Stiinta este motorul care pune in miscare industria de beauty si cea care delimiteaza produsele basic incadrate in rutina zilnica de ingrijire, de cele cu potential transformator in timp record. Intr-o perioada in care viteza de reactie la schimbare reprezinta cheia reusitei, descoperirile tehnologice recente isi aduc un aport semnificativ la prezervarea longevitatii si a capitalului de frumusete al tenului. Unele dintre inovatiile remarcabile ale ultimelor luni au in vederea resetarea functiilor pielii prin stimularea metabolismului celular si a schimburilor de nutrienti. Noua misiune a produselor de skincare este aceea de fortifiere a barierei protectoare a pielii si de crestere a raspunsului imunitar. Pentru ca acum mai mult ca oricand, avem nevoie de o imunitate “tailor-made”.
La prima vedere sintagma “tailor-made” poate parea usor pretentioasa, mai ales daca este raportata la skincare. Personalizarea produselor de ingrijire si a celor de make-up nu mai reprezinta deja de ceva vreme o noutate, asa cum nici formulele inteligente, care stiu exact cum sa actioneze in momentul in care intra in contact cu pielea, nu mai constituie un capitol de frumusete dintr-un viitor hi-tech, ci dintr-un prezent in care adaptabilitatea este cuvantul de ordine. Toate aceste categorii de produse pe care in urma cu unul sau doua decenii doar ni le puteam imagina, au fost dictate chiar de noi, de nevoile din ce in ce mai nuantate ale pielii ca raspuns la factorii de mediu si de scaderea capacitatii propriului organism de a gestiona agresiunile externe. De cate produse avea tenul tau nevoie in urma cu 10-15 ani pentru a fi in forma? Daca tu, cea de atunci, ai putea calatori in prezent, ai descoperi nu doar ca trebuie sa iti actualizezi necessaire-ul cosmetic, ci ca trebuie sa asimilezi o noua realitate in care preocuparile referitoare la sanatatea pielii impun folosirea unor produse “specializate”. Oricat de minimalista ai fi in abordare si oricat ti-ai dori sa te rezumi la un “strict necesar” predefinit. In aceasta realitate nu mai poate fi vorba despre o ingrijire a la legere, ci despre actiuni tintite menite sa contracareze procesele care acum contribuie la degradarea pielii intr-un ritm mult mai accelerat si doar in anumite limite reversibil. Gamele cosmetice concepute avand in vedere cat mai multe tipuri de ten si variabile de mediu, reprezinta “noua frontiera” in arealul frumusetii, iar stiinta biomedicala se aliaza acestora pentru a raspunde celei mai mari provocari a prezentului: fortifierea barierei de protectie a pielii – scutul imunitar.
Pielea este prima linie de aparare impotriva microbilor, virusurilor, bacteriilor si a particulelor de metale grele, praf si noxe. In stratul superior al pielii – epiderma, se regasesc celulele Lagerhans, al caror rol este acela de a detecta amenintarile din mediul extern si de a alerta celelalte “divizii” de celule sa isi activeze scutul de protectie. Mai precis, sistemul imun! Toate bune pana aici. Problemele insa apar in momentul in care in interiorul acestui sistem complex, anumite celule nu mai raspund atat de prompt apelului de urgenta si nu mai reusesc sa isi indeplineasca sarcinile. Pe masura ce inaintam in varsta, factori precum stresul cotidian, poluarea, radiatiile UV si infrarosii, noxele si dieta, isi pun amprenta asupra organismului, diminuand capacitatea celulelor protectoare ale pielii de a face fata agresiunilor externe.
Cu siguranta nu putine au fost datile in care pe fondul oboselii acumulate si a stresului, te-ai simtit rau fara a identifica vreo durere fizica. Nu te durea absolut nimic, si totusi erai vlaguita de puteri. A te simti rau de la oboseala nu pare la prima vedere atat de grav. Nu atata timp cat organismul nu somatizeaza si nu poti pune degetul pe sursa starii de rau: o migrena, un disconfort abdominal, o contractura etc. In astfel de situatii, corpul este extrem de vulnerabil in fata germenilor si ai toate sansele sa te imbolnavesti. Atunci cand celulele Lagerhans sunt prea obosite ca isi mai indeplineasca rolul, orice agent iritant sau inflamator din mediul exterior poate gasi calea de a penetra pielea si de a produce daune.
