Extreme Love by Moogu Contemporary Jewellery: bijuterii purtatoare de emotii

Intr-un univers amprentat de multiculturalitate, de zgomot si de extrem de multe intermitente, mesajele se disipa, devin transparente si se confunda cu siluetele pierdute intr-o masa amorfa, mult prea obosite pentru a reactiona, apatice si plictisite in permanenta. Relevanta unui demers creativ in acest context, poate fi decriptata exclusiv prin prisma capacitatii de generare a unei actiuni, a unei trairi, a unei stari, indiferent de incadrarea in spectrul pozitiv sau negativ.


Misiunea bijuteriei de autor in contemporaneitate nu isi subsumeaza nicio filosofie complicata sau dificil de inteles, ci face apel prin excelenta la filonul empatic, emotional, in incercarea de deschidere a unei cai de comunicare cu purtatorul. O adevarata provocare pentru designer-ul care tese in atelierul sau de creatie capitole de poveste reflectate in stralucirea metalelor pretioase si in senzatia resimtita in momentul atingerii pieselor si al contactului cu epiderma.

Dincolo de simple podoabe cu rol decorativ, bijuteriile de autor capteaza sensuri si intelesuri noi, releva fragmente particulare, intime si totusi atat de universale si de recognoscibile. Traim in fiecare zi in spatii de un simbolism aparte pe care le ignoram in mod voit, in interiorul carora suntem muti, surzi si incapabili de interactiune, temandu-ne de propria fiinta, de neintelegere, de neacceptare, de izolare si cautand in permanenta cheia spre apartenenta si conformism in virtutea unei stari de bine fragile precum o pojghita de gheata.

Extreme Love by Moogu Contemporary Jewellry

Manifestul creativ al Andreei Mogosanu, designer-ul  Moogu Contemporary Jewellery nu se rezuma la tendintele de sezon si nu ilustreaza defel o etapa singulara, ci exploreaza in mod original o latura a esteticii cu totul aparte, amprentata de fetisuri si fetisisme subtile. Bijuteriile lucrate manual in argint, devin adevarate simboluri ce asteapta sa fie descoperite si mai cu seama transpuse in acte de curaj si de sinceritate.

Extreme Love creaza premisele unui joc fascinant si cat se poate de incitant, nu lasa nicio cale de mijloc si elimina din ecuatie dubiile, indeciziile si nesigurantele, determinandu-te sa accepti sau sa refuzi, sa iti stabilesti propriile limite sau sa incerci sa le depasesti, neurmand o logica predefinita, ci doar simtind mai mult si mai atent.


Inelele din argint late se aseaza pe degete nu doar pentru a le sublinia alura, ci insotesc tacit fiecare gest al seductiei. Micile detalii mobile integrate in design, capteaza atentia si atrag interlocutorul intr-o hipnoza dulce, intr-un parcurs de-a lungul caruia liantul care uneste jumatatile de cerc este recunoscut pe data si fara prea mult efort. Bijuteria isi releva astfel forta de expresie si se transforma in “cartea de vizita” care dezvaluie functiile intime inscrise in organigrama sufletului si care odata decriptate asigura sansa la fericire.

Bratarile din argint sau piele nu inconjoara doar incheieturile, ci imbratiseaza si palmele, parand a se mula perfect pe contururile acestora si surprinzand prin motivele stilizate si prin decupajele realizate prin tehnica traforajului. Atingerea devine o experienta in sine, o provocare a tuturor simturilor, o dezmierdare lenta si chinuitoare sau o pasiune imensa care aproape “doare” prin a sa plenitudine si valmasag de trairi.


Bijuteria ca promisiune si legatura invizibila a doua suflete din aceeasi dimensiune temporala sau bijuteria ca o a doua piele, ca atasament organic? Aceasta a fost intrebarea pe care mi-am adresat-o in momentul in care cea mai spectaculoasa piesa a colectiei Extreme Love by Moogu Contemporary Jewellery mi-a invaluit bustul. Un “colier” prelung ce m-a trimis cu gandul la anatomia esofagului (traheea), realizat din fasii de piele naturala si placi din argint masiv (150 de grame de argint), care odata asezat in jurul gatului, m-a surprins prin usurinta sa si prin senzatia de libertate resimtita, in ciuda faptului ca baretele din piele urcau vertiginos spre maxilar. Dupa cateva minute, aproape ca uitasem ca il port, iar la finalul vizitei in atelierul Andreei, scoaterea lui de la gat m-a facut sa ma simt ca si cum as fi renuntat la o piesa vestimentara esentiala, fara de care ma prezentam celor din jur dezgolita si vulnerabila.

Insa aspectul care m-a intrigat cu prisosinta, rezida in latura insinuanta a bijuteriilor din colectia Extreme Love si la functionalitatea lor nu atat evidenta, cat sugerata. Colierele cu sfere din argint pot declansa reactii admirative in public sau emotii extreme intr-un cadru intim, inelele ce redau patul unghial, menite a inlantui buricele degetelor incurajeaza supunerea sau obedienta dincolo de estetica implicita, iar mastile late din argint, care se muleaza perfect pe contururile faciale, lasa loc controverselor si intrigilor de boudoir.

Unskin Mask, Rough Pain, Revolt Necklace sau Love Breath sunt doar cateva dintre mesajele pe care Andreea Mogosanu le transmite prin intermediul bijuteriilor sale, acelora care se afla in cautarea propriei identitati si a asumarii publice a sinelui. Fie ca este vorba despre un colier, un pandant, un inel sau o pereche de butoni, dialogul feminin-masculin capata noi valente si noi conotatii. Nu este un moft sezonier sau o tendinta efemera, ci este trezirea la viata dupa o lunga hipernare in metropola intesata de noxe si vapori paralizanti pentru simturi!

Piesele colectiei Extreme Love by  Moogu Contemporary Jewellery pot fi comandate din boutique-ul online sau in urma unei vizite in atelierul situat pe Strada Emil Balaban, nr.6.

Extreme Love by Moogu Contemporary Jewellery: bijuterii purtatoare de emotii

Tendinte pantofi primavara-vara 2014: noua colectie Hannami Shoes

New season, new YOU: reperele stilistice si de lifestyle ale primaverii 2014

New season, new YOU: reperele stilistice si de lifestyle ale primaverii 2014

Articole recente

There are 2 comments

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!