Centrul de cercetare in cultura modei EMI

Ultimii 20 de ani au adus mutatii profunde in ceea ce priveste cultura modei in ansamblu. Am asistat la un apogeu al bling-bling-ului, care a prilejuit reinterpretarea minimalismului in fel si chip, ne-am jucat cu formele si ne-am lasat inspirati de arhitectura sau pictura, ne-am gandit la modalitati prin care moda si tehnologia se pot completa reciproc si am pendulat intre implicarea totala a designerului in creatie manifestata prin broderii manuale si implicarea clientilor in proces, gratie imprimeurilor personalizate sau celor digitale.

O simpla trecere in revista a tuturor momentelor care au marcat moda in aceasta perioada, ar putea constitui cuprinsul unei reviste de cateva sute de pagini. Prin urmare, in moda ca si in alte domenii de activitate este necesara o cercetare riguroasa, desfasurata intr-un cadru academic sustinut de profesionisti in domeniu. Iar aici ma refer atat la profesori universitari cat si la jurnalisti, stilisti, fotografi, parfumieri sau critici de moda.

La finele saptamanii trecute, in spatiul intim al Carturesti, am asistat la inaugurarea centrului de cercetare EMI (eveniment moda-imagine), initiativa a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, Departamentul Moda. Acest demers este unul absolut necesar, in conditiile in care moda romaneasca sufera de ani de zile de lipsa unei organizari coerente, de un sistem bine pus si punct si de reglementari clare privitoare la modul de functionare.

Mai mult decat atat, pentru a putea evolua si a tine pasul cu ceea ce se intampla pe plan mondial in domeniu este necesara o analiza si o cercetare permanenta si disciplinata a tendintelor, a directiilor stilistice si a modului in care sunt pozitionate brandurile pe piata.

Doina Berchina a tinut sa sublinieze in deschiderea evenimentului, faptul ca EMI isi doreste sa reprezinte o punte de legatura intre proiectele desfasurate de Departamentul Moda din cadrul Universitatii Nationale de Arte si reteaua de servicii care se doreste a fi dezvoltata prin intermediul membrilor centrului si al colaboratorilor externi.

Continuarea articolului meu aici.

Va invit sa urmariti un interviu acordat de doamna Doina Berchina, jurnalist si promotor de moda.

Centrul de cercetare in cultura modei EMI

Tendinte in cosmetica: extracte naturale

Centrul de cercetare in cultura modei EMI

Cronica de colectie: Summer Feelings by Kinga Varga

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!