Reactiile inflamatorii interne constituie terenul propice de dezvoltare a multor probleme cutanate, de la acnee si rozacee, pana la hipersensibilitate, reactivitate si imbatranire prematura. In anumite cazuri sensibilitatea cutanata este ereditara, insa poate fi redusa atat cu ajutorul anxioxidantilor si alimentelor/suplimentelor cu acizi grasi esentiali, cat si cu ajutorul ingredientelor cu proprietati antiinflamatoare si calmante din produsele de ingrijire.
De ce este atat de importanta prevenirea inflamatiei in ecuatia unei pieli sanatoase? Orice inflamatie inseamna un dezechilibru la nivel cutanat. Iar orice dezechilibru se manifesta printr-o problema care nu mai poate fi gestionata prin mijloace naturale, de auto-reglare, ci necesita tratament si interventie din exterior. Atunci cand pielea trece frecvent prin cicluri inflamatorii, sinteza de colagen si de elastina scade, iar liniile fine si ridurile incep sa devina mai vizibile. La fel se intampla si in cazul acneei care se agraveaza sau a rozaceei insotite de papule si pustule rosiatice. De asemenea o piele sensibilizata deja de inflamatie este mult mai predispusa la un raspuns dur in fata unui alergen sau a unui agent iritativ (dermatita de contact).
Atunci cand vorbim despre imunitatea pielii, avem in primul rand in vedere imbunatatirea functiilor celulare si a raspunsului acestora in fata agresiunilor. Formulele inteligente, dezvoltate cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, pot “reeduca” celulele, astfel incat acestea sa isi reia activitatea naturala de protectie si prevenire. Gamele care promoveaza oxigenarea celulara, cele antipoluare sau cele cu efect detox, sunt special concepute pentru a fortifica si intari, prin actiuni specifice, sistemul imunitar al pielii.
Nivelul alarmant al poluarii inregistrat in special in tarile asiatice, a dat nastere unei noi terminologii – “airpocalypse” – si a certificat necesitatea in arealul cosmetic a noi segmente de piata. Spre exemplu, ozonul induce o peroxidare lipidica care afecteaza bariera de protectie a pielii, iar metalele grele impacteaza sinteza de aminoacizi esentiali pentru buna functionare a metabolismului celular. Laboratoarele de cercetare si dezvoltare ale marilor companii cosmetice au inceput cu ani buni in urma sa puna la punct produse cu dubla actiune – biologica si fizica, care impiedica pe de o parte adeziunea materialelor poluante, iar pe de alta parte neutralizeaza metalele grele. Acestor formule performante, li se adauga in prezent cele care mizeaza pe ingredienti tehnologici – de regula, complexe patentate, si pe activi care suplinesc carentele sistemului imunitar al pielii.
Laboratoarele Guinot au lansat recent gama Bioxygene, care corelata cu tratamentul profesional Detoxygene efectuat la salon, elibereaza tenul de toate toxinele acumulate si reporneste “motoarele” celulelor Langerhans, aflate in stare latenta.
Formulele produselor care vin cu aport de oxigen si proprietati detoxifiante, contribuie la fortificarea pielii si minimalizeaza posibilele daune, eliminand toxinele si imbunatatind circulatia sanguina si limfatica.
explica Nicoleta Lincu, Head of Skincare Trainers – Topline Romania
Gama Guinot Bioxygene este alcatuita din trei produse complementare – spuma de curatare faciala, ser si crema, pentru un program complet de oxigenare a pielii si imbunatatire a raspunsului imunitar. Fiecare produs are la baza o multitudine de ingrediente de ultima generatie, insa activul patentat sau ingredientul-cheie este semnalat pe partea din fata a recipientului. Spuma de curatare aduce in atentie pro-oxigenul extras din porumb si incanta prin textura sa aerata, extrem de fina si prin senzatia resimtita dupa utilizare – pielea este delicat reimprospata si invaluita de o aroma proaspata. De aproape doua saptamani de cand o folosesc in fiecare dimineata si seara, tenul meu parca a devenit mai luminos si nu il mai simt atat de incarcat din pricina mediului inchis si a umiditatii scazute din apartament. In plus, este un produs care indeparteaza cu blandete impuritatile, fara a usca tenul si fara a afecta bariera hidrolipidica.
Serul este cel mai concentrat produs, acesta actionand in profunzimea pielii, ingredientul principal fiind detoxilina, care favorizeaza eliminarea toxinelor acumulate in glandele sudoripare si stimuleaza functia naturala de regenerare celulara. Mai mult decat atat, serul Bioxygene face parte din categoria produselor inteligente, capabile sa reseteze functia de absorbtie, retentie si dispersie a oxigenului in piele. In timp ce serul actioneaza in derm, crema protejeaza stratul superficial al pielii, formand o pelicula care optimizeaza performanta celulara si contribuie la imbunatatirea sistemului de aparare. Textura este extrem de placuta si de fina, se absoarbe cu usurinta si imprima instataneu tenului o stralucire sanatoasa (nu luciu inestestic, ci luminozitate) si naturala.
O alta gama exceptionala, de o mare calitate a formularii, este Ultimune, rezultatul a 25 de ani de cercetari derulate de catre expertii Shiseido in laboratorul in-house. O echipa impresionanta de specialisti in imunologie, chimisti si cosmetologi au lucrat intens pentru a dezvolta o tehnologie unica, capabila sa fortifice bariera protectoare a pielii prin cresterea capacitatii naturale de auto-aparare. Serul Power Infusing Concentrate, castigator al numeroase premii internationale, isi bazeaza actiunea pe activi performanti de origine vegetala – ciuperca Reishi, extractul din radacina de iris – si pe ingrediente cu rol puternic anti-inflamator – gingko biloba, cimbru salbatic, care previn totodata oxidarea sebumului, una dintre primele etape care conduce la instalarea acneei. Relativ recent, Shiseido a lansat si serumul pentru zona de contur a ochilor Ultimune Power Infusing Eye Concentrate N, care se mandreste cu o actiune globala asupra tuturor celor cinci semne de imbatranire ale pielii: deshidratare, aspect tern, cearcane, umflaturi si linii fine.
Una dintre cele mai importante molecule in promovarea si mentinerea sanatatii pielii este vitamina A. IIAA (International Institute for Anti-Ageing), care in afara numeroaselor colaborari cu renumite clinici de dermatologie si laboratoare de cercetare, reprezinta si branduri precum jane iredale sau Environ, sublinia intr-un studiu publicat recent ca vitamina A este responsabila si cu protejarea celulelor Langerhans. Environ, unul dintre brandurile profesionale populare in Marea Britanie, a pus accent in ultimii ani pe dezvoltarea unei game extinse de produse performante care au la baza o combinatie eficienta de vitamina A, E si C, antioxidanti puternici si peptide, care protejeaza si echilibreaza pielea, stimuland totodata sinteza de colagen.
Probioticele constituie un capitol de sine statator al cosmeticii si voi povesti pe larg despre ele intr-un articol dedicat, insa pana atunci trebuie sa mentionez rolul lor extrem de important in calmarea, refacerea si regenerarea pielii. Exista peste o mie de tipuri de probiotice disponibile pe piata la ora actuala, fiecare contribuind intr-o maniera specifica la mentinerea sanatatii pielii, iar unul dintre brandurile pioniere in acest areal, Aurelia, a reusit sa conceapa un veritabil activator de frumusete, care convinge prin rezultatele sale imediate, chiar si pe cei mai sceptici clienti. The Probiotic Concentrate are la baza o formula care stimuleaza si promoveaza procesele naturale de reparare a epidermei, adresandu-se unei varietati de probleme, de la ridare accentuata, pierderea elasticitatii, hiperpigmentare si pana la fragilitate si reactivitate cutanata. Serul Aurelia este o alternativa excelenta la procedurile cosmetice din salon sau la retinoizii care in anumite contexte pot provoca iritatii ale pielii, fiind recomandat tuturor tipurilor de ten, inclusiv celui sensibil.
Mi-a placut articolul, multumesc pentru informatie si pentru recomandari!
Iti multumesc mult, Monica si ma bucur nespus ca ti-a fost de ajutor.