Corespondenta fashion din Viena: sofisticare estetica si emotie artistica intr-o noua colectie de poveste semnata Andrea Tincu

“Le nouveau commencement”. Cel mai important numar Vogue Paris al anului, rezuma cum nu se mai poate mai bine nevoia de a reporni motoarele modei. Poate ca intr-o maniera adaptata vremurilor, diferita si ingenioasa, insa nu mai putin lipsita de elan creativ si de entuziasm. Show-urile fashion se reiau incetul cu incetul, la o capacitate redusa, asa cum este firesc pentru o industrie inca in convalescenta, insa cert este ca in capitala modei rasuna cat se poate de clar mesajul reinventarii. Respectand masurile de siguranta si de protectie in vigoare, si Viena a reluat toamna aceasta prestigiosul eveniment MQ Vienna Fashion Week, in cadrul caruia Andreea Tincu si-a prezentat noua colectie Toamna-Iarna 2021-2022, fara indoiala una dintre cele mai frumoase paralele intre moda si arta admirate in ultima vreme. Si o cheie pentru noi inceputuri.

In cele mai dificile si intunecate vremuri, arta a reprezentat colacul de salvare atat la nivel social, cat si economic. Prin arta viata si-a reluat incetul cu incetul cursul, s-a vindecat de traumele trecutului, a intors pagina si a lasat loc scrierii unor noi capitole, a imbratisat din nou bucuria autentica si a redescoperit frumosul si frumusetea. Andreea Tincu este mai mult decat un designer, un artist prin excelenta, care simte si intuieste perfect capriciile modei si care stie exact pe ce butoane sa apese pentru a ne face partasi la splendidele povesti vestimentare transpuse in colectiile sale.

Toamna aceasta, propunerea Andrea Tincu este de a reveni in sala de teatru, de a degusta din farmecul unei piese care face ca inimile spectatorilor sa bata la unison, si ochii sa straluceasca de emotie. Fiecare piesa a noii colectii toamna-iarna 2021-2022 prezentate la Viena in cadrul Saptamanii Modei, este un manifest pentru eleganta, rafinament si sofisticare estetica, de la rochiile si taioarele cu umeri supradimensionati, pana la matasea imprimata cu desenele originale realizate in cadrul studioului de creatie, sau splendidele catifele de matase in nuante de verde inchis, mov indigo, grena, navy si negru profund. Cortina s-a ridicat, nu mai ramane decat sa inceapa piesa!

La mijlocul lunii septembrie te-ai aflat din nou la Viena, in pregatirile pentru MQ Vienna Fashion Week, eveniment la care iei parte de ani buni si care ti-a adus extrem de multe satisfactii profesionale. Cum s-au desfasurat lucrurile dupa un an de pauza, si intr-un context care este in continuare delicat si plin de vulnerabilitati?

Andreea Tincu: Fiind primul designer roman invitat la MQ Vienna Fashion Week, in anul 2009, cand au inceput acest eveniment, am avut posibilitatea de a le vedea evolutia de la an la an. Editia 2021 a fost cumva mai restransa, accesul foarte riguros controlat si s-au respectat toate normele de siguranta. Am fost testati inainte de intrare in backstage, a trebuit sa prezentam cerificat vaccin ori test si am purtat masti FFP2. Publicul a fost numeros si foarte receptiv la noua colectie. Iti dai seama de acest aspect dupa reactia celor din sala, se formeaza o anumita conexiune intre show si spectatori. Eu nu am avut pauza, am cautat sa continui normal activitatea, astfel incat am prezentat colectii noi in fiecare sezon.

Care a fost conceptul de la care ai pornit in crearea noii colectii Andrea Tincu Toamna-Iarna 2021-2022 si care a fost cea mai mare provocare careia a trebuit sa ii raspunzi atat din punct de vedere creativ, cat si business?

Andreea Tincu: Colectia Andrea Tincu AW 2021-22 este inspirata din lumea teatrului, prin printurile spectaculoase, teatralitatea siluetelor si detaliile specifice scenei. Cea mai mare provocare este sa poti produce in continuare colectii creative, din materiale foarte bune, intr-un context social economic nu tocmai simplu.

Fiecare colectie pe care o realizezi este o demonstractie practica de maiestrie si creativitate, de la tiparele extrem de complexe, pana la finisaje si detaliile de croi. Care sunt acele lucruri nevazute din linia actuala care confera originalitate pieselor?

Andreea Tincu: Siluetele sunt dramatice, accentele volumetrice, iar tiparele complexe, acestea avand si un suport pe masura. Formele respective sunt transpuse practic, de pe hartie, cu ajutorul unor materiale premium, tip virgin wool, stofa luxury, materiale care permit forme clar definite, cady de matase pentru costume si rochii, aplicatii pretioase pe multe dintre piese. Ceea ce nu vad spectatorii sunt aspectele legate de munca din spatele unei colectii, Pentru fiecare model se fac probe pe substitut, pe manechine, pentru a fi testat cu atentie inainte de piesa finala.

Ne aflam intr-o perioada in care trebuie sa fii un bun strateg si sa ai grija in ce investesti. In moda, se simte ori o directie sport, ori o directie foarte elaborata, cu munca manuala, deoarece cumparatorii vor haine care sa fie si o buna investitie.

Andreea Tincu

Desenele realizate in acuarele si transpuse apoi digital pe matase sunt deja un trademark Andrea Tincu. Ce capitole noi de poveste propui in toamna-iarna 2021-2022?

Andreea Tincu: Pe de o parte personajele din teatru si elementele grafice din printurile noii colectii. Pe de alta parte, in linia de esarfe sunt modele noi, inspirate de gradinile din Toscana, dar si minimaliste, geometrice, sau arta abstracta pe matase.

Cea mai asteptata noutate dintre toate, in aceste luni, este bineinteles Editia de Craciun 2021, unde surpriza va fi dezvaluita in noiembrie.

Cum ai perceput anul acesta atitudinea editorilor de moda si a creativilor prezenti la MQ Vienna Fashion Week? Care sunt principalele directii si focus point-uri la ora actuala in arealul fashion?

Andreea Tincu: Cred ca sunt foarte multe cautari, unele bune, altele nu. De asemenea, foarte multi incearca diverse variante de linii, deoarece si situatia generata de pandemie impune uneori decizii neasteptate. De exemplu, daca esti un brand gandit pentru tinute de ocazie, iar evenimentele se suspenda, atunci exista o problema reala si esti fortat sa cauti o alta strategie.

Ne aflam intr-o perioada in care trebuie sa fii un bun strateg si sa ai grija in ce investesti. In moda, se simte ori o directie sport, ori o directie foarte elaborata, cu munca manuala, deoarece cumparatorii vor haine care sa fie si o buna investitie. Nu mai este situatia de acum 2 ani, in care se cheltuiau usor banii. Este, pana la urma, si un factor pozitiv, deoarece moda a fost intotdeauna un domeniu creativ, iar pandemia a fortat creatorii sa gandeasca out of the box, ceea ce a incurajat o creativitate fresh, pe care poate publicul consumator o astepta de mult timp.

Creatiile Andrea Tincu sunt disponibile online pe www.andreatincu.com si la showroom-ul din Iasi – Str.Elena Doamna nr.45.

Corespondenta fashion din Viena: sofisticare estetica si emotie artistica intr-o noua colectie de poveste semnata Andrea Tincu

Gustul frumusetii si al detaliului intr-o colectie unica de delicii parfumate: 86 Champs by L’Occitane x Pierre Hermé

Corespondenta fashion din Viena: sofisticare estetica si emotie artistica intr-o noua colectie de poveste semnata Andrea Tincu

Ladylike delights: savoarea Rivierei franceze intr-o noua destinatie eleganta

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!