Kikilou by Catalina Dumitrescu: visul modei ca arta in permanenta redefinire

Moda reprezinta pentru multi aspiranti un taram al fagaduintei, presarat cu idealuri si condimentat cu orgolii, concentrat in etichete cu rezonante discutabile si protejat de un glob de sticla, denumit in mod generic “atelierul de creatie”, in interiorul caruia inspiratia este asteptata a se pogori precum duhul sfant din inaltele ceruri. Idealismul in moda nu doar ca este pagubos ci semneaza o sentinta la decesul din fasa al brandului, prea putin constientizata.


Din tot acest carusel din care unii “artisti” par a nu mai putea cobori, lipseste insa elementul cheie care poate transforma orice ecuatie cu multiple necunoscute, intr-un succes veritabil. Elementul cu pricina nu se regaseste in tehnica de lucru, nici in studiile aprofundate sau in schemele de design complicate, ci intr-o gandire si intr-o viziune care se contureaza in timp si care nu poate fi invatata sau dobandita din surse externe.

Intotdeauna vor exista rochii frumoase supuse admiratiei si uitate odata cu trecerea intr-un nou sezon, asa cum intotdeauna vor exista imagini dispuse intr-o arhiva, a caror viata rivalizeaza cu cea a unei bule de sampanie prelinse intr-un pahar de cristal. Insa cate dintre acestea intretin visul modei? Cate dintre acestea se regasesc in dressing-ul unei femei pentru a-i reaminti cu drag de capitole din viata? Cate dintre acestea insotesc reveriile cotidiene si visele nocturne, reamintind femeii ca poate aspira la o imagine tangibila, ca se poate reinventa intr-un mod unic, ca poate rezona asa cum nu a mai facut-o niciodata cu piese menite sa reuneasca intr-o expresie estetica dorintele intrinsece si modul de a se comunica pe sine in societate?

Kikilou: showroom-ul in care visul modei prinde contur

La numarul 30, pe Strada Olimpului, la primul nivel al unei constructii de un alb imaculat, se afla showroom-ul Kikilou, un spatiu in care inca din primele minute in care am pasit, mi-am dat seama ca ascunde extrem de multe povesti autentice si mai mult decat atat, un soi de “magie” nascatoare de vise. Peretii si mobilierul alb mi-au creat un sentiment de familiaritate, amintindu-mi de conceptul decorativ al propriei locuinte, iar standerele cu piesele celei mai recente colectii a brandului, perfect ordonate si aliniate, m-au atras ca un magnet.

In showroom-ul Kikilou mirosea a primavara si a cafea organica din Bali, a sperante si emotii asternute pe o coala alba, intr-o grafica superba, lipsita de artificii sau de emfaza. Pe terasa generoasa a showroom-ului, Catalina Dumitrescu imi explica cum va arata gradina inca acoperita de zapada, odata cu sosirea noului sezon. Vorbele sale rostite fara sovaiala, cu atat de multa siguranta si incantare, ma atrageau cu totul in povestea pe care si-o conturase perfect si ma determinau sa vad totul prin ochii sai, cu o claritate pe care nu mi-as fi putut-o imagina.

La intrarea in showroom, mi-a atras atentia un tablou in nuantele celui mai ravasitor apus de soare, acel   apus in fata caruia timpul pare ca ramane suspendat si care rearanjeaza fara drept de apel puzzle-ul interior. Pasiunea pentru pictura a Catalinei, dateaza inca din timpul studiilor universitare si s-a cristalizat in timp, intr-o maniera fireasca si defel fortata. Ordinea si rigurozitatea pe care le-am remarcat in fiecare detaliu al amenajarii showroom-ului, coincid cu trasaturile Catalinei, absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

Obisnuita cu rigoarea lucrurilor impecabil realizate, specifice profesiei de baza, aceea de avocat si simtindu-se din ce in ce mai mult atrasa de universul creatiei, Catalina s-a inscris in anul 2009 la cursurile School of Art and Style, unde timp de trei ani a aprofundat design-ul vestimentar, a deprins principiile croitoriei si s-a familiarizat cu procesul complex al constructiei de tipare.

In urma cu patru ani, Catalina a constituit bazele brandului Kikilou, lucrand intr-o prima etapa tinute pe comanda pentru prietene si cunostinte, devenite ulterior cliente fidele. Nu a simtit nevoia sa comunice public, nici sa isi promoveze brandul, pana ce acesta nu avea sa se fundamenteze si pana nu avea sa isi creeze o baza financiara prin care sa se poata autosustine la nivelul dorit.

Atentia acordata fiecarui aspect al creatiei si controlul desavarsit asupra fiecarui detaliu al unei piese vestimentare, de la modul in care materialul invaluie silueta in fata oglinzii si in timpul miscarii, pana la modul in care sunt realizate cusaturile, imbinarile sau tivurile, transforma fiecare creatie Kikilou intr-un manifest al rafinamentului prin excelenta. Studiind rochiile dispuse pe umerase, am ramas placut suprinsa de frumusetea deplina a acestora atat pe exterior cat si pe interior, de perfectiunea finisajelor si de sezorialitatea extrema a materialelor utilizate. Cristina si-a alcatuit cu grija echipa, iar experienta doamnelor pe care le-am cunoscut in atelier isi spune cu prisosinta cuvantul (una dintre acestea a lucrat ani de zile pentru casa Janine).

Asemenea unui obiect de arta, o rochie trebuie sa fascineze atat in momentul in care este privita, cat si in etapa in care este imbracata in fata oglinzii. Multe femei au uitat sa se imbrace in tihna, au uitat sa experimenteze acel ritual vecin cu cochetaria, in care o rochie se prelinge cu gratie pe contururile siluetei, imbratisand-o si invaluind-o ca intr-un cocon, relevandu-i un zambet complice pe chip, soptindu-i un secret si schimbandu-i aproape de nesimtite starea.

In fata oglinzii generoase din camera de oaspeti a showroom-ului, am parcurs parca trei capitole diferite, proband rochiile preferate din cea mai recenta colectie semnata Kikilou – Blanche de Moi. Trei capitole fara nicio legatura cu tendintele evidente ale modei sezonului primavara-vara 2014, insa trei capitole care m-au purtat cu nostalgie in Parisul unor vremuri demult uitate, insa atat de dragi mie.

Blanche de Moi transcrie pe un portativ sublim, cu atingeri de voal de matase, tulle sau tafta de matase, cel mai frumos vis al modei epurate de excese, al unei modei renascute dupa un cataclism anuntat, al unei mode pe care o porti cu aceeasi placere si azi, si maine si peste ani. O moda care nu tine cont de prognoze stilistice, care nu se impotmoleste in scheme de design unice, care nu devine repetitiva si redundanta, care indeamna la trairea unui basm contemporam posibil.

Colectia speciala Blanche de Moi surprinde in ale sale pasaje albe, reperele unei elegante desavarsite si ale unui farmec atemporal uimitor. Silueta este alungita gratie detaliilor de croi si volumetriei controlate, accentul fiind asezat fie in zona taliei, marcata de aplicatii de elemente create manual (dantela, macrame sau brauri cu fulgi), fie in zona bustului (decolteuri adanci, margele dispuse intr-un joc subtil de nuante sau paiete discrete).

Un exercitiu care readuce in prim-plan expresivitatea albului declinat intr-o multitudine de tonalitati si intensitati, de la albul optic, pana la variatiunile de ecru, crem, ivoire sau alb perla cu reflexii subtile de rose-bej. Mai mult decat atat, fiecare model de rochie inclus in linia speciala Blanche de Moi, poate fi integrat in numeroase variante de styling si poate fi adaptat oricarui eveniment, intalniri sau ocazii speciale, Catalina avand grija ca in urma probei in showroom, sa ajusteze anumite detalii ce tin de lungimea tivului, adancimea decolteului etc, siluetei fiecarei cliente, astfel incat sa respecte si sa puna in valoare proportiile.

Showroom-ul Kikilou este situat pe Strada Olimpului nr.30, iar programarile pot fi efectuate la numarul de telefon 0723.524.922. Povestea Kikilou nu se incheie insa aici, in perioada urmatoare urmand a va dezvalui noi capitole. 

Descopera colectia completa Kikilou – Blanche de Moi, accesand galeria foto:

Kikilou by Catalina Dumitrescu: visul modei ca arta in permanenta redefinire

Sephora I love U Bath: pretextul unui ritual de frumusete in doi

Kikilou by Catalina Dumitrescu: visul modei ca arta in permanenta redefinire

Hydra-Pure Timeless Beauty Cream (Miriam Quevedo): elixirul suprem pentru par

Articole recente

There is one comment

Impartaseste-mi opinia ta