Licitatia Romania Regala: scene din intimitatea monarhilor

Unul dintre cele mai intens mediatizate evenimente ale pietei de arta din ultimii ani, Licitatia Romania Regala, aflata deja la cea de-a treia editie, propune un itinerar captivant de-a lungul unui secol din fascinanta existenta a nobilimii si monarhiei romanesti. Peste 150 de obiecte de colectie, fragmente din viata familiei regale sau ale aristocratiei vremii, majoritatea cu valoare muzeala, va asteapta in expozitie la Palatul Cesianu-Racovita incepand de sambata, 5 octombrie pana luni, 21 octombrie.

In cadrul licitatiei, se disting chipurile monarhice, imortalizate in ipostaze mai putin familiare. Unul dintre cele mai inedite loturi il reprezinta negativul unei fotografii private (cca. 1931) ce o infatiseaza pe Regina Maria in costum de baie. Fotograful a surprins-o pe Regina intorcandu-se de la plaja, insotita de o doamna de onoare, intr-o statiune de pe litoralul italian. Realizat pe cliseu de sticla, negativul, al carei pret de pornire este de 300 de euro, face parte din seria pieselor rare de colectie. Din ciclul fotografiilor marilor monarhi ai Romaniei, Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, este prezenta in cadrul licitatiei printr-un pictorial de 10 fotografii realizate pe terasa si in gradina castelului de la Balcic (pret de pornire: 300 de euro).

Putini sunt cei care stiu ca prestigioasa revista americana ”Time” a dedicat numarul din 1 august 1927 Regelui Mihai, a carui fotografie apare pe coperta principala. Un astfel de exemplar rar este scos la licitatie, cu pretul de pornire de 80 de euro. Dintr-o perspectiva occidentala, revista reproduce un episod important din istoria nationala: contextul in care Regele Carol al II-lea renuntase la tron, iar Mihai, regele minor, era tutelat de o regenta formata din Patriarhul Miron Cristea, Printul Nicolae si Gheorghe Buzdugan, Presedintele inaltei Curti de Justitie si Casatie.

Debutul literar al Reginei Maria s-a remarcat prin basme si povesti pentru copii. Povestirea ”Regina cea rea”, prezenta in licitatia Artmark (pret de pornire: 200 de euro), este ilustrata de fiica cea mare a Reginei, Principesa Elisabeta, cu dedicatie catre sora mai mica, Principesa Marioara.

Rolul Reginei Maria a fost unul deosebit de important in promovarea imaginii Romaniei in lume, unul dintre argumente fiind editia de lux a volumului ”Roumania” (pret de pornire: 1000 de euro), coordonata chiar de catre aceasta. Scris de catre Maria Ionescu sub patronajul Reginei si publicat la Paris, in limba engleza, volumul a fost realizat intr-o serie limitata, de 100 de exemplare, destinate colectionarilor americani.

Licitatia Romania Regala se desfasoara marti, 22 octombrie, ora 19:00, la Athénée Palace Hilton. Expozitia loturilor poate fi vizitata incepand de sambata, 5 octombrie, pana luni, 21 octombrie, la Palatul Cesianu-Racovita, Str. C. A. Rosetti nr. 5 si marti, 22 octombrie, la Athénée Palace Hilton, orele 10:00 – 19:00.

Licitatia Romania Regala: scene din intimitatea monarhilor

Revitalift Laser X3: o noua etapa in cosmetica anti-rid

Licitatia Romania Regala: scene din intimitatea monarhilor

Apivita Wine Elixir: secretul vinului rosu in cosmetica

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta