Lumea intreaga se poate schimba intr-o clipita. Si tu odata cu ea. Mirajul frumusetii nu ezita in a te lua prin surprindere oricand si oriunde, iar daca se intampla ca un nou capitol sa ti se dezvaluie la o adresa cu totul speciala, atunci ai toate sansele sa te delectezi cu o experienta pur si simplu magica. Lux Lumen, colectia de licenta semnata Tudor Halatiu si prezentata in cadrul Galei UAD 2019, sub spectaculoasa cupola a Operei Nationale din Cluj-Napoca, s-a constituit intr-una dintre acele revelatii complet neasteptate, insa la care marturisesc ca imi doream cu ardoare sa asist. Dupa foarte multe colectii cu iz sumbru si discursuri cat se poate de similare si de uniforme, Tudor Halatiu reuseste sa creioneze un context cu totul diferit, care chiar daca se afla in proces de perfectionare, sugereaza in mod clar viziunea tanarului absolvent si dorinta acestuia de a aduce in garderoba feminina esenta rara a unei frumuseti care straluceste in mii de nuante.
De-a lungul celor 15 ani de activitate, am intervievat, consiliat si lucrat cu foarte multi tineri aspiranti la statutul de designer cu acte in regula, insa numar pe degetele de la o mana cazurile in care in afara de corectitudine in executie, cunostinte tehnice si pe alocuri un limbaj estetic cat de cat coerent, am intalnit si altceva. Ce inseamna acest “altceva” si de ce este atat de important? Daca pregatirea universitara constituie baza formarii profesionale, optiunile personale si datele native cu care este inzestrat fiecare student la moda indica sansele reale de izbanda dincolo de bancile facultatii. Pe Tudor Halatiu l-am cunoscut anul trecut, cand a facut parte din echipa de primire a delegatiei de presa la Gala UAD si am ramas placut surprinsa de spiritul sau viu, de capacitatea de a fi prezent si implicat in conversatiile cu niste oameni pe care practic ii vedea pentru prima data, si de maniera fireasca de a se prezenta, de a-si expune planurile de viitor, de a-si face cunoscute intentiile, fara insa a fi insistent si fara a depasi regulile de buna conduita. Iar daca stau bine si ma gandesc, chiar daca ar fi fost usor prea vocal, tot as fi apreciat “sclipirea” si entuziasmul de inceput de drum. Elemente absolut esentiale, dar pe care din pacate nu le-am remarcat decat la un numar infim de absolventi.
Tudor Halatiu a inteles inca din primii ani de facultate ca nu doar abilitatile creative ii vor decide parcursul profesional, ci si limbajul pe care reuseste sa si-l puna la punct. Este ceea ce la modul generic poarta denumirea de “identitate” si este una dintre lacunele care explica eternele cautari ale unor designeri aparent “neintelesi” de public. Tudor nu a ales calea usoara, si-a sustinut inca de la bun inceput ideea colectiei, a investit enorm in ea (inclusiv din punct de vedere financiar) si a riscat optand pentru un styling usor supralicitat. Accesoriile capilare, fine ca un borangic, ar putea constitui lait-motivul unei colectii eterice si fanteziste pentru o vara de poveste, insa in formula propusa pentru Lux Lumen nu aduc niciun aport de bun augur in conturarea unei siluete longilinii, impunatoare, demne de a se prezenta in cea mai buna lumina posibila. Desigur, “artificiul” stilistic este perfect explicabil prin prisma conceptului colectiei si a referintelor biblice, insa pe de alta parte, ceea ce conteaza este frumusetea invocata si imaginea care ramane amprentata pe retina celui care priveste. Si care indiferent de situatie, trebuie sa fie una eminamente ultra-dezirabila.
Dincolo de sursa declarata de inspiratie, Lux Lumen este manifestul prin care Tudor Halatiu omagiaza Frumosul si spiritul vital din fiecare femeie, pornind de la o esenta pe care toata lumea a uitat-o: flacara de aur care nu se stinge niciodata. In aparenta opulenta si “poleita cu aur”, colectia tanarului designer se face remarcata fara zgomot, fara a simti ca te copleseste in vreun fel sau ca isi propune cu orice pret sa te atraga in mirajul unui lux modern, epatant si plin de emfaza. Firul de aur cu care Tudor isi tese piesele vestimentare pare a fi rodul unei cautari printre mozaicurile din Ravenna, una dintre comorile de pret ale artei crestine si un regal vizual de o valoare inestimabila. Mai mult decat atat, Tudor nu mizeaza pe impactul auriului pur si orbitor, ci pe mai multe declinari care trimit cu gandul pe rand la un soare toscan molcom, la un butterscotch autentic englezesc sau la un auriu-ambra cu tenta tomnatic.
Nici modalitatea de alternare a suprafetelor textile nu a fost aleasa intamplator, tanarul designer avand in vedere dincolo de compozitie, un aspect extrem de important: siluetele incluse in desfasuratorul colectiei.
Materialele au fost selectate in functie de greutate, cadere, textura, cantitate de auriu, aplicatii regasite in structura si impact vizual. Aici vorbim despre lurexuri peliculizate cu auriu si tulle-uri pline de sclipici, brocarturi fine si stofe tesute cu fir de aur.
Un rezultat impresionant pentru un absolvent de licenta, si deloc fortat. Dovada ca lui Tudor i-au fost acordate mai multe premii, inclusiv din partea echipei Molecule-F, ceea ce inseamna ca in curand, de pe catwalk, piesele sale isi vor croi drum mai intai in magazine, iar apoi in garderobele celor care isi doresc un strop de stralucire in cotidian. Ca o sugestie acidulata de sampanie.
Fiecare piesa din colectia Lux Lumen poate fi lesne integrata intr-o tinuta casual-chic sau de ocazie, deoarece functioneaza excelent si separat, nu doar in styling-ul propus de designer. Realizat in mod intentionat sau nu, acest aspect il ajuta pe Tudor din punct de vedere comercial, aducandu-i piesele mult mai aproape de nevoie reale ale femeilor si lasand in acelasi timp o urma de mister. Atat cat sa intretina visul modei.
Credit foto catwalk: Costrut
⇒ Te invit sa citesti si:
Gala UAD 2019: Daniel Gavrila si farmecul unei povesti fashion cu iz baroc
[…] Gala UAD 2019: Lux Lumen sau omagiul lui Tudor Halatiu pentru esenta renascuta a frumusetii […]
[…] Gala UAD 2019: Lux Lumen sau omagiul lui Tudor Halatiu pentru esenta renascuta a frumusetii […]