Paisley: cheia descifrarii unui veritabil globe-trotter

V-ati intrebat vreodata care este secretul supravietuirii tendintelor in moda? Si carui fapt se datoreaza ciclicitatea acestora? O tendinta fashion, indiferent ca este vorba despre un tip de croi sau despre un imprimeu, devine un reper, o ancora la care designerii revin cu regularitate, de abia in momentul in care, dupa ce a strabatut in lung in lat Pamantul, inca dovedeste ca mai are ceva de spus si ca isi merita din plin statutul de globe-trotter. Paisley este unul dintre cele mai longevive si raspandite motive din catalogul modei, fapt ce nu se datoreaza catusi de putin unei lipse generale de inspiratie la nivel vizual, ci unui itinerar caracterizat de un grad extraordinar de adaptabilitate, element cheie pentru ca orice de pe aceasta lume sa continuie sa existe. Paisley este potrivit pentru orice aventura, orice ocazie si orice context, dar mai ales pentru absolut oricine. Cheia descifrarii imprimeului paisley incepe chiar cu factorul emotional. Pentru ca asa cum spunea Vulpea din Micul Print, debutul unui voiaj incepe cu “imbracarea” sufletului pentru calatoria respectiva.

Camasa din matase Paisley Fiori si pantaloni Falconeri

Foto: IMIEGIES

Sunt admirate, aplaudate la scena deschisa, complimentate, insa cu toate acestea, putine femei opteaza in mod natural pentru un imprimeu. Pana nu demult si eu ma numaram pintre adeptele culorilor uni, iar explicatia are la baza o logica simpla: ochiul uman nu este calibrat pentru a adopta cu usurinta varietatea si complexitatea. De aici si reactia naturala de respingere intr-o prima etapa a imprimeurilor si perceptia generala de “prea mult”, “prea divergent”, “prea provocator”. Nici macar segmentul de public care manifesta un interes peste medie pentru moda nu e obisnuit cu complexitatea. Sau cel putin nu atunci cand vine vorba de garderoba personala. Pentru ca de pe catwalk pana in dressing, drumul este extrem de lung si de anovoios, iar la linia de finish ajung doar campionii, cei care au un inscris in ADN predictibilul si care nu se abat de la formula menite sa garanteze succesul.

Paisley pare sa fi avut inca de la bun inceput un priority pass atasat, nefiind un simplu grafism, ci un deschizator de drumuri, un diplomat de cariera, capabil sa transmita in cel mai natural si firesc mod posibil, acelasi mesaj al elegantei si al rafinamentului, in contexte dintre cele mai variate si in medii culturale aparent antagonice. Motivul original, ce dateaza din Imperiul Persan, poate chiar si mai devreme, este unul dintre cele mai longevive din toate timpurile, indicand o forma pe care unii istorici o descriu drept reprezentare a unei petale de flori, samanta, pana sau lacrima, iar altii fac trimitere catre simbolistica ying-yang. Insa indiferent de interpretare, adoptarea printului pe scara larga s-a datorat expresivitatii acestuia si capacitatii de a trasmite un mesaj universal, usor de inteles si cu rezonanta in fiecare cultura. Un mesaj in centrul caruia se afla viata insasi, arta de a trai frumos, de a lasa o amprenta pozitiva asupra lumii, de a contribui cat de putin la progress, la dezvoltare, la evolutie.

Imparateasa Josephine portretizata de catre Pierre-Paul Prud’hon – 1805, ulei pe panza, Musée du Louvre

Initial motivul paisley se regasea pe salurile tesute cu migala si truda in regiunea Kashmir, pentru ca apoi sa calatoreasca pe rutele comerciale pana in Orientul Mijlociu, iar mai tarziu in Europa. Imparateasa Josephine, sotia lui Napoleon, a dezvoltat chiar o pasiune pentru paisley, in garderoba sa regasindu-se nu mai putin de 45 de saluri de mari dimensiuni cu acest motiv, aduse de catre Napoleon din expeditiile sale si devenite rapid “obiecte ale dorintei” la curtea regala. Deja la inceputul secolului XIX, salurile cu print paisley realizate in Kashmir, se transformasera in indicator de status, iar multe dame din societate nu ezitau sa sacrifice achizitia altor bunuri necesare traiului cotidian, pentru a purta ceea ce la vremea respectiva era considerat rar, pretios, si cu adevarat “de lux”.

Una dintre ilustratiile mele preferate, pe care o am salvata in arhivele cu imagini vechi, si care a aparut la inceputul anilor 1800 sub egida Le Bon Genre, prima colectie de litografii menite sa documenteze stilul de viata parizian, de la preferintele vestimentare, pana la activitatile recreative, cu o usoara nota umoristica si cu o satira delicioasa, reprezinta o femeie de conditie mai degraba modesta, inconjurata de intreaga ei avere, mai precis de cateva piese pentru “iesit in lume”, care cu siguranta ii ofereau accesul dorit in cercurile sociale.

“One should either be a work of art or wear a work of art” spunea Oscar Wilde, a carui pasiune pentru imprimeul paisley devenise cunoscuta in mediile artistice, aproape fiecare aparitie publica a sa integrand motivul iconic pe cravata sau pe jacheta. In Londra, Arthur Lasenby Liberty, prieten apropiat al lui Oscar Wilde, s-a numarat la randul sau printre entuziastii motivului paisley, incluzandu-l in selectia de textile si design a celebrului department store inaugurat in anul 1875 si contribuind astfel la ascensiunea culturala a print-ului. Pentru ca dincolo de trend, paisley a reprezentat un vector al schimbarii de perspectiva, a unui nou suflu in toate arealele artei si lifestyle-ului, si o parte integranta a miscarii Art Nouveau.

In deceniile urmatoare, imprimeul paisley a cunoscut o popularitate incredibila atat datorita adoptarii de catre nume importante ale showbiz-ului, precum John Lennon, care si-a personalizat chiar si Rolls-Royce-ul cu motivul atat de indragit, cat si interpretarilor creative ale unor designeri de textile si artisti, precum Sarah Campbell, care in anii ’70 a conceput pentru Liberty’s unele dintre cele mai bine vandute imprimeuri din toate timpurile, celebrele “paisloids”, preluate ulterior in colectii fashion de referinta, inclusiv de catre Yves Saint Laurent, Jean Muir sau Bill Blass, si bineinteles de catre Veronica Etro, insa intr-o maniera diferita.

Paisley poate arata nonconformist, dar in acelasi timp elegant si rafinat, secretul longevitatii sale constand tocmai in capacitatea extraordinara de a se adapta vremurilor, de a se reinventa si nu in ultimul rand de a spune mereu o poveste.

Paisley: cheia descifrarii unui veritabil globe-trotter

In ce consta analiza biometrica a pielii si care este rolul inteligentei artificiale

Paisley: cheia descifrarii unui veritabil globe-trotter

Frumusete si arta intr-o colectie cu alura eterna: Lancôme x Louvre

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!