Digital aging: tot ceea ce trebuie sa stii despre lumina albastra si despre noua generatie de cosmetice cu filtre avansate de protectie

Traim vremuri in care o conexiune buna la internet este ca o lama cu doua taisuri – pe de o parte ne ofera acces la o lume intreaga, intretinand mirajul libertatii virtuale, iar pe de alta parte ne determina sa ne revizuim relatia cu device-urile inteligente, inclusiv la nivel de pregatire a interactiunii cu ele. Noua generatie de cosmetice cu filtre avansate de protectie impotriva luminii albastre emise de ecranele telefoanelor mobile, ale laptopurilor sau ale tabletelor, nu reprezinta defel un superfluu subsumat unor tendinte pasagere, ci o necesitate dictata de o lume care se transforma sub ochii nostri si care ne determina sa ne reconfiguram din toate punctele de vedere. In spatele unui ecran multe lucruri pot fi blurate, insa in fata oglinzii nu e loc de ascunzisuri. Expunerea in exces la lumina albastra accelereaza procesul de imbatranire a pielii, de ridare prematura si de pigmentare cutanata, “digital aging” devenind o realitate care deja nu mai poate fi ignorata.

“Oare pana acum nu foloseam telefonul mobil, calculatorul si alte gadget-uri? De ce brusc trebuie sa cumparam niste creme care sa contracareze efectele luminii albastre emise de ecrane asupra pielii? Nu e mai mult marketing decat realitate in toata povestea asta?” – aceste intrebari sunt perfect firesti in contextul in care pentru fiecare dintre noi exista o perioada initiala de “rezistenta” la schimbare, de pastrare a lucrurilor asa cum erau pana nu demult, de “conservatorism”. Au trecut mai bine de 15 ani de cand lucrez in industria de beauty si in tot acest timp am asistat atat la ascensiunea a sute de produse propulsate exclusiv de un marketing convingator, cat si la caderea multora dintre ele in picaj liber dupa testul suprem al pietii. Pentru marile companii cosmetice, cele care investesc sume importante in cercetare si dezvoltare, niciodata nu a fost vorba doar despre INCA niste creme adaugate in portofoliu, ci despre abilitatea de a lucra in avans, de a surprinde franturi din viitor, si de a anticipa nevoile clientilor, cu mult timp inainte ca acestea sa devina manifeste. Despre cosmeticele anti-blue light se discuta deja de 5-6 ani, primele produse fiind lansate pe piata prin 2016-2017, atunci cand nimeni nu se gandea ca vom deveni dependenti de gadget-uri intr-o asemenea masura incat pielea noastra sa aiba nevoie de inca un “scut de protectie”. Multe voci din industrie erau chiar de parere ca “digital aging-ul” este un nonsens in contextul in care tendintele slow living indicau inclusiv in cosmetica, directii mult mai promitatoare si cu un potential ridicat de dezvoltare a unor segmente concepute pentru clientii dornici sa traiasca mai mult in offline decat in online. Altfel spus, mai putin conectati la tehnologie, si mai deschisi inspre a interactiona direct, a desfasura mai multe activitati “old school” si a folosi cu masura gadget-urile.

In ciuda scepticismului cu care au fost primite initial de catre consumatori cosmeticele concepute pentru a proteja pielea impotriva luminii albastre, cercetatorii au continuat sa dezvolte subiectul si sa atentioneze asupra efectelor globale pe care acest tip de lumina cu energie mare le are atat la nivel cutanat, cat si nivelul proceselor biochimice si fiziologice derulate in interiorul organismului (ritmul circadian). In luna august 2010, Journal of Investigative Dermatology publica un studiu extrem de interesant asupra modificarilor induse de lumina albastra asupra aspectului pielii, acestea constand in hiperpigmentare, roseata si inflamare vizibila. La cinci ani distanta de el, un alt studiu din Oxidative Medicine and Cellular Longevity, elucida misterul reactiilor inflamatorii rapide, concluzionand ca expunerea la lumina albastra stimuleaza productia de radicali liberi, accelerand astfel aparitia semnelor de imbatranire si facand pielea mult mai sensibila si mai reactiva la factorii nocivi.

Daca pana de curand petreceam in medie aproximativ doua ore pe telefon, RescueTime, una dintre aplicatiile mobile concepute pentru a monitoriza timpul in care stam cu acest obiect in fata, indica ca odata cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, majoritatea oamenilor depasesc cinci ore de accesare zilnica a site-urilor, mail-urilor, conturilor de socializare etc. Te-ai gandit pana acum cate ore pe zi privesti un ecran? Probabil ai si pierdut notiunea timpului, insa merita sa faci un mic experiment, mai ales ca in acest fel iti vei putea da seama la ce cantitate de radiatii iti supui pielea. Si totodata, iti vei putea explica si de ce aceasta se transforma sub ochii tai, si devine mai neascultatoare, cu toate ca teoretic iti petreci timpul acasa, la adapost de factorