Editii princeps si documente inedite reunite in licitatia “Mari poeti romani”

O colectie de fotografii, scrisori, “declaratii de avere”, editii Princeps si documente tinute departe de ochiul public va constitui obiectul licitatiei Artmark ce va avea loc pe 12 iulie la Stejarii Country Club, evenimentul facand parte din ultima serie de licitatii din aceasta vara.

100 (1)

Expozitia scoate la lumina editii unicat ce poarta semnatura celor mai importanti reprezentanti ai literaturii romane. Editia Princeps din 1884 a volumului ,,Poesii’’ – singurul volum publicat in timpul vietii lui Mihai Eminescu, avand coperta originala si prefata scrisa de sustinatorul poetului, Titu Maiorescu, este un document de mare raritate pentru piata de carte (are un pret de pornire de 5.000 euro, in conditiile in care in piata se tranzactioneaza, data fiindu-i raritatea, la preturi de pana la 20.000 euro). De asemenea, in seria documentelor inedite incluse in licitatie se regaseste si editia Princeps din 1862 a lui Andrei Muresanu, ce are un pret de pornire de 400 euro si care debuteaza cu poemul emblematic ce mai tarziu avea sa devina imnul Romaniei.

declaratiiavere

Iubitorii de carte vor putea descoperi si un patrimoniu Alecsandri de o valoare inestimabila, alcatuit din 56 de scrisori ce reconfigureaza stradania acestuia pentru unificare si independenta, pledoaria sa pe langa personalitatile europene, documente personale despre averea sa, investita in finantarea actiunilor nationale, cat si cartile sale de vizita din perioada in care era delegatul Romaniei la Paris.

Poet, erudit, politician, cu o reala pricepere diplomatica, Vasile Alecsandri a avut un statut privilegiat pe langa Regele Carol I, ce se regaseste in cateva scrisori catre Roumanille in care sunt relatate vizite, discutii si impresii despre starea politica din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Pe 25 mai 1878, cu prilejul serbarilor de la Montpellier, Alecsandri avea sa ofere literaturii romane recunoastere internationala prin poezia “Cantecul Gintei Latine”, acest eveniment oferindu-i prilejul de a se afirma in epoca vremii si de a-l aduce in atentia Casei Regale, ulterior fiindu-i oferit un apartament la Peles cu drepturi depline de folosinta.

scrisori1

Scrisorile sunt datate 1882, anul in care Alecsandri devenea presedinte al sectiei de literatura a Academiei Romane, din 1885 fiind numit ministru plenipotentiar al Regatului Romaniei la Paris. Printre obiectele licitatiei se numara si o scrisoare trimisa in 1890 – anul mortii lui Alecsandri, in care vorbeste despre starea sa subreda de sanatate.

101 (1)

,,Licitatia Mari poeti romani’’ va avea loc marti 12 iulie, la ora 20:00, la Stejarii Country Club, fiind precedata de ,,Licitatia de Orientalism’’, ce va incepe la ora 19:30. Pe 14 iulie se va incheia sesiunea de licitatii a acestei veri prin alte doua evenimente: Licitatia de Arta Contemporana si Licitatia de Ceasuri si Bijuterii.

Editii princeps si documente inedite reunite in licitatia “Mari poeti romani”

SVR Spirial Crème: dubla protectie antiperspiranta si deodoranta pentru o vara “cool”

Editii princeps si documente inedite reunite in licitatia “Mari poeti romani”

Gala UAD 2016: interviu Emese Bako (The lies have to travel)

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta