Astazi am scris aici despre noile directii in business-ul fashion si despre interactivitatea brand-client, in contextul unor mutatii profunde ce tin de mijloacele de comunicare ale brandurilor. Mai jos aveti un fragment din material, iar aici il puteti parcurge in intregime.
Nu cu mult timp in urma imi doream sa pot lua parte in fiecare sezon la prezentarile de moda de la Paris, Milano, Londra sau New York. Si printre acestea sa am timpul si energia necesara de a viziona cateva colectii incluse la o saptamana a modei desfasurata la Berlin, Stockholm sau Hong Kong, in dorinta de a descoperi noi talente si de a promova designeri cu potential.
Iata-ma insa in aceste zile friguroase de iarna, in care zapada ajunge pana la nivelul genunchilor iar traficul se desfasoara conform unei logici intelese doar de anumiti soferi, stand confortabil in fotoliu, cu laptopul in brate si savurand o cana de cafea aromata in timp ce privesc live show-ul Armani. Alaturi de alte sute de mii de oameni din industrie, care (asemeni mie) probabil au solicitat la maxim tasta “F5” inainte de inceperea transmisiunii.
Mult mai confortabil ce-i drept decat sa stau in front row, inghesuita de alti stilisti cu mini laptopurile in geanta sau cu telefoanele pregatite pentru a incepe postarea de impresii pe conturile de twitter. Desigur altfel se vede o colectie din fata calculatorului si altfel de la fata locului. Insa in conditii de criza economica, cu bugete reduse care nu mai permit deplasari peste hotare, transmiterea live a show-urilor reprezinta solutia ideala.
Asisti la prezentare, in secunda terminarii acesteia deja ai o imagine formata asupra colectiei si in cel mai scurt timp postezi pe blog informatia, iar apoi pe retelele sociale. Cand vorbeam anul trecut despre trecerea intr-o noua era a modei, nu stiu cati dintre voi si-au dat seama ce inseamna de fapt acest lucru.
In primul rand, controlul inimaginabil asupra informatiei. Aceasta poate fi accesata de pe orice suport cu conexiune la internet si din orice colt al lumii. In egala masura pot urmari un show daca ma aflu in fata laptop-ului sau daca ma aflu la o cafenea, in metrou sau in parc si am iPhone-ul la indemana.
Iar pentru ca tot am adus vorba de iPhone, daca in momentul lansarii sale pe piata viza in special segmentul business, la ora actuala a devenit o necesitate atat pentru toti cei care lucreaza in industria modei cat si pentru pasionati. Aplicatiile fashion pentru iPhone s-au dezvoltat intr-un ritm extraordinar in ultimele luni, iar terminalul cu pricina, a devenit gratie noilor abonamente (cu preturi medii) oferite de operatorii de telefonie mobila, accesibil unui numar mult mai mare de persoane.
Asadar daca va aflati in posesia unui iPhone este musai sa va instalati aplicatia oferita de Style.com, cea mai cunoscuta sursa de informatii si noutati din domeniul modei la nivel global. Aplicatia permite vizualizarea fotografiilor din colectiile de moda prezentate pe runway, a ultimelor stiri postate pe site si a inregistrarilor video. Totul in doar cateva minute si cu un minim de efort.
In alta ordine de idei, daca este sa privim lucrurile din punctul de vedere al clientului fidel unui anumit brand, iPhone-ul si aplicatiile dedicate intra din nou in ecuatie. Ma refer aici nu doar la brandurile mass-market ci si la cele de lux. Aplicatia pentru iPhone dezvoltata de GAP nu vizeaza doar informarea clientilor ci si shopping-ul.
In afara de faptul ca poti rasfoi catalogul colectiei, ai si o sectiune de “mix and match” in care imaginatia si simtul estetic iti sunt puse la incercare in ceea ce priveste combinatiile de haine posibile. Iar daca deschizi aplicatia atunci cand te afli in imediata apropiere a unui magazin GAP, ai sansa de a descoperi o oferta speciala de care poti beneficia in interiorul shop-ului.