si poate printre surprizele placute prilejuite de Gala UAD 2012, colectia sa de master reusind sa imi starneasca admiratia si respectul vis-à-vis de un demers extrem de bine structurat si pus in valoare.
Florina nu este tocmai un tanar designer cu o poveste tipica, nu si-a dorit de cand era copil sa urmeze studii de specialitate in moda si nici nu a terminat un liceu de arta. Cu toate acestea, simtul sau estetic si gandirea in afara limitelor si temelor impuse in anii de facultate, au contribuit din plin la transformarea joacai de-a moda, intr-o profesie cat se poate de serioasa. Uneori, cand nu faci din actul creatiei o obsesie si lasi loc manifestarii propriilor simtaminte, cand poftesti afara orgoliile si lasi loc doar muncii, cand nu iti doresti sa fii altcineva si cand nu te lansezi in discursuri prin care de fapt nu comunici nimic, rezultatele se ridica la un nivel care depaseste asteptarile multora.
In urma cu 2 ani, cand Florina isi prezenta colectia de licenta in cadrul aceleiasi Gale UAD, remarcam cu placere demersul sau conceptual, insa rafinat prin prisma materialitatilor construite si a apelului la textile mai putin utilizate in show-uri: spre exemplu, pasla. La momentul cu pricina, eram foarte curioasa inspre ce zona se va indrepta tanarul designer si in cat timp va reusi sa se desprinda de volumetriile si de conceptele asimilate. La scurt timp dupa prezentarea colectiei de licenta, m-am intalnit cu Florina in Bucuresti, unde venise special pentru un targ de moda. O cu totul alta abordare, mult mai terestra si mai adaptata garderobei femeii moderne, insotita de o surpriza la nivel de accesorii: mini-seria de genti geometrice cu structuri metalice din piele mata sau lacuita si interior presarat cu printuri.
La editia cu numarul 18 a Galei UAD desfasurate weekend-ul trecut la Cluj, Florina a trecut parca examenul de maturitate creativa si m-a surprins nu doar prin conceptul, structura si executia colectiei de master prezentate (coordonator lect.univ.drd. Elena Basso Stanescu), cat si prin tipologia pieselor alese. Nu multi sunt cei care indraznesc sa isi concentreze energia creativa intr-o linie exclusiv masculina, dovada ca pana in prezent colectiile coerente dedicate barbatilor si semnate de un designer roman (ma refer aici la design, nu la transpunerea tiparelor italiene venite la pachet) pot fi numarate pe degetele de la o mana.
Este foarte dificil sa creezi pentru publicul masculin, data fiind eterogenitatea acestuia si continua sa polarizare. Un segment important este inca refractar la tot ce inseamna eticheta de designer roman, un alt segment este fidel brandurilor mass-market si insista in nevoia de inregimentare in moda strazii, urmand orbeste tendintele reproduse in piese accesibile, iar un altul, extrem de mic, cauta cu disperare alternative, solutii si propuneri autohtone, respingand conformismul si fiind decis sa investeasca intr-o garderoba reprezentativa.
Unde se situeaza creatiile Florinei si carui segment de public se adreseaza? Studiind cu atentie fiecare piesa in parte inca din backstage, pot spune ca Florina a reusit sa redea unor piese clasice, regasite in gamele basic ale oricarui magazin pentru barbati, un suflu nou, actual si extrem de modern. Mai mult decat atat, Florina nu a incercat sa construiasca un personaj, nu a apelat la artificii prin care sa seduca publicul, ci a mizat pe naturaletea si firescul conferite de haine inteligent realizate si puse in valoare de un styling exceptional.
Florina si-a concentrat demersul creativ, intr-o linie masculina cat se poate de percutanta, distantata de tipologiile clasice, axata pe contraste (insertii de rasina sintetica, fasii de piele, inchizatori metalice, printuri originale sau gulere ale caror forma a fost realizata cu ajutorul mulajelor din silicon cauciucat sau gips), fidela tendintelor insa atemporala.
O colectie din care nu au lipsit jachetele din lana grele, unele inspirate de tiparul trenciului clasic, camasile cu nasturi ascunsi, sacourile cu revere prelungi tip tuxedo, pantalonii cu talie inalta si pense, vestele generoase purtate peste sacouri sau gentile cu peretii transparenti. Florina ar putea oricand iesi cu aceasta colectie pe un podium international, iar fiecare piesa luata in parte s-ar putea integra excelent in garderoba oricarui tanar dornic sa isi defineasca un stil propriu, dincolo de iluziile vandute la suprapret si fabricate in China din magazinele mass-market.

Foto credit: Daniel Robu

Florina Farcas (Public/Privat): cea mai complexa colectie la Gala UAD 2012

Renata Rakossy (Malakit): cea mai echilibrata cromatic colectie la Gala UAD 2012

Florina Farcas (Public/Privat): cea mai complexa colectie la Gala UAD 2012

Smart shopping de vacanta: New Look

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!