Maria Hera se numara printre absolventii pe care i-am remarcat cu ocazia Galei UAD desfasurata la Cluj. Colectia sa, apeleaza la piese realizate manual, dispuse in contraste. Pe de o parte regasim finetea tesaturilor ce duce cu gandul spre un borangic, iar pe de alta parte deslusim structuri complexe, bine definite, care sugereaza mediul natural.
Am apreciat la colectia Mariei, modul in care a reusit sa dezvolte conceptul si sa il transpuna in tinute al caror liant s-a dovedit a fi mai mult decat evident. Nu au existat franturi, jumatati de masura, intreruperi, ci totul a decurs firesc, intr-o relatie aproape organica, materialitatile dezvaluind un proces evolutiv gandit in detaliu.
Adina Necula: Ce anume te-a indemnat spre design-ul vestimentar si care au fost primele contacte pe care le-ai initiat cu acest domeniu?
Maria Hera: Inclinatia spre design- ul vestimentar, in cazul meu, a avut la baza in primul rand pasiunea mostenita pentru lucrul de mana. Ghidata la inceput de mama si bunica mea, am tricotat si am crosetat de mica diverse accesorii pentru mine si la comanda. Dupa absolvirea primei facultati am inceput sa fac haine comercializandu- le in micul meu magazin din orasul natal, iar dupa cativa ani mi-am dat seama ca trebuie sa ma perfectionez- astfel am inceput mai multe cursuri legate de acest domeniu.
Adina Necula: Tinutele pe care le-ai prezentat in cadrul show-ul de absolvire mizeaza foarte mult pe contrastul dintre texturi si pe siluete creionate prin apelul la volumetrii. Spune-mi cate ceva despre conceptul pe care l-ai avut in vedere si cum anume ai decis sa il dezvolti?
Maria Hera: Colectia Alternative este o cercetare dezvoltata in jurul interferentelor dintre vestimentatie si mediul inconjurator, avand ca punct de plecare energiile alternative. Volumetriile si structurile din tinutele propuse alterneaza diverse tehnici- tricotate, crosetate sau tesute- inspirandu- ma din biostructurile naturii si instalatiile ce valorifica energiile alternative.
Formele produselor sunt conturate prin linia cromatica ce imbina cremurile rafinate cu tonuri neutre de gri pana la negru, alese in discrepanta cu tonalitatile cromatice ale biostructurilor naturii, tocmai pentru a sublinia efectul devastator pe care activitatile umane il produc mediului inconjurator. Am vrut ca prin aceasta colectie sa subliniez importanta protejarii mediului prin diverse mijloace si sa ofer un mic ‘ghid’ asupra alternativelor pe care le avem.
Am ales sa imi “explorez” la maxim pasiunea mostenita lucrandu- mi singura produsele, deoarece un producator/ croitor nu ar fi putut sa imi lucreze ideile mai bine si cu mai multa dedicare, incercand initial sa interpretez cat mai exact structurile naturale sau tehnice in zeci de mostre si ajungand ulterior la reprezentari mai putin fidele, insa cu trimiteri tot la energii si multiplele lor configurari. Am urmarit tot timpul noutatea in ceea ce priveste forma si inovarea la nivelul structurilor impletite, inserand benzi luminoase in tesaturi sau tricot (cu trimitere la energia luminii).