Cum gestionezi corect arsurile solare

Fiecare arsura produsa de soare pe piele, inseamna un risc sporit de a dezvolta in viitor o afectiune maligna. Mai precis, cancer cutanat. Suna alarmant si pe alocuri chiar socant, insa asta este si intentia mea. Pentru ca arsurile solare se amelioreaza in decurs de cateva zile, insa modificarile pe care acestea le provoaca in organism nu trec niciodata, ba din contra, se cumuleaza si cresc predispozitia de imbolnavire. Cum procedezi atunci cand pielea se inroseste ca racul, ustura, incepe sa tina si devine chiar dureroasa la atingere? Citeste cu atentie, retine si salveaza pentru ca miza nu este doar frumusetea, ci sanatatea.

Bronzul sanatos este un nonsens

Scriu despre universul frumusetii deja de doua decenii, si bineinteles ca a existat cel putin o data tentatia de a folosi in articole sintagma “bronz sanatos”, cu referire la modalitatile de fotoprotectie. Probabil ca i-am si dat curs la un moment dat, lucru pentru care imi fac mea culpa. La drept vorbind, nu exista publicatie glossy care sa nu fi abordat in paginile sale (print sau online) subiectul bronzarii sanatoase, care in realitate nu este altceva decat un nonsens. La fel cum este si pudra minerala, dar asta e alta discutie. Bronzul nu a fost, nu este si nu va avea niciodata cum sa fie sinonim cu sanatatea, pentru ca este o reactie de aparare a organismului in fata unor agresori externi, in speta radiatiile solare.

Cat timp tu stai relaxata pe sezlong si te bucuri de atmosfera estivala, corpul tau se afla pe frontul de lupta si incearca din rasputeri sa raspunda asa cum stie el cel mai bine, prin producerea de melanina (pigmentul care imbraca nucleul celular), inamicului cel mai temut – soarele. Bronzul este de fapt reactia naturala pe care o are organismul atunci cand pielea este supraexpusa la soare (odata ce ajung la nucleul celular, radiatiile UV il degradeaza si de aici rezulta o serie de modificari care pot conduce la aparitia melanoamelor). Iar daca el nu este vizibil in primele zile de vacanta, asta nu inseamna ca trebuie sa petreci mai multe ore la plaja, ba din contra. O piele (foarte) deschisa la culoare, nu se va pigmenta niciodata in primele 2-3 zile, pentru ca nu are capacitatea de a face acest lucru. Cel mai adesea, se va inrosi/arde, nicidecum nu va deveni aurie. In primele 48 de ore, melanina doar se oxideaza si dispare. Prin urmare, exista foarte mari sanse ca pielea sa ramana complet vulnerabila in conditiile in care petreci pe plaja cateva ore bune.

Conform unor studii efectuate in 2017-2018,  mesele tarzii favorizeaza producerea arsurilor solare. Odata cu lasarea serii, pielea intra intr-un ritm nou, iar atunci cand cina se incheie dupa orele 22:00-23:00, “ceasul” epidermei nu mai activeaza genele care protejeaza impotriva razelor UV de dimineata (cheratinocitele), lasand pielea mai expusa si mai vulnerabila in zori.

Cum abordezi arsurile solare

In primul rand, pornesti in mod logic, de la simptome. O piele arsa este o piele supraincalzita si ultra-inflamata. Prin urmare, ceea ce ai de facut intr-o prima etapa este sa reduci inflamatia. Cum faci asta? Facand un dus cu apa mai rece decat temperatura corpului. Apoi, in functie de cum se prezinta pielea, daca a facut sau nu vezicule, alegi tipul de tratament topic. In cazul in care pielea este doar inflamata, poti utiliza creme pe baza de aloe vera sau formule din farmacie “after sunburn”.

Daca inflamatia este insotita de o roseata foarte puternica, atunci este indicat sa ai in vedere texturi cat mai fluide – geluri, lotiuni etc., pentru ca atunci cand pielea este atat de afectata, ea nu suporta creme grase (prima reactie este cea de usturime). In schimb, daca apar si vezicule, sunt necesare produse cu hidrocortizon pentru scaderea inflamatiei sau spray-uri cu costicosteroizi care contin de obicei si antibiotic pentru ca pielea sa nu se suprainfecteze – in special portiunile care deja s-au “decojit”.

De retinut:

SPF-ul indica cantitatea necesara de radiatii pentru a te arde avand aplicata fotoprotectia vs fara fotoprotectie.

Primele zone care se pot arde sunt buzele, pentru ca ele nu au melanina, varful urechilor, si partea dorsala a picioarelor.

Radiatiile UVA, cele care produc modificari in ADN-ul celular, pot afecta pielea chiar si cand cerul este acoperit de nori, deoarece ele nu sunt filtrate si retinute. Prin urmare, crema fotoprotectoare este necesara in orice conditii de mediu si indiferent de sezon.

Cum gestionezi corect arsurile solare

Garderoba de SPF: formule performante adaptate diferitelor nevoi si contexte

Cum gestionezi corect arsurile solare

Ce legatura exista intre imbatranirea pielii si sinteza vitaminei D

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!