Expozitia aniversara GALA UAD Fashion Design 25 de ani si povestea unui palat baroc transformat in muzeu

Gala Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca a aniversat anul acesta 25 de ani, prin urmare proiectul expozitional gandit sa sustina manifestarile creative ale absolventilor, nu avea cum sa fie altfel decat spectaculos. Din toate punctele de vedere. In camerele cu tavane inalte ale Palatului Banffy, care din anul 1951 gazduieste Muzeul de Arta Cluj-Napoca, cateva sute de piese ce apartin unor absolventi de prestigiu ai Departamentului Moda-Design Vestimentar au reusit sa recompuna traseul a doua decenii si jumatate de moda si mai presus de toate sa ma incarce cu o energie buna si cu o bucurie aparte. Iar asta nu e tot. In subteranele palatului, care odinioara serveau drept pivnite, redeschise publicului in 2016, au fost etalate lucrarile absolventilor sectiilor foto si ceramica. Fara exagerare, simpla descoperire a tunelurilor a fost o experienta in sine.

De ce expozitia absolventilor UAD Fashion Design 2019 a constituit un moment aparte?

In fiecare an mi-am imaginat lucrarile din ceramica, fotografiile sau instalatiile fashion, expuse intr-un spatiu diferit de cel al unei institutii clasice. Altfel spus, puse intr-un context care sa le contureze cat mai bine cu putinta o identitate, care sa le ajute sa transmita cu acuratete mesajele, care sa le sustina in conturarea capitolelor de poveste. Pentru ca in esenta, fiecare obiect expus, indiferent ca apartine unui tanar absolvent de pictura, ceramica, foto sau fashion design, spune o istorie personala. Anul acesta m-am bucurat enorm sa constat ca spatiul expozitional clasic a fost inlocuit cu unul oarecum neconventional, piesele depasind camerele de la parterul Muzeului de Arta Cluj-Napoca si coborand in tunelurile din subteran, a caror descoperire a inseamnat pentru mine o fantezie traita aievea.

 

Am petrecut mai bine de doua ore “cotrobaind” animata de o curiozitate de copil, printre piloni din piatra, ca intr-un labirint plin de surprize si de provocari, scotand sunete de uimire sau de apreciere si tinandu-mi cu greu in frau mecanismult emotiilor. Palatul Banffy, ridicat de una dintre cele mai cunoscute familii nobiliare maghiare din Transilvania, de-a lungul a 11 ani (in 1785 au fost finalizate lucrarile), dupa planurile arhitectului german Johan Eberhardt Blaumann, adus de la Sibiu special pentru realizarea acestui proiect, are o forma dreptunghiulara, un singur etaj si o superba curte interioara, unde daca inchizi ochii si iti pui la incercare imaginatia, parca il poti auzi pe Franz Liszt incantand cu ale sale concerte la pian oaspetii sositi la unul dintre grandioasele baluri din vremuri demult apuse. Odinioara incaperile palatului erau decorate cu splendide carpete din matase rosie de damasc, mobilier din lemn sculptat manual, oglinzi venetiene si tablouri de o mare valoare artistica. Azi, fastul si grandoarea edificiului baroc mai sunt intretinute doar de memoriile ramase de la nobilii maghiari si de promisiunile de restaurare/reabilitare.

Primele piese care mi-au atras atentia la expozitie apartin desigur sectiei Moda-Design Vestimentar, conf. univ. dr. Lucian Broscatean, directorul artistic al Galei UAD Fashion Design si curatorul expozitiei aniversare, selectand produse de design relevante atat prin prisma temelor abordate, cat si a consistentei sau a emotiei transmise. Pentru un traseu cat mai usor de urmarit si de parcurs, zonele curatoriate au corespuns unor teme majore, abordate din perspectiva duala: Traditie/Inovatie, Deconstructie/Reconstructie, Sofisticare moderna, Fashion/Art, Styling/Crearea de Imagine, Ilustratie de Moda. Putine demersuri universitare vin insotite de “note de subsol” insa atat de coerenta si de intuitiva a fost expozitia absolventilor de anul acesta, incat informatiile suplimentare puteau foarte bine lipsi cu desarvarsire. Iar acesta este un pas extrem de important daca este sa avem in vedere finalitatea unei expozitii, dincolo de micile momente de glorie ale participantilor sau de entuziasmul familiilor acestora. O astfel de manifestare artistica trebuie in primul rand sa se faca cat mai bine inteleasa atat de catre un public avizat/profesionist, cat si de catre cei mai putin initiati. Si nu in ultimul rand trebuie neaparat sa inspire, sa provoace o oarecare reactie, indiferent daca este una de umire, de mirare, de apreciere sau de respingere. Intotdeauna arta, declinata in moda, design, fotografie, pictura sau ceramica a cerut sa dialogheze, a invitat la o conexiune aparte. Altminteri tablouri, obiecte si rochii frumoase de admirat au existat mereu si vor continua sa existe. Putine sunt insa acelea care puncteaza o evolutie si care au un impact vizual atat de puternic, incat pot fi lesne recunoscute in orice moment.

„Comorile” din subteran

In timp ce coboram in pivnitele Palatului Banffy si inaintam printre tunelurile subterane, am simtit ca mi se dezvaluie treptat o cate o poveste intr-o alta poveste. Exact ca si cum as fi avut in fata ochilor o Matrioshka. Cateva dintre cele mai inspirat realizate instalatii le poti admira in seria de fotografii realizate in spatiul neconventional, insa teribil de incitant, care poate nu ar fi aratat la fel daca nu ar fi fost populat de metafore ale prezentului, aliniate genial pe filonul expozitiei. O bucurie in adevaratul sens al cuvantului!

Credit foto: Tudor Florian Almasanu

 

⇒ Te invit sa citesti si:

Gala UAD 2019 si 25 de ani dedicati perfectionarii unui sistem unic de lansare a noilor generatii de designeri romani

Gala UAD 2019: Daniel Gavrila si farmecul unei povesti fashion cu iz baroc

Gala UAD 2019: Lux Lumen sau omagiul lui Tudor Halatiu pentru esenta renascuta a frumusetii

Expozitia aniversara GALA UAD Fashion Design 25 de ani si povestea unui palat baroc transformat in muzeu

Gala UAD 2019: Lux Lumen sau omagiul lui Tudor Halatiu pentru esenta renascuta a frumusetii

Expozitia aniversara GALA UAD Fashion Design 25 de ani si povestea unui palat baroc transformat in muzeu

Tesla Hyperlight Eyewear by Zepter: ochelarii care transforma lumina solara in terapie pentru starea de bine

Articole recente

There are 2 comments

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!