Lumina soarelui ne aduce alinare si speranta, ne invaluie chipul in cel mai frumos filtru natural dintre toate cate exista, insa ne atrage totodata intr-un joc periculos, in care emotiile si ratiunea intra intr-un conflict evident. De cand Coco Chanel a stat prea mult la soare pe Riviera Franceza si a declarat pentru o editie a revistei Vogue din 1929 ca “fata anului trebuie sa fie bronzata”, pielea aurie a devenit un simbol al relaxarii, al privilegiilor si chiar a bogatiei, pentru ca nu multi erau cei care detineau in acele vremuri resursele necesare pentru a-si petrece verile, fara nicio grija sau responsabilitate, pe celebrele plaje cu nisip alb. In ultimii ani, Academia Americana de Dermatologie, sustinuta de altfel de numeroase alte institutii de prestigiu, recomanda “sa nu cautam soarele”, mizand pe o abordare rationala a expunerii si pe faptul ca organismul uman este practic o fabrica de vitamina D, substanta care joaca un rol crucial in reglarea cantitatii de minerale din organism si care este secretata in prezenta radiatiilor ultraviolete. Exista receptori pentru vitamina D in aproape fiecare celula a corpului, si nu intamplator sunt lansate din ce in ce mai multe campanii de informare si constientizare a importantei corectarii carentelor din organism. Pentru ca exista foarte multe dovezi cu privire la efectul suplimentarilor cantitatii de vitamina D in ceea ce priveste imunitatea pielii, procesul de degradare a acesteia, dar si in bolile de inima, diabet, chiar si cancer, am discutat cu Dr. Ioana Stavrositu, medic endocrinolog si specialist in nutritie, despre consumul adecvat de vitamina D, dozajul optim si cele mai bune surse din care aceasta poate fi procurata.
Dr. Ioana Stavrositu: Vitamina D, fiind solubila in grasimi, se stocheaza in tesutul adipos si in ficat, permitand organismului sa o foloseasca pe termen lung. Suplimentarea devine necesara cand rezervele corpului scad sub nivelul optim, adica atunci cand expunerea la soare este insuficienta (nu doar in sezonul rece sau in regiunile cu mai putina lumina solara, dar chiar si vara, daca petrecem timpul la interior sau folosim produse/imbracaminte cu SPF), cand dieta nu asigura necesarul zilnic sau in cazuri de malabsorbtie, cum ar fi, de exemplu, in bolile inflamatorii intestinale.
Testarea periodica este esentiala pentru a monitoriza nivelul de vitamina D. Este uneori mai greu sa ajungem la laborator pentru analiza 25OH vitamina D, asadar solutia mult mai accesibila o reprezinta testul rapid (dureaza doar 10 minute sa fie efectuat) care poate fi gasit in farmacii, si care poate fi facut in confortul propriei case, cu precizie insa de laborator. Este un test semicantitativ, adica indica intervalul in care te incadrezi (deficit, insuficient, suficient, exces). Apoi cu rezultatul testarii, putem merge la medic pentru ca acesta sa recomande dozajul necesar.
Factorii fiziologici care influenteaza nivelul de vitamina D includ expunerea la soare, varsta, indicele de masa corporală (IMC), functia renala si hepatica, si aportul alimentar. Scaderea nivelului de vitamina D in rândul populatiei se datoreaza in mare parte stilului de viata modern, care implica mai mult timp petrecut in interior, utilizarea cremelor de protectie solara si dietelor sarace in alimente care contin vitamina D.
Pentru a preveni pierderile și degradarea vitaminei D3, este esentiala o expunere moderata la soare, o dieta echilibrata, bogata in alimente care contin vitamina D si luarea in calcul a suplimentelor cu vitamina D naturala.
Precizez ca desi exista alimente care pot contribui la aportul de vitamina D, este dificil sa obtinem cantitatea necesara doar din alimentatie. Printre acestea se numara: pestii grasi (somon, macrou, ton, sardine), uleiul de ficat de peste (cod), ficatul, galbenusul de ou, ciupercile, produsele lactate fortificate cu vitamina D.
Suplimentele de vitamina D sunt de asemenea utile, in special pentru persoanele in varsta sau pentru cei care se expun prea putin la lumina solara sau cu creme de protectie (ceea ce este clar recomandat si de incurajat, pentru evitarea cancerului de piele).
Este important si ca suplimentele cu D3 sa fie de calitate si sa aiba o administrare facila care sa creasca complianta atat la copii, cat si la adulti, iar aici mentionez variantele sub forma de spray (prin aplicarea D3 direct in cavitatea bucala vitamina D ocoleste procesele gastrointestinale specifice si se absoarbe optim) sau picaturi in suspensie uleioasa, capsulele moi sau cele masticabile. Sa retinem ca vitamina D este liposolubilă si se absoarbe mai bine in prezenta grasimilor.
Vitamina D3, cunoscuta si sub numele de colecalciferol, este o forma de vitamină D care joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii generale a organismului. Aceasta este forma pe care corpul nostru o utilizeaza direct pentru a regla diverse functii vitale, inclusiv sanatatea pielii si a oaselor, absorbtia calciului, si susținerea sistemului imunitar.
Derivatii vitaminei D3, cum ar fi ergocalciferolul (vitamina D2) si 25-hidroxi vitamina D (calcidiol), sunt forme care necesita conversie in organism pentru a deveni active. Acesti derivați sunt prezenti in alimente si suplimente si trebuie transformati in calcitriol prin procese metabolice care au loc in ficat si rinichi.
Aceasta conversie depinde deci de factori precum functia hepatica si renala. Este important sa se consume alimente care contin atât vitamina D3 activa, cat si precursori, pentru a asigura un aport adecvat, insa sa nu uitam niciodata de testare si chiar autotestare, pentru ca este foarte foarte simplu sa facem asta ori de cate ori este necesar.
Pielea este un organ care adaposteste mai multe tipuri de celule imunitare implicate in raspunsurile imune innascute si adaptive. Sistemul imunitar al pielii cuprinde atat celule ale pielii, cat si celule imunitare profesionale care impreuna alcatuiesc testul limfoid asociat pielii (SALT).
Pielea este considerata cel mai mare organ din corp fiind implicata in formarea unei bariere mecanice si imunologice impotriva agentilor patogeni si in homeostazia organismului .
Vitamina D3 joaca un rol crucial in imunitatea pielii prin modularea functiei celulelor imune si prin mentinerea barierei cutanate. Deficitul de vitamina D poate duce la o susceptibilitate crescuta la infecții cutanate si la boli inflamatorii ale pielii. Studiile arata ca suplimentarea cu vitamina D poate imbunatati raspunsul imun si poate reduce riscul de astfel de afectiuni.
Carentele de vitamina D3 pot fi considerate triggeri ai inflamatiilor, deoarece vitamina D are proprietati anti-inflamatorii si joaca un rol esential in reglarea raspunsului imun. Imbatranirea cronologica afecteaza functiile imune ale pielii, iar deficientele de vitamina D pot exacerba aceste probleme, ducand la un dezechilibru in mecanismele anti-inflamatorii si crescand riscul de boli inflamatorii si autoimune.
Inflamatia este caracterizata de o serie de biomarkeri, care pot fi detectați in sange, saliva si urina. Un astfel de biomarker este proteina C-reactiva (CRP). Cercetatorii au masurat in cadrul unor studii recente concentratiile de CRP si 25-hidroxivitamina D (25(OH)D) in probe de sange de la 5.381 de participanti cu varsta de 50 de ani sau mai mult. Dupa controlul altor factori de risc inflamatorii, deficiența de vitamina D a fost puternic asociata cu CRP mai mare, indicand niveluri crescute de inflamație.
Recomand suplimentarea cu vitamina D3 la toate grupele de varsta, dar cu precadere la seniori, la copii in perioadele de crestere si la persoanele cu risc de deficienta. Doza optima variaza in functie de varsta, de expunerea la soare si de necesitatile individuale. In general, pentru adulti, se recomanda intre 600-800 UI pe zi, dar poate fi necesara o doză mai mare in cazurile de deficienta confirmata, foarte frecvent de altfel.
La copii, in Romania suplimentarea cu vitamina D este recomandata prin administrarea de suplimente per os inca din a 7-a zi de viata (din prima zi de viata in cazul nasterilor premature), iar apoi cu administrare continua pana la varsta de 18 luni cu doze de cel putin 400-800 UI/zi. Aceste doze sunt general acceptate pentru prevenirea deficitului si mentinerea sanatatii osoase, dar pot fi ajustate in functie de nevoile specifice ale copilului, sub supravegherea unui medic.
Reamintesc ca pentru a monitoriza nivelul si a suplimenta cu o doza corecta de vitamina D3, testarea periodica este esentiala, iar doar daca nivelul nu este optim, suplimentarea este recomandata, urmata de o noua testare dupa 3 luni pentru a verifica eficacitatea tratamentului.