Cum diferentiem produsele antibacteriene, dezinfectante, care sunt deprinderile sanatoase pe care ar trebui sa le cultivam in contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), cum ne pacalim citind etichetele si cat de mult ne afecteaza panica si frica sistemul imunitar. Despre toate acestea am discutat in detaliu cu unul dintre cei mai inteligenti oameni pe care ii cunosc, farmacist de profesie, cu o experienta de peste patruzeci de ani si cu un spirit enciclopedic absolut remarcabil. Explicatii clare, de la A la Z, solutii concrete, sfaturi utile si lucruri intelepte pe care fiecare dintre noi le poate pune in practica la domiciliu. Si care merita salvate si recitite!
De-a lungul ultimei saptamani am rasfoit poate mai mult decat de obicei portalurile de stiri si am parcurs fiecare articol referitor la metodele de protectie si de igiena recomandate in situatia actuala. Niciun material nu a reusit insa sa ma informeze suficient si sa ma determine sa inteleg rationamentul care se afla la baza unor indicatii. Mai mult decat atat, intrebarile pe care le-am primit din partea cititorilor, fie pe mail, fie prin mesaje private pe retelele sociale, mi-au intarit convingerea ca o informatie nesustinuta de un rationament logic, tradus pe intelesul tuturor, devine la un moment dat zgomot de fond si ajunge sa se cufunde in banalitate. Sau sa frizeze absurdul. Protectia impotriva virusurilor, indiferent de familia din care fac parte, coronavirus sau o alta “ruda” mai docila, nu se rezuma doar la spalatul pe maini si la stocuri de substante biocide, pe care prea putini stiu sa le indentifice, ci la un set de deprinderi care nu “expira” dupa ce trece COVID-19. Odata inteles mecanismul, se creeaza si anumite automatisme. Pentru ca linistea si siguranta nu vin din provizii de alimente, medicamente si dezinfectanti, ci din a sti CUM SA ACTIONEZI, de ce AI REALMENTE NEVOIE si CE SA FACI CONCRET in situatii cu risc sporit pentru sanatate.
In mod cert, zilele acestea te-ai spalat pe maini mai des decat ai facut-o vreodata, iar daca ai fost atent si la temperatura apei, cu atat mai bine. COVID-19 este sensibil la caldura si la peste 25 de grade se inactiveaza. Nu intamplator, asa cum mentionam in articolul “Coronavirusul nu va schimba doar industria de beauty, ci va repune in drepturi educatia cosmetica”, vanzarile de crema de maini si-au triplat volumul pe continentul american, lucru care ar fi ideal sa se intample peste tot in lume. Cu cat iti igienizezi mai mult mainile, cu atat pielea devine mai sensibila, surfactantii din sapunuri (indiferent ca sunt solide sau lichide), indepartand nu doar bacteriile, ci si stratul de lipide care protejeaza suprafata cutanata. Dupa fiecare spalare pe maini epiderma este practic lipsita de orice aparare, iar daca aceasta actiune are loc des, vulnerabilitatea si riscurile cresc simtitor. Ideal ar fi ca in aceasta perioada, sapunurile obisnuite sa fie inlocuite cu un gel surgras, de tip micro-emulsie, care hidrateaza si relipideaza pielea, avand totodata eficienta imediata anti-iritatii si anti-grataj (Topicrem are o varianta excelenta, special conceputa pentru pielea foarte uscata si atopica, pe care o gasesti aici, la fel si SVR).
Uscarea accentuata a mainilor pare un neajuns perfect acceptabil in contextul actual, insa rolul unei epiderme bine hranite si hidratate nu trebuie minimizat si tratat cu superficialitate. O piele uscata este o piele prin crevasele careia bacteriile si virusii au libera trecere. Bariera lipidica este cea care blocheaza intrarea prin pori a tuturor agentilor periculosi, de aceea protectia la acest capitol trebuie sa includa doua componente esentiale: igienizare si obligatoriu hidratare. Crema de maini, oricat de banala ar parea, nu este optionala, ci absolut necesara. Indiferent de brand, important este ca produsul ales sa includa o concentratie corecta de lipide naturale (ulei de argan, unt de karite, ulei de masline, ulei de macadamia etc), iar baza cremei sa favorizeze absorbtia acestora.
De cele mai multe ori nu insiruirea de ingrediente de pe eticheta este importanta, ci baza de crema in care sunt incorporati activii.
Elvira Dinu, farmacist & owner Optima Derma Line
Dintre toate variantele pe care le-am testat pana in prezent si care sunt de ordinul sutelor, cele mai reusite formule apartin Institutului Erboristic Angelica, laboratoarelor franceze SVR si Topicrem, laboratoarelor dermatologice La Roche-Posay sau celor situate in Haute-Provence, acolo unde echipa de cercetatori L’Occitane lucreaza incontinuu pentru a dezvolta produse performante si inovatoare. Aproape fiecare brand are in portofoliul sau una sau mai multe variante de crema pentru ingrijirea mainilor, asadar orice ai alege sa folosesti, important este sa faci acest lucru in mod constant si riguros.
Mainile nu reprezinta singura parte a corpului ce necesita igienizare sporita in contextul pandemiei de COVID-19, ochii, nasul si gatul fiind la fel de importante. Vei spune ca si urechile ar putea reprezenta o cale de acces pentru virus, insa spre deosebire de celelalte organe, acestea sunt protejate in mod natural de cerumen, substanta pe care corpul o produce cu scopul de a impiedica chiar si cele mai mici particule sa inainteze pe canalul auditiv.
Dat fiind ca izolarea la domiciliu vine insotita de solicitarea prelungita a ochilor (mai multe ore petrecute in fata ecranelor – televizor, tableta, telefon sau laptop), recomandat este sa ai la indemana o solutie izotonica cu apa de mare, care are atat rolul de a spala si a dezinfecta, cat si de a steriliza si de a calma. Gestul reflex de a duce mana la ochi ori de cate ori simti o mancarime, trebuie evitat pe cat posibil si inlocuit cu folosirea a doua picaturi de ochi. Simplu, rapid si extrem de eficient.
Apa de mare izotonica are proprietati fizico-chimice similare cu cele ale plasmei umane si ale lacrimilor, precum si o puritate extrema care favorizeaza rehidratarea rapida a tesutului din sacul conjunctival, calmarea oricarei senzatii de arsura, mancarime, lacrimare sau oboseala. De exemplu, Isomar include in gama sa mai multe produse pe baza de apa de mare izotonica (recunoscuta ca fiind cea mai pura din punct de vedere bacteriologic) si saruri minerale, identice cu cele continute de lichidul lacrimal, si un conservant organic inovator ce pastreaza solutia antiseptica timp de 30 de zile de la desigilare. La fel de bine pot fi utilizate si monodozele care contin apa de mare sterila, prelevata de la o adancime de sase metri, acolo unde soarele patrunde si alimenteaza cresterea micro-organismelor cu o concentratie ridicata de iod.
Pentru protectia cavitatii nazale, recomandate sunt atat solutiile izotonice (picaturile cu apa de mare), cat si cele hipertonice (pentru adulti si copii de peste 8 ani). Ambele au rolul de a steriliza partial sau total mucoasa nazala.
Atat inainte de a iesi din casa, cat si la revenirea la domiciliu, apa de mare hipertonica este un adjuvant excelent pentru fluidizarea mucozitatilor, eliminarea bacteriilor si a virusilor, si sterilizarea cavitatii nazale. Solutiile hipertonice contin 3% complex de saruri naturale, concentratie la care bacteriile nu traiesc. E ca si cum am pune virusii in apa cu sare, doar ca acasa nu stim cum sa realizam dozajul corect. In majoritatea cazurilor, neavand secretii de eliminat, apa de mare hipertonica poate irita putin mucoasa nazala, de aceea ideal este sa fie folosita in alternanta cu solutiile izotonice. Acestea din urma au o concentratie de saruri de doar 0,9% (celulele corpului nostru au aceeasi concentratie naturala salina), ideala pentru a pastra forma si functionalitatea celulelor si a permite un schimb normal de lichide si de nutrienti intre acestea.
– explica Elvira Dinu
Gatul este de asemenea o “poarta de acces” importanta, care trebuie protejata cu prisosinta in aceasta perioada, atat spalatul pe dinti mai des, cat si folosirea alternativa a apelor de gura antiseptice (mare atentie la produsele care contin clorhexidina si care pateaza dintii – indicat este sa nu fie folosite mai mult de 14 zile), contribuind la sporirea gradului de igienizare a cavitatii bucale.
Inainte de a alege un produs antibacterian de pe raft si inainte de a te da peste cap in cautarea acelor biocizi despre care nimeni nu iti da nicio informatie clara, trebuie sa ai foarte bine definit in minte cum actioneaza fiecare tip de solutie.
Pe etichetele majoritatii solutiilor dezinfectante nu este specificata clar categoria din care fac parte, asadar mare atentie la termeni si la intelesul acestora.
Un articol despre psihoza acestei pandemii. Nu contest gravitatea situatiei dar, trebuie sa privim lucrurile cu luciditate si foarte multa responsabilitate. Un articol ce merita citit de multi asa -zisi ” specialiti ” care vorbesc mult si nu spun nimic. Am dori ca persoanele din domeniul sanatatii (medici si farmacisti, nu vanzatori in farmacii sau cautatori pe google) sa vina cu informatii exacte caci acum nu se poate sa ne punem problema ca facem reclama unei firme sau alteia , a unui produs sau altul. trebuie pentru eficacitatea actiunilor noastre de preventie sa stim care sunt produsele cele mai eficiente. Felicitari pentru articol !
Ai perfecta dreptate, trebuie sa fim nu atat panicati cat precauti si sa intelegem ca lucrurile sunt cat se poate de serioase. In momentul acesta nimeni nu isi permite sa isi asume riscuri inutile, iar de noi depinde cat de mult va dura aceasta situatie.