Irina Schrotter by Lucian Broscatean toamna-iarna 2013-2014 (Berlin Fashion Week)

Surprizele in Moda sunt urmate cel mai adesea de parcursuri evolutive noi, menite sa fundamenteze ceea ce la inceput putea fi considerat drept experiment si sa emita boarding pass-ul inspre o dimensiune reinventata care abia asteapta sa fie descoperita. Colaborarea dintre brandul Irina Schrotter si designerul Lucian Broscatean, ivita in vara anului trecut si exprimata printr-o colectie extrem de percutanta dezvaluita in cadrul Berlin Fashion Week, se prelungeste in debutul lui 2013, intr-o maniera mult mai profunda si mai plina de semnificatii.
Cea mai inteligenta miscare pe care a facut-o Irina Schrotter in ultimii 10 ani a fost sa ii acorde lui Lucian Broscatean creditul si libertatea de care acesta avea nevoie, pentru a infuza cu aerul Modei colectiile altminteri prafuite si pentru a revitaliza o linie care pana nu demult se afla in moarte clinica. Privind retrospectiv colectiile semnate Irina Schrotter, pare ca sunt situate la ani lumina distanta de abordarile creative exprimate in ultimele doua sezoane, abordari care vorbesc despre esenta modei contermporane si care ofera femeii darul cel mai de pret: visarea. In absenta visului, hainele se ofilesc chiar si in cel mai fertil sol, iar in momentul in care femeia renunta la a se mai imagina pe sine in povestea aducatoare de zambete in suflet, marca este sortita esecului si anonimatului sinonim cu uitarea.

In aceasta dimineata (ora Berlinului – 11:30), a avut loc show-ul Irina Schrotter toamna-iarna 2013-2014, amprentat de Lucian Broscatean cu toate elementele care transforma o colectie de podium, intr-un discurs hipnotizant si incantator, precum o declaratie de dragoste care atinge inima fiecarei femei intr-un mod aparte si diferit, insa cu aceeasi sensibilitate.
Atmosfera colectiei releva o frumusete contemporana, asumata dar in acelasi timp si senzuala. O frumusete neincadrata in definitiile si tiparele cunoscute, cumva atipica, insa extrem de intriganta tocmai prin misterul pe care il degaja si prin aerul atat de proaspat si de global exprimat.

De data aceasta nu mai este vorba despre o identitate puternic ancorata intr-un model riguros, despre un personaj caruia ii putem gasi referinte intr-o singura decada sau intr-un set limitat ideatic, ci despre o identitate impartasita in spatiul definit de multiculturalitate al lumii moderne.
Conceptualismul lui Lucian Broscatean a devenit extrem de rafinat si de subtil, iar exercitiul design-ului pentru brandul Irina Schrotter i-a servit drept un excelent prilej de maturitate creativa si de decriptare a unor valente latente. Noua viziune exprimata in piesele de o versatilitate si de un echilibru atent studiat, se traduce printr-o eliberare din sfera conceptuala cu limite riguros trasate si mutarea accentului inspre un segment de clientela largit.

Dincolo de tendintele pentru toamna-iarna 2013-2014, intuite la nivelul liniilor, al cromaticii si al asocierilor textile, colectia Irina Schrotter by Lucian Broscatean, propune o garderoba feminina completa si complexa, din care nu lipsesc atat piesele ready-to-wear care pot fi integrate in orice outfit cotidian, cat si tinutele statement care transforma orice aparitie, intr-una memorabila, fara insa a sufoca identitatea purtatoarei.
Modelele par a pasi pe un catwalk atemporal, neobosite si intr-o dinamica fascinanta. Este vorba despre imaginea feminina care traverseaza decadele cu lejeritate, asemenea unui calator in timp, extragand si captand in propriul creuzet spiritul creativ asupra caruia isi lasa amprenta in zorii fiecarei noi zile.

Atunci cand deschizi dressing-ul, hainele trebuie sa vorbeasca despre tine si cu tine, sa iti regasesti povestile de viata in fiecare piesa impregnata cu emotii si trairi, sa iti conturezi propria trecere, fara a mai cauta acel ceva care pare ca iti lipseste. Nomadul lui Lucian Broscatean din primele sale colectii se redefineste intr-o maniera de o expresivitate tulburatoare, infuzata cu parfumul maturitatii si reverberata intr-un adevarat vernisaj al artelor care nu poate fi cuprins intr-un simplu caiet de tendinte.
Inainte de toate, Lucian ofera definitia perfecta a STILULUI, un stil eminamente contemporan, un stil formulat fara a fi necesare calcule matematice, un stil care respira prospetime prin fiecare linie a croiului si care releva intr-un mod absolut seducator, tainele ascunse in sufletul femeilor de pretutindeni.

Cromatica evolueaza in mod firesc si este mentinuta intr-o zona in care semitonurile se alatura admirabil tuselor neutre: de la bejuri calde, cafe-au-lait, ivoire, trecand prin griuri rafinate cu trimitere la atmosfera picturala fin de siècle sau liliachiu desaturat si terminand cu intensitati alternante creionate in alb si negru.
Contururile sunt precise si sunt accentuate de hainele cu forme hibrid, volume drapate sau geometrii inteligent integrate in design, care echilibreaza silueta si ii confera o noua alura, fara insa a omite lejeritatea si functionalitatea aferenta purtarii.

Nicio piesa nu creeaza senzatia de deja-vu sau de basic adaugat unei garderobe mult prea pline. Pantalonii slim cu tivuri late se opresc in jurul gleznei sau se preling pana spre jumatatea tocului in varianta dreapta si lejera, pliurile fustelor coboara pana in apropierea genunchilor sau se prelungesc pana la contactul cu solul, iar puloverele usor asimetrice cu volume integrate, prezinta decupaje in zona umerilor sau sunt scurtate pentru a deveni parte integranta a tunicilor flamboaiante marcate de alternanta diferitelor suprafete textile.
Vestele sunt alungite, reverele cu marginile contrastante coboara intr-un V ametitor, iar prin liniile grafice este sugerata silueta avuta in vedere si jocul optic. Nimic nu dezvaluie mai mult decat ar fi necesar pentru a mentine aura de mister si pentru a nu alunga placerea imaginatiei. Sliturile fustelor par sa urce ametitor pe gamba, insa nu releva decat supletea, decolteurile se adancesc vertiginos insa sunt restranse la segmente, iar trasparentele materialelor nu fac altceva decat sa incite.

Cateva robe-mantouri absolut superbe insotesc colectia, facand trecerea intre tinutele de zi si cele destinate ocaziilor speciale. Pielea prezinta tratari diferite ale suprafetei, blana de miel este asociata cu stofe de lana, fetru sau matase, tesaturile tip Jacquard (precum cele utilizate pentru superba pereche de pantaloni din primul look) sunt juxtapuse materialelor peliculizate, tricoturile fine prezinta borduri cu piele, iar in finalul colectiei, formele bine structurate, cu aspect organic ale rochiilor sunt transpuse cu ajutorul unui material special (scuba).
Accesoriile statement poarta semnatura Carlei Szabo (coliere, bratari sau brose din lemn, metal, olginzi sau plexiglas), iar incaltamintea Mihaela Glavan.

Click pe imaginile de mai jos, pentru a vedea colectia integrala Irina Schrotter by Lucian Broscatean toamna-iarna 2013-2014.

Irina Schrotter by Lucian Broscatean toamna-iarna 2013-2014 (Berlin Fashion Week)

Adelina Ivan toamna-iarna 2013-2014 (Berlin Fashion Week)

Irina Schrotter by Lucian Broscatean toamna-iarna 2013-2014 (Berlin Fashion Week)

Burberry si propunerile fashion pentru Valentine’s Day

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!