Finele lunii iunie, a marcat o noua editie a Galei Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca – Specializarea Moda&Design Vestimentar, eveniment pe care de cinci ani il incercuiesc in agenda si pe care il astept cu extrem de mult interes si nerabdare (in ultimii trei ani am fost partener media al Galei UAD). De ce Cluj si nu orice alt centru universitar din tara? Inainte sa imi comut telefonul pe modul airplane si sa ma las purtata la ceas de seara spre Cluj, printre norii aducatori de ploaie, am oferit un raspuns scurt la intrebarea cu pricina, unei amice care tocmai imi scrisese un mesaj pe WhatsApp: “pentru ca acolo, daca s-ar interzice utilizarea internetului, moda ar continua sa fie vizibila”.
At Gala UAD 2015 – wearing a cherry blossom printed dress from Ludmila Corlateanu AW 2015-2016 collection
Haine care sa serveasca nevoilor functionale poate realiza orice croitoreasa intr-un atelier mai mult sau mai putin ascuns. Insa conceperea acelor haine care sa inspire ideea de Moda, care sa genereze dezirabilitate mai mult de un sezon si care sa nu isi traiasca anonimatul pe un umeras suspendat in dressing, presupune mult mai mult decat studierea unui manual de tipare, exersarea croiurilor de baza si aplicarea unor dantele decupate, reciclate in mod obsesiv. Misiunea cadrelor didactice dintr-o universitate de arta si de design nu este aceea de a-i invata pe studenti cum sa se joace de-a moda in cadrul unor experimente tematice si nici de a le aseza in maini foarfeca si acul. Aceste lucruri le intreprindeau in urma cu cateva secole ucenicii carora daca le era inmanat un manuscris, nu aveau habar daca il tin in pozitia corecta sau la ce foloseste.
With Lucian Broscatean at Gala UAD 2015 after-party powered by Beau Monde magazine
Echipa de profesori a UAD Cluj-Napoca – Specializarea Moda&Design Vestimentar (coordonator specializare prof. univ. dr. Elena Basso Stanescu, prof. univ. dr. Anca Pia Rusan, lect. univ. dr. Lavinia Ban, lect. Univ. dr. Lucian Broscatean, prep. univ. drd. Smaranda Bercea, conf. Univ. dr. Ioana Antoniu) si-a arogat de cativa zeci de ani, menirea de a plasmui destine sau altfel spus de a insufla placerea cunoasterii, a explorarii culturale si a studiului aprofundat, tinerilor care aspira la o cariera in moda si care isi doresc cu adevarat sa atinga un nivel de performanta. Manualele se pot lectura in liniste si acasa, insa scoala ofera mai mult decat verificarea efectuarii by the book a temelor – un sens si o directionare a eforturilor individuale in directia corecta si intr-o maniera cat se poate de onesta. Orice adolescent care este acceptat la o scoala de moda se viseaza in decurs de 4 sau 5 ani un designer aplaudat la scena deschisa. Insa aplauzele se castiga dupa ani la rand, ani de-a lungul carora nu este suficient doar sa fii apreciat pentru o colectie sau doua, ci pentru viziune, capacitate de reinventare, coerenta si mai cu seama pentru amprenta proprie.
Gala UAD 2015 desfasurata anul acesta a dat dovada unei maturitati surprinzatoare atat a licentiatilor cat si a absolventilor de master. Si poate nu intamplator editia cu numarul 21, a reprezentat un pasaport al stilului pentru secolul in care ne aflam. Un secol in care multitudinea de imagini perindate prin fata ochilor cu o viteza uluitoare, ne determina sa devenim dependenti de spatiul virtual, mult mai selectivi, mult mai pretentiosi si sensibili la orice incercare de repetitie.
Nimeni nu este in masura sa prevada reusita deplina a unui proaspat absolvent sau evolutia acestuia in timp, insa potentialul cu siguranta poate fi remarcat, mai cu seama daca este unul peste medie. Cu cateva minute inainte de inceperea Galei UAD 2015, am realizat o incursiune scurta in backstage, un backstage care nu mi s-a prezentat cu nimic mai prejos decat cel al unui fashion week cu pretentii: modelele aliniate riguros pentru ultimele check-ups, liste cu ordinea intrarii fiecarui look si timing-ul aferent, niciun accesoriu sau gadget in plus si o concentrare maxima ce te determina sa iti tii respiratia. Lucian Broscatean a preluat directia artistica a backstage-ului Galei UAD 2015 (si de asemenea a coordonat colectiile de licenta, impreuna cu Prof. Univ. dr. Elena Basso Stanescu), iar perfectionismul si profesionalismul sau, care deja nu mai necesita vreo explicatie suplimentara, s-au oglindat pe deplin in modul in care au fost prezentate colectiile pe podium, in cronologia si in logica acestora.
Colectiile absolventilor si masteranzilor dezvaluite la Gala UAD 2015 nu s-au constituit doar in examene de final de studii, ci m-au surprins in egala masura prin omogenitate si prin aerul contemporan emanat. Cu alte cuvinte, piese vestimentare cu adevarat purtabile (marea lor majoritate), adaptate cerintelor consumatorului aflat in cautarea acelui twist din garderoba si impecabil finisate. Desigur, unele demersuri au toate sansele de a trece testul dezirabilitatii, altele vor ramane in seria incercarilor cu finalitate indoielnica, insa ponderea conceptelor percutante de anul acesta este fara doar si poate mai mare decat a celor nesigure si inca timide.
De la “nouveau riche”, “multiglitter men”, “fashion warrior”, “sugar lover” si pana la “strongly defined woman”, “mysterious girl” sau “urban gheisha” – o multitudine de personaje au defilat pe cel mai lung catwalk al Galei UAD din ultimii ani. Si mai mult decat atat, in dimineata de dupa Gala, imi doream sa le reintalnesc. Iar in curand, vi le voi prezenta in detaliu pe blog.
Credite foto: Mario Silaghi, Alexandru Maxim, Kiny Anghel, Francisc Sandor.