Nu stiu cate date de nunti ati incercuit in agenda voastra in ultima perioada, insa marturisesc ca cele din programul persoanelor pe care le consiliez vestimentar, m-au surprins din plin. Parca vara aceasta, mai mult ca oricand, numarul ceremoniilor si al petrecerilor de nunta a capatat o amploare fara precedent si nu mica mi-a fost mirarea, cand discutand cu o amica zilele trecute si incercand sa programam o intalnire (dupa multe alte programari anulate de o parte sau de alta), am aflat ca ultimele sase weekend-uri le-a dedicat nuntilor si ca mai urmeaza alte doua in luna septembrie.
In tot acest ritm, aparent nebun, unii ar putea identifica si o oportunitate de business fashion inteligenta si cu sanse mari de implementare. Daca tot esti invitata la atat de multe petreceri de nunta si mai ales daca simti ca nu ai obosit psihic si iti face placere, de ce nu ai transforma simpla ta prezenta, intr-o profesie? Profesia de oaspete la nunti: observi elementele de decor, analizezi meniul, identifici preferintele celor din jur, decriptezi aromele care predomina, treci in revista vestimentatia tuturor celor prezenti, iar in final extragi punctele principale si le utilizezi poate intr-o sedinta de consiliere profesionista. Iata o idee pe care ai putea-o pune in practica in mod sustinut si pe care ulterior ai putea-o dezvolta. Aspectele care trebuiesc avute in vedere sunt mult mai multe si tin de un studiu aprofundat, de o planificare atenta si de o pozitionare corecta, insa it’s a good start!
Insa pana la a deveni nuntas cu acte in regula si cu PFA, trebuie sa te gandesti cat se poate de serios cum iti raspunzi la intrebarea suprema: eu cu ce ma imbrac? Atat de multe variabile de luat in calcul si atat de putine raspunsuri pe lista, in urma unei trieri amanuntite. Cum afli daca tinuta pe care te gandesti sa o porti (presupunand prin absurb ca ai cat de cat o idee) la evenimentul cu pricina se incadreaza in stilul serii, daca nu este prea extravaganta sau prea banala, prea cocktail sau prea red carpet?
Nu te poti baza pe faptul ca mirii iti sunt prieteni apropiati si ca nunta va fi 100% organizata dupa preferintele pe care deja crezi ca le cunosti. Fiecare cuplu isi doreste ceva mai mult pentru ziua nuntii, ceva cu totul special, adesea pastrat secret si menit sa surprinda oaspetii. Asadar ai ajuns exact de unde ai plecat. Te gandesti apoi sa suni prietenii care au primit de asemenea invitatie si sa ii intrebi ce vor purta. Crezi ca ei se afla intr-o situatie diferita fata de cea in care te afli tu? Crezi ca ei nu isi pun aceleasi intrebari? In cel mai bun caz poti obtine un raspuns de complezenta care nu te ajuta cu nimic sau in cel mai rau caz un raspuns vadit inselator, departe de intentiile stilistice si menit sa te induca in eroare. Iti este cunoscuta situatia in care „nimic pretentios” devine in seara cu pricina o alegorie de voaluri si matasuri involburate. So, what’s next?
Munca de detectiv, sustinuta de propriul instinct, functioneaza cel mai bine in aceste situatii. Va trebui sa inveti sa fii atenta la detalii, sa ai rabdare si sa asimilezi orice potential indiciu pentru o reusita deplina.
Singurul lucru palpabil, capabil sa iti furnizeze mare parte din indiciile privitoare la stilul nuntii, este fara doar si poate invitatia. Imagineaza-ti ca esti in postura unui avocat, care nu are decat un singur document la dispozitie, pe care baza caruia trebuie sa isi construiasca argumentele pentru pledoaria finala in fata juriului.
– Analizeaza suportul fizic al invitatiei: cartonul este unul simplu, obisnuit, cu nimic diferit fata de un carton pe care il gasesti in orice papetarie sau este unul subtil irizat si dublat de o foaie de calc transparenta, decorata cu o panglica lata din organza? Functie de situatie, poti lesne intui daca este vorba despre o nunta minimalista, sobra, fara prea mari pretentii sau dimpotriva despre una in care fiecare detaliu conteaza.
– Remarca fonturile utilizate: cand parcurgi textul invitatiei ai impresia ca citesti un mail oficial tocmai sosit in inbox-ul din Outlook la birou sau simti ca ai in mana o pagina desprinsa dintr-o carte de basme? In primul caz, te poti astepta la o nunta discreta, restransa, de tipul unei reuniuni alaturi de prieteni, accentul punandu-se pe o tinuta lejera si relaxata de dupa-amiaza, iar in cel de-al doilea poate fi vorba despre o nunta cu fast, extrem de eleganta, la care se impune fie o rochie de cocktail speciala, fie o rochie lunga spectaculoasa.
– Acorda atentia cuvenita textului imprimat pe invitatie: este un text formal, care contine informatiile legate de locul desfasurarii nuntii, ora si eventual in josul paginii mentionat un dress-code sau este mai degraba un text atipic, redactat intr-o maniera umoristica si inserat intr-un suport inedit (un pachet de carti de joc, o sticla etc)? Poti deduce lesne de aici spiritul si atmosfera nuntii, astfel incat sa iti adaptezi tinuta, fie pentru un eveniment de gala care impune musai o rochie lunga, cu un croi cat mai clean si sobru, fie pentru o petrecere iesita din tiparele clasice, la care poti incerca sa porti o rochie de cocktail viu colorata si eventual sa adaugi si un accesoriu capilar inedit.
In mod cert lucrurile au devenit mult mai clare, dupa ce ai acordat cateva minute studierii invitatiei si a detaliilor atat de forma cat si de fond pe care aceasta le contine. Pasul urmator, consta in asezarea in ordine a optiunilor vestimentare, functie de tipul si de locul in care se desfasoara nunta. Iata care sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te gandesti la tinuta ideala:
Putin probabil sa primesti o invitatie pe care sa fie specificata ora de incepere a petrecerii 5 dupa-amiaza, insa nu trebuie sa ignori cu totul aceasta posibilitate. Petrecerile de nunta care debuteaza in toiul zilei, permit insa o mai mare adaptabilitate din punct de vedere vestimentar, mai ales daca conditiile meteo sunt permisive:
– ce motiv mai bun poti avea sa porti rochii din matase vaporoase in nuante intense si solare: galben, verde, turcoaz, coral, tangerine etc
– nu este cazul sa te gandesti la rochii maxi, pentru ca un eveniment, oricat de festiv ar fi, desfasurat in timpul zilei, nu impune defel o astfel de lungime; opteaza mai degraba pentru rochii pana la jumatatea genunchiului, cu un croi lejer, petrecute si usor asimetrice (poti opta si pentru o rochie pe un umar, o rochie camasa din matase imprimata cu motive vegetale sau o rochie tip kimono cu maneci ample)
– daca nunta se desfasoara pe plaja, atunci exclude de la bun inceput pantofii cu toc inalt (nu ti-ai dori sa iti afunzi tocurile in nisip); de asemenea, daca este vorba despre un garden party si vei fi nevoita sa pasesti prin iarba, alege o nuanta de pantofi pe care eventualele mici pete sa fie inobservabile – o varianta potrivita ar fi sandalele cu platforma si talpa zeppa
Cred ca cele mai frumoase si mai elegante nunti, sunt acelea care se desfasoara intr-un cadru intim, familie si prieteni apropiati, mai ales daca sunt organizate urmand principiile unui eveniment rafinat de salon. Acest tip de ceremonie iti permite sa variezi mai mult din punct de vedere vestimentar, mai cu seama in privinta tipologiilor de piese:
– un eveniment restrans nu implica neaparat purtarea unei rochii; te poti gandi si la piese separate, un top special alaturat unei fuste din brocart sau o bluza cu peplum in talie asortata unei fuste din dantela intr-o nuanta pastelata
– iti poti accesoriza tinuta cu un colier prelung realizat din multiple siraguri de perle sau cu o bratara stament in tonuri de auriu sau argintiu
– sandalele pot fi cu toc inalt si barete subtiri incrucisate, iar daca optezi pentru un model de pantof cu tocul jos, alege variantele cu botul ascutit scurt, din piele lacuita nude, pentru a creea impresia de alungire a picioarelor
– evita cu orice pret coafurile excesiv de structurate, invaluite in tone de fixativ, cocurile pozitionate ca un cuib in crestetul capului sau buclele tapate stil Barbie; adopta o coafura lejera, frumos finisata, poate chiar un simplu brushing sa fie suficient, iar pentru un plus de eleganta nocturna, incearca sa iti prinzi in par un pieptene cu cristale sau o bentita din matase uni
Daca in josul invitatiei regasesti inscris dress-code-ul «formal wear » sau «black tie », atunci trebuie sa ai neaparat in vedere o tinuta cat se poate de eleganta, in varianta cocktail pentru primul caz sau lunga pana in pamant, pentru cel de-al doilea:
– evita rochiile de cocktail cu mix de imprimeuri pentru seara; nu sunt cea mai potrivita alegere si dau impresia ca nu te-ai preocupat suficient; alege o rochie din matase uni pe care o sa o accesorizezi discret si pe care sa o porti cu o pereche de pantofi spectaculosi (piele cu glitter sau tocuri foarte inalte stiletto)
– in cazul rochiilor lungi de seara, mentine croiul intr-o zona cat mai curata si mai sobra; nu este cazul exceselor stilistice si nici a accentelor inutile; un simplu clutch brodat sau batut cu cristale va fi tot ceea ce ai nevoie, pentru a aparitie rafinata si eleganta
– in privinta cromaticii, negrul este o optiune clasica, insa care nu da dovada de prea multa imaginatie ; nu poti da gres alegand o rochie lunga neagra, perfect croita si ajustata pe silueta ta, insa poate si mai rafinat ar fi un bleumarin, un bordeaux sau o nuanta de pruna coapta