Papusi din portelan cu suflet: povesti de pe strazile Budapestei

Uneori, daca ai sansa si iti lasi condusi pasii de ochii sufletului, poti descoperi oameni si povesti incredibile in locuri pe care ratiunea, in a sa corectitudine imbatabila, nu le-ar fi banuit niciodata.
Pe una dintre cele mai importante artere comerciale din Budapesta (Váci Street 32), salasluieste un templu al manufacturii locale, emblema a artizanatului perpetuat de-a lungul deceniilor si transmis de la o generatie la alta, precum o lada de zestre cu averi pretioase ascunse in arta lucrului manual si a broderiilor senzationale.

Broderiile Kalocsa erau realizate initial intr-o cromatica retinuta, predominand nuantele de bej, crem sau alb, de abia la inceputul secolului XX, fiind introduse moderat nuantele de vernil, roz, albastru, rosu sau galben. Explicatiile se regasesc atat in arhitectura zonei, cat si in factorii de ordin cultural sau social. Pe de o parte, cei care realizau schitele de design pe care localnicele aveau sa brodeze, erau si cei care se ocupau de pictura murala, infuzand astfel zona decorativa a vestimentatiei cu motive specifice (florile dispuse in buchete pe conturul unei inimi – de remarcat indeosebi in cazul mileurilor) si cromatica inspirata din mediul natural.
Pe de alta parte, culorile vii nu erau intens uzitate in broderie, dat fiind ca doar miresele obisnuiau sa poarte rochii cu broderii in nuante pigmentate dar luminoase. Femeile in varsta spre exemplu, se rezumau la o asociere de albastru-violet-verde. Nu in ultimul rand, introducerea relativ tarzie a firelor colorate in broderiile florale (predomina conturul florilor de trandafir, liliac, lacramioare sau violete), s-a datorat si calitatii pigmentilor (pana la inaugurarea unei fabrici textile locale, la inceputul anilor ’20, culorile firelor isi pierdeau in timp din intensitate, decolorandu-se gradat).

Din vitrina generoasa a magazinului, zambesc inocent papusi imbracate in catifea bordeaux sau albastru profund precum apele Dunarii care valseaza agale printre miile de lumini care definesc conturul Podului cu Lanturi din centru Budapestei. O umbrela brodata manual, cu motive florale dispuse intr-o abundenta cromatica, se odihneste chiar la intrarea in boutique-ul lui Judit Lukacs.

Nu mi-au fost necesare decat cateva secunde pentru a-mi da seama de faptul ca Judit nu este o simpla antreprenoare, ci o persoana care isi aseaza intreaga cunoastere si indemanare in realizarea fiecarui accesoriu sau piesa vestimentara inspirata de portul traditional, regasita in magazin. Cand am cunoscut-o, pe degetele sale inca se mai vedeau urmele intepaturilor de ac si ale degetarelor.
Insa nu despre Judit este aceasta poveste, ci despre o alta doamna cu zambet larg si ochii obositi, imbracata intr-un costum brodat cu motive florale multicolore, pe care le-am asociat imediat regiunii Kalocsa, recunoscut centru al artei si al ornamenticii inca de la finele secolului XIX. Monica m-a abordat in plina strada forfotitoare la ceas de seara si m-a invitat sa vizitez magazinul lui Judit. Nu imi amintesc exact cum mi-a iesit in cale si nici ce m-a determinat sa o urmez. Odata ajunsa in pragul magazinului, Monica m-a privit insistent pret de cateva secunde, usor temator la inceput si mi-a adresat poate cel mai frumos indemn, intr-o romana perfecta dar soptita: „Cu incredere! Pasiti inautru si nu veti regreta!”.

„Sunteti romanca!” i-am replicat, incantata de intrevederea unui conational intr-o tara straina. „Da, cu sufletul!” a venit imediat raspunsul sau. Privind-o mai atent si observandu-i gesturile, am inteles perfect la ce anume se referea.

De foarte multa vreme nu am mai vazut atata tristete, suferinta si dor la un loc, exprimate prin ochii, poarta a sufletului si a trairilor interioare. Monica zambea trecatorilor asemenea papusilor din portelan expuse in vitrina boutique-ului, insa portul hainelor brodate nu o infrumuseta si nu ii producea bucurie, ci parca ii ingreuna fiecare miscare. Totul se rezuma la admiratia estetica a turistilor si la necunoscutul care atrage ca un magnet.
Avand grija sa se fereasca de privirea agera a lui Judit, Monica mi-a povestit fragmentat despre originile sale si despre traiul in Budapesta. Nu si-a imaginat ca va ajunge vreodata sa isi vorbeasca doar siesi romaneste si sa paraseasca orasul natal, Baia Mare, pentru o iluzie frumos ambalata, cu pretul afisat in forintzi. Pierderea familiei si a celor dragi a determinat-o ca in urma cu 3 ani sa ia drumul Budapestei in speranta unei vieti noi si bazandu-se pe avantajul cunoasterii limbii maghiare. Limba nu a ajutat-o decat sa se integreze intr-un peisaj anost, in care a simtit cum se rataceste din ce in ce mai mult de la o zi la alta.

In Budapesta oamenii sunt retinuti, nu iti deschid usa casei decat daca ai programata o vizita scurta, mai mult de curtoazie si nu au timp sa te asculte daca subiectul nu ii vizeaza in mod direct.
Monica ar avea multe de povestit desi timpul nu este defel de partea ei. Este constienta ca alegerea facuta a cufundat-o intr-o societate care nu ii apartine si in care se simte mai singura decat atunci cand si-a pierdut familia. Dar speranta reintoarcerii nu a pierit, ci a ramas la fel de calda precum mainile sale usor tremurande. Inainte sa parasesc magazinul, mi-a multumit ca am urmat-o, si-a scos una dintre manusile din lana, mi-a intins mana si mi s-a prezentat. Anul viitor, sper ca o voi reintalni pe Monica in Baia Mare, gestionandu-si propriul magazin si vorbind tare romaneste, asa cum isi doreste si asa cum ii dicteaza inima. Iar bentita cu trandafiri delicati din catifea neagra, realizata de ea, pe care m-a ajutat sa o aleg, imi certifica faptul ca in fiecare cusatura se ascunde o poveste cu sens si o parte din suflet.

Papusi din portelan cu suflet: povesti de pe strazile Budapestei

Bijuterii speciale la Autor 8

Papusi din portelan cu suflet: povesti de pe strazile Budapestei

Diner en Noir by Pas Du Tout: colectia capsula la The Place

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!