In ce consta analiza biometrica a pielii si care este rolul inteligentei artificiale

In istoria omenirii fiecare schimbare de paradigma, indiferent ca vorbim despre antichitate sau despre epoca moderna, a atras dupa sine o polarizare accentuata a opiniei publice. Niciodata nu a fost vorba despre o zona gri, despre o cale de mijloc, despre o analiza atenta inainte de emiterea unor verdicte, despre o judecata rationala care sa depaseasca bariera emotiilor derivate din teama de necunoscut. In 2023, inteligenta artificiala creeaza aceleasi polemici ca in urma cu peste 2000 de ani, cand Pitagora a introdus ideea unui Pamant sferic. Si asta pentru ca in aparenta, ordinea lucrurilor, asa cum o stiam pana nu demult, este zdruncinata din temelii. In realitate, inteligenta artificiala nu darama ceea ce a fost pana acum, nu ne face sa simtim ca ne fuge pamantul de sub picioare, ci ne ofera parghiile de care avem nevoie pentru a ne dezvolta si pentru a putea construi in continuare. Aplicata in domeniul cosmeticii, inteligenta artificiala isi dovedeste din plin utilitatea in analiza biometrica a pielii, o inventie nu de ieri sau de azi, ci de peste un deceniu, de cand specialistii lucreaza la punerea la punct a unui program de operare inteligent si cat mai precis cu putinta menit nu sa inlocuiasca, ci sa vina in ajutorul profesionistilor. Am avut privilegiul sa lucrez cu un astfel de tool, conceput pentru Helena Rubinstein, marca de cosmetice de avangarda, in cadrul unor sesiuni speciale de consultanta de beauty pe care le-am sustinut in magazinul Falconeri din Baneasa Shopping City, iar algoritmul sau de “diagnosticare” cutanata este cat se poate de promitator si de binevenit in completarea unei mini-analize faciale. 

Ce face inteligenta artificiala si nu putem face noi, oamenii? Inainte de toate, problema nu se pune in termeni de ori-ori, ci mai degraba de si-si. Face si ea, cot la cot cu noi, sau cel putin atat cat sa ne ajute, nu sa ne incurce. Din punctul meu de vedere, in universul cosmeticii, inteligenta artificiala creeaza oportunitati pe de o parte, si contribuie la o mai buna intelegere a preocuparilor referitoare la zona esteticii, pe de alta parte. Sesiunile mele de consultanta de beauty dureaza in jur de doua ore, insa in formatul scurt, de jumatate de ora – 40 de minute maxim, este aproape imposibil sa aflu totul despre rutina de ingrijire, conditia si problemele pielii persoanei din fata mea. Iar aici analiza biometrica a pielii Helena Rubinstein ma ajuta enorm, pentru ca in doar cateva minute, imi genereaza o imagine globala asupra principalilor indicatori de calitate a pielii, astfel incat sa pot directiona discutia pe o directie cu finalitate concreta si sa pot realiza o serie de recomandari “tintite”, care sa raspunda cat mai bine nevoilor si dorintelor individuale. Practic, este ca un asistent supradotat, care face calcule cu o viteza uimitoare si care imi furnizeaza o prima fisa de evaluare a pielii clientei.

Pentru punerea la punct a software-ului de analiza biometrica, au fost necesari nu mai putin de 12 ani de cercetare si dezvoltare, gradul ridicat de precizie datorandu-se bibliotecii uriase de referinte care se afla la baza sa – peste 80 de mii de profile de piele extrase din Global Skin Atlas, un amplu proiect care a inceput in anul 2016, condus de catre Matthias Mann, pionier in spectrometria bazata pe studiul interactiunilor, functiilor si structurilor de proteine in cadrul activitatilor celulare.

Premiat in cadrul CES, software-ul de analiza biometrica Helena Rubinstein, este exponentul tehnologiei viitorului si intr-un fel, poate chiar “vedea” cum va arata pielea unei persoane peste cativa ani. Din experienta atator ani de consultanta de beauty, pot afirma cu toata sinceritatea ca putine cliente urmeaza recomandarile mele de preventie, majoritatea oferindu-mi feedback in momentul in care observa efecte satisfacatoare la o problema stringenta. Insa putandu-le sa le arat pe un ecran cam cum va arata pielea lor peste 5 sau peste 10 ani, puterea de convingere creste semnificativ. Pentru ca majoritatea fiintelor umane sunt vizuale, iar imaginile au cel mai mare impact, mai ales cand au la baza predictii atat de realiste.

La inceputul acestei toamne, discutam cu o prietena, specialist in programare neurolingvistica, care imi spunea printre altele, ca urmatoarele doua decenii se vor afla, mai mult ca orice alta perioada din istoria recenta, sub semnul frumusetii, in sensul ca preocuparea pentru aparenta, pentru tot ceea ce tine de ingrijirea pielii, va fi una pronuntata. Iar aici, un aport important il are si inteligenta artificiala, software-uri precum cel dezvoltat sub egida Helena Rubinstein oferind atat o imagine asupra viitorului, cat si o strategie mai clara asupra directiilor de actiune in ceea ce priveste aspectul si calitatea pielii.

De ani buni exploram zona produselor personalizate de skincare si de make-up, a tratamentelor cosmetice bespoke, iar acum a venit momentul ducerii acestei directii la urmatorul nivel. Pentru ca practic asta face analiza biometrica a pielii. Sustine consultanta de beauty si protocoalele tailor-made, avand in focus 22 de criterii ale unei pieli sanatoase, grupate in cinci categorii principale corespunzatoare preocuparilor de frumusete: textura, fermitate, luminozitate, ridare si uniformitate.

Hiper-personalizarea experientelor de beauty cu ajutorul inteligentei artificiale a avut drept catalizator chiar pandemia. Lockdown-ul a determinat companiile sa gaseasca rapid solutii, iar e-commerce-ul s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. In absenta interactiunii umane din magazine, experientele AI si AR au oferit clientilor sesiuni de shopping bazate pe o alta dinamica, nu neaparat mai buna sau mai putin buna, doar diferita. Pana la urma, acesta este si farmecul universului frumusetii, mereu in schimbare, mereu captivant, mereu deschis catre nou.

Credit foto: IMIEGIES

In ce consta analiza biometrica a pielii si care este rolul inteligentei artificiale

Bondi Sands sau experienta unui bronz natural, complet ajustabil

In ce consta analiza biometrica a pielii si care este rolul inteligentei artificiale

Paisley: cheia descifrarii unui veritabil globe-trotter

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!