Kevin Murphy este sinonim de peste 20 de ani cu performanta si inovatia in hairstyling, iar brandul omonim exceleaza la capitolul produse de ingrijire a parului, fiind inspirat de cosmetica faciala si conceput astfel incat sa intruneasca atat exigentele profesionistilor, cat si cele ale consumatorilor finali. Preocuparea reputatului stilist pentru integritatea parului se reflecta incepand cu aceasta toamna si intr-un sistem unic de colorare, pe care am avut ocazia sa il testez in premiera la sediul Topline si care m-a convins ca vopsitul se poate realiza si altfel, intr-o maniera sanatoasa, fara compromisuri. Kevin Murphy Color.Me creeaza cu usurinta dependenta, nu doar parul simtindu-se rasfatat dupa colorare, ci si scalpul care nu se mai irita si care nu mai ramane patat.
Nici mie nu imi vine sa cred, insa au trecut mai bine de 17 ani de cand imi vopsesc parul, constienta fiind de impactul pe care procesul de colorare il are asupra structurii podoabei capilare. Si nu ma refer aici la actiunea imediata, ci la efectul cumulativ al vopsitului constant. Prin prisma profesiei am avut mereu privilegiul de a beneficia de expertiza celor mai bine pregatiti stilisti, de o diagnoza realizata ca la carte si bineinteles, de produse profesionale inalt performante. Cu toate acestea, marturisesc ca dintr-un anumit punct de vedere, vopsitul constituie un risc asumat. Indiferent de brandul de vopsea pe care il folosesti, trebuie sa ai in vedere ca dupa cateva colorari repetate, parul va incepe sa isi schimbe caracteristicile, ceea ce nu este neaparat un lucru rau. De-a lungul anilor am avut cliente pe care le-am consiliat sa apeleze la o colorare ton-sur-ton tocmai pentru a-si imbunatati relatia cu parul. Multora dintre ele, vopsitul le-a simplificat enorm viata si le-a inlaturat orice urma de nemultumire.
Ingredientele si pigmentii din vopsea, confera parului o extra-doza de stralucire si de hidratare, in schimb procesul de vopsire afecteaza structura firului de par, acesta devenind cu timpul mult mai predispus ruperii, uscarii si deteriorarii. Pentru a contracara “efectele secundare” ale colorarii, absolut toate marcile profesionale propun produse de ingrijire axate pe reparare si refacere, care ce-i drept sunt esentiale pentru mentinerea aspectului suplu si matasos al parului, insa care nu pot sub nicio forma readuce la viata ceea ce a fost iremediabil deteriorat. Este o iluzie sa crezi ca suvitele “secatuite” de energie isi vor mai putea recapata vreodata sanatatea. Oricate tratamente ai efectua la salon si oricate masti ti-ai aplica la domiciliu.
Frumusetea este o chestiune de alegere inteligenta, iar daca pana in urma cu cativa ani nu aveam prea multe optiuni la dispozitie, prezentul exceleaza la acest capitol. Odata cu lansarea gamei de vopsele pentru par Color.Me, Kevin Murphy ridica stacheta in arealul colorarii profesionale, transformand in realitate ceea ce pana nu demult putea fi considerat doar un vis: colorare in deplina siguranta, utilizand produse fara amoniac, care ingrijesc fibra capilara in timpul vopsirii si reduc la minim riscul alergiilor, netestate pe animale si concepute cu responsabilitate fata de mediul inconjurator. O parte dintre aceste caracteristici le-ai mai intalnit si alte branduri, insa in majoritatea cazurilor nu ti s-a spus povestea completa. De exemplu, subiectul prezentei amoniacului in compozitia vopselelor pentru par. Iti pot enumera cat ai clipi cel putin cinci branduri care se mandresc cu formule lipsite de amoniac. Niciunul dintre acestea nu mentioneaza insa CU CE substanta este inlocuit amoniacul si CARE este impactul asupra parului, generat de reactia chimica din timpului procesului de colorare. Inlocuitorul de amoniac din majoritatea formulelor de vopsele existente pe piata este de cateva ori mai nociv pentru sanatatea parului comparativ cu amoniacul intens blamat. Asa cum se intampla in cazul foarte multor produse, substituirea unui ingredient, daca nu este realizata in mod responsabil, mentine in cel mai fericit caz relatia intr-o zona de love&hate. Iar clientul pana la urma isi va da seama cum stau lucrurile.
Paz Bamrolia face parte din echipa brandului Kevin Murphy de noua ani si este o enciclopedie de informatii pe care le impartaseste cu o naturalete debordanta stilistilor din tarile in care calatoreste. “A avea grija de par si a-i conferi o culoare sanatoasa, vibranta, nu inseamna sa operezi pe creier. Sa fim seriosi, iti trebuie doar putin curaj sa gandesti out of the box. Iar pentru multi hairstylisti aceasta este cea mai grea parte”, imi spune Paz in timp ce doi stilisti asteptau nerabdatori sa le fie validata formula de colorare in cadrul workshop-ului desfasurat la sediul Topline. Dupa cateva ore bune petrecute in compania lui Paz saptamana trecuta, mi-am dat seama ca ceea ce o defineste din punct de vedere profesional nu este functia inscrisa pe cartea de vizita – Style Master, ci abilitatea unica de a se constitui intr-un ambasador al serviciului realizat la cel mai inalt nivel. Iar pentru acest lucru nu exista o formula bine definita. Este o arta in sine care presupune sa stapanesti perfect elementele care iti permit sa oferi persoanei din fata ta o anumita experienta. Iar filosofia serviciilor de colorare a parului Kevin Murphy Color.Me consta tocmai in aceasta particularitate: adaptarea la client si anticiparea nevoilor acestuia.
Dupa aproape o ora in care am povestit despre sistemul de colorare a parului Kevin Murphy Color.Me, despre ingrediente si palete cromatice, Paz mi-a evaluat parul si a conchis cu voce hotarata: “Iti voi adauga un pigment violet in par pentru a contracara tendintele de galben si pentru a mentine nuanta de blond rece intre sesiunile de vopsit. Si nu iti voi decolora radacinile”. Daca violetului ii gaseam o explicatie perfect logica, deciziei de a nu-mi aduce culoarea radacinilor cat mai aproape de blondul suvitelor nu ii puteam raspunde decat cu un “nu” categoric. Niciodata in aproape sase ani de cand imi vopsesc parul blond nu am plecat de la salon fara a avea radacinile egalizate cromatic astfel incat sa se armonizeze cat mai bine cu nuanta de ansamblu. Nici nu am conceput ca lucrurile sa se intample altfel, indiferent de ce au dictat tendintele si de asa-zisa “modernitate” in abordare. Cu exceptia unei perioade in care am lasat voit parul sa creasca fara sa il mai vopsesc, look-ul cu radacinile mai inchise la culoare cu 2-3 tonuri decat lungimile am considerat ca nu este pentru mine. Prin urmare, nici vorba sa sar peste procesul de decolorare. Pana acum.
Nu in fiecare zi am ocazia de a-mi lasa podoaba capilara in grija lui Paz, asadar am alungat orice dubiu si i-am acordat votul de incredere. Iar aruncand un ochi in oglinda in timp ce scriu acest articol, imi dau seama ca am luat cea mai buna decizie. O decizie care sunt absolut sigura ca va constribui la imbunatatirea calitatii si a aspectului parului meu. Paz mi-a garantat ca doar utilizand un toner pe radacini si lungimi, nuanta va fi atat de frumos uniformizata, incat nu va fi nevoie sa imi decolorez radacinile. Ceea ce s-a si intamplat. Vopseaua Kevin Murphy Color.Me contine micro pigmenti care patrund in cortextul firului de par si se fixeaza excelent, asigurand o culoare uniforma, stralucitoare si o durabilitate maxima. Desigur, diferenta intre culoarea radacinilor si cea a suvitelor nu poate fi echilibrata de fiecare data doar prin nuantare, insa cel putin stiu ca am posibilitatea de a nu-mi deschide radacinile la fiecare vizita la salon. Iar pentru parul meu acest lucru echivaleaza cu o gura nesperata de aer proaspat. Stiu cat se poate de bine ce implica procesul de decolorare, chiar daca formulele utilizate in prezent sunt mult mai blande comparativ cu cele din urma cu un deceniu. De aceea, daca pot minimiza agresiunea asupra parului, iar rezultatul sa fie nu doar satisfacator, ci absolut minunat, imi schimb fara probleme obiceiurile. Mai ales atunci cand mi se demonstreaza concret ca se poate.
Unul dintre diferentiatorii importanti ai vopselelor Kevin Murphy Color.Me consta in inlocuirea amoniacului din compozitie (responsabil cu deschiderea cuticulei pentru a permite depunerea pigmentului de culoare) cu un ingredient de origine vegetala, absolut inofensiv pentru par si care schimba complet tehnica de lucru. Mai precis, colorarea nu se mai realizeaza prin metoda clasica, deschizand cuticula, ci prin umflarea minima a acesteia si patrunderea pigmentilor microscopici in cortex. Riscul de iritare a scalpului, rezultat in urma reactiei alergice la amoniac si PPD, este astfel redus la minim, aspect important in special in cazul pesoanelor care manifesta o sensibilitate accentuata.
Diferanta in metoda de lucru nu se opreste insa in acest punct, ci continua cu experienta la scafa. Kevin Murphy este primul brand care nu foloseste sampon pentru a indeparta culoarea de pe par la finalizarea serviciului, ci doar apa. Iar scalpul nu ramane deloc patat. Dupa ce vopseaua a actionat suficient, se emulsioneaza la scafa cateva minute pana ce aceasta isi schimba textura si incepe sa faca spuma, semn ca poate fi eliminata de pe par cu ajutorul dusului cu apa. In continuare se aplica un produs pentru egalizarea porozitatii (un par poros are nevoie de ajutor pentru a absorbi si a mentine umiditatea, inclusive pigmentii de culoare) – Staying.Alive, un tratament de curatare pe parul umed si pe scalp, urmat din nou de Staying.Alive. Pare ca petreci destul de mult timp la scafa, insa te asigur ca te vei bucura din plin de fiecare clipa. Produsele au arome atat de apetisante (nimic deranjant sau artificial), incat parca nu te mai saturi sa le adulmeci.
Pe piata vopselelor profesionale pentru par exista destul de multe marci care se mandresc cu o serie e ingrediente naturale incluse in formula. Insa niciuna dintre acestea nu egaleaza performanta atinsa de Kevin Murphy. Pornind de la filosofia ca ceea ce contine un produs este la fel de important ca rezultatele pe care acesta le ofera, Kevin Murphy a dezvoltat o vopsea de par cu proprietati extraordinare de tratare, refacere si protejare a scapului in timpului procesului de colorare, care include un numar impresionant de ingrediente de origine naturala: miere (ajuta parul sa retina umiditatea), rodie (antioxidantii continuti combat efectele radicalilor liberi asupra parului si scapului, inihiband enzimele care descompun colagenul), unt de shea (hraneste parul deteriorat), ulei de macese (adesea utilizat in cosmetice, contribuie la longevitatea culorilor), ulei de cocos (protejeaza scalpul in timpul colorarii), aloe vera (reface structura firului de par, gratie celor 75 de nutrienti cu rol de netezire si hidratare), pantenol (are proprietati antiseptice), ulei de migdale (contine vitamina E care ofera stralucire parului) si ulei din seminte de struguri (contine acid linoleic si lecitina, care regleaza nivelul ph-ului).
Kevin Murphy Color.Me este prima vopsea de par pe care am testat-o si care nu miroase intepator sau deranjant. De fapt nu miroase absolut deloc a vopsea! In momentul in care Paz a realizat mixul in bol, semana perfect cu o crema de patiserie: fina, omogena si incredibil de parfumata. Formula este atat de bine pusa la punct, incat rezultatul este unul fara cusur: fiecare molecula de pigment de conecteaza perfect cu perechea sa (aspect care garanteaza atat longevitatea culorii, cat si un risc scazut de iritatii sau de reactii alergice), functia de oxidare intarziata permite o aplicare precisa si a acoperire excelenta a firelor albe, iar micro pigmentii odata patrunsi in cortex releva o culoare vibranta, stralucitoare si sanatoasa.
Ce mai trebuie sa stii: intreaga gama Kevin Murphy este cruelty free (brandul se numara printre putinele certificate PETA), ingredientele naturale provin din surse regenerabile si sunt recoltate utilizand metode care nu dauneaza mediului, ambalajele sunt reciclabile sau biodegradabile, iar brandul sustine activ programul impotriva schimbarilor climatice initiat de Al Gore.
Multumesc mult pentru recomandare!
Cu mult drag, sper ca ti-a fost de folos si de abia astept sa imi spui ce parere ai despre produse dupa ce le incerci.