Spune-mi cat de atenta esti la ce cumperi, ca sa iti spun cat de mult te iubesti si cata stima de sine ai. Daca in cazul obiectelor decorative, a accesoriilor sau a hainelor, fenomenul contrafacerii nu pune probleme de sanatate in ceea ce priveste consumatorii, sau cel putin nu unele imediate, in arealul beauty originalitatea formulelor si trasabilitatea lor reprezinta conditii esentiale pentru a preveni afectiuni cutanate grave, reactii alergice sau boli de piele la care nici macar nu te poti gandi. A cumpara ceva contrafacut, orice, este complet gresit, din toate punctele de vedere. Dar a cumpara un produs de beauty fake este o dovada clara de iresponsabilitate, dublata de ignoranta si de autosabotaj. Pentru ca nu poti face experimente pe cel mai important organ al corpului – pielea, fara sa o pui cu buna stiinta in pericol.
In urma cu cateva decenii, bunurile comercializate prin canale neoficiale de distributie puteau deveni cu usurinta dezirabile, mai ales atunci cand nu existau pe piata referinte care sa faciliteze comparatia si nici o educatie referitoare la pericolele la care un produs “usor diferit” de cel original poate expune clientii. Mirajul brandurilor de peste hotare, multe dintre ele complet innacesibile, a intretinut o piata gri, cu produse altminteri protejate de trademark, patent sau copyright, insa revandute pe filiere neautorizate, pe care incetul cu incetul au patruns si produsele contrafacute. Odata cu pandemia de Covid-19 si cu prevalenta e-commerce-ului, pe care anumite categorii de clienti l-au descoperit nevoite fiind de contextul dat, brandurile de cosmetice, aparatura si haircare au fost puternic afectate de valul de produse contrafacute regasite in mediul online. Iar aici nu vorbim despre o crestere de cateva procente, ci de dublarea aproape a numarului de fake-uri, si asta in decurs doar de cateva luni.
Daniel Shapiro, vicepresedintele Red Points, una dintre cele mai mari companii din lume care ofera brandurilor solutii anti-contrafacere, afirma intr-un interviu ca extinderea e-commerce-ului reprezinta pentru multi un prilej de a insela asteptarile consumatorilor si de a-i tenta cu produse aproape identice cu cele originale. Inainte de a se alatura Red Points si de a se ocupa de relatia cu brandurile si de parteneriatele strategice, Shapiro a ocupat functia de Brand Protection la eBay, unde a condus echipe internationale a caror misiune era aceea de a intrerupe cercul vicios al bunurilor contrafacute la nivel global. Un cerc vicios cu o miza enorma si cu jucatori din ce in ce mai abili si mai experimentati.
Giganti din industria beauty, L’Oreal sau Estee Lauder, au echipe dedicate identificarii si eliminarii de pe piata a produselor contrafacute, insa brandurile mici sunt mult mai vulnerabile la acest capitol care le poate afecta reputatia si increderea in randul clientilor. Conform statisticilor, daca o persoana a folosit pentru prima data un produs contrafacut al unui brand, si nu a fost multumita de el, sansele de a mai cumpara vreodata un alt produs de la brandul respectiv, scad cu aproape 70%. Vorbind de resurse financiare si de cifre, Amazon a raportat in 2019 cheltuieli de peste 500 de milioane de dolari pentru a lupta impotriva fraudelor si a produselor contrafacute pe platformele sale, aproximativ 8000 de persoane fiind angajate si pregatite special in acest scop.
K18 este un brand american cu o ascensiune rapida, datorata rezultatelor excelente inregistrate de formula unui produs cu adevarat remarcabil – masca-tratament pentru refacerea parului degradat – dezvoltat de catre o echipa de cercetatori care a petrecut mai bine de un deceniu pentru a realiza o harta a genomului firului de par si pentru a intelege mai bine genele aflate la baza proteinelor de keratina. Altfel spus, specialisti in inginerie biomimetica, care au reusit sa formuleze o proteina cu aceeasi structura moleculara ca cea existenta in cortexul firului de par, si care incorporata in formula mastii-tratament leave-in K18 sa alcatuiasca un produs realmente unic si, asa cum avea sa il catalogheze Forbes SUA, unul dintre cele mai inovatoare lansate in ultimii ani.
In esenta, o formula imposibil de reprodus intr-un laborator cosmetic oarecare (nici macar la nivel de consistenta si de textura, ca sa nu mai vorbim despre performanta), insa un produs usor de replicat la nivel de ambalaj. Inca de cand s-a lansat in Romania, in vara lui 2021, gama K18 si in mod special produsul-star, masca moleculara pentru refacerea parului, a devenit nelipsita din arsenalul meu de ingrijire. Iar pentru ca rezultatele au fost cele care m-au convins pe deplin, acestea fiind vizibile inca de la primele utilizari, am dedicat formulei si un articol care poate fi citit AICI. De atunci si pana in prezent, am recomandat masca-tratament K18 tuturor persoanelor – cititoare ale site-ului, cliente sau prietene – care aveau nevoie de o solutie eficienta pentru parul degradat, iar feedback-urile au fost fara exceptie unele pozitive.
De curand, Topline, distribuitorul oficial K18 in Romania, a initiat o campanie de informare si de educare a clientilor, referitoare la produsele contrafacute ale marcii, care se gasesc intr-un numar foarte mare pe piata si care scad dramatic increderea in brand. Iar aceasta este cea mai buna strategie posibila pe termen lung, pentru ca unul dintre motivele comertului infloritor cu produse fake este lipsa de educatie a consumatorilor. Intr-o perioada in care se discuta din ce in ce mai mult despre putin si bun si despre investitii, nu despre achizitii, este absolut necesar sa existe si un guideline al acestora, care sa faciliteze recunoasterea produselor originale vs. produse contrafacute. Iar diferenta mare de pret este primul semn de suspiciune, din care deriva si un principiu universal al shopping-ului, care se aplica indiferent ca este vorba despre cosmetice, haine, accesorii sau obiecte de uz casnic: “Ceea ce pare prea bun sa fie adevarat, chiar asa este”.
Niciodata un produs original nu se va gasi la un pret redus cu o treime sau chiar la jumatate doar intr-un singur loc, si in afara perioadei de sale. Iar acest lucru dintr-un motiv cat se poate de simplu: distribuitorul oficial al marcii are stabilit de la inceputul anului un calendar al perioadelor promotionale si un procent de discount oferit partenerilor care nu sufera modificari peste noapte si care nu este unul preferential. Iar daca regasesti pe o platforma online mentiunea de livrare directa de la producator, ei bine acest lucru este practic imposibil. In niciun univers, fie el si paralel, producatorul nu va trimite produsul direct din fabrica catre un site care comercializeaza produse de beauty. Singurele canale oficiale prin care produsele ajung la clienti sunt reprezentate de cele ale distribuitorilor.
In cazul mastii-tratament pentru par K18, elementele care diferentiaza produsul original de cel contrafacut atrag atentia asupra etichetei, care neaparat trebuie sa contina informatii in limba romana, a marcajelor de sustenabilitate, a codului QR pentru verificarea autenticitatii, a pozitionatii textului pe ambalaj si bineinteles a compozitiei formulei. De asemenea, Topline, in calitate de distribuitor, specifica clar pe site-ul companiei partenerii autorizati care comercializeaza gama K18.
Inca un aspect de retinut: anumite produse, de regula cele de lux sau cele profesionale, au prin definitie un areal comercial foarte restrans, care de cele mai multe ori se rezuma la anumite saloane si centre de beauty agreate, la care se adauga platforma online a distribuitorului oficial (daca respectiva exista). Atat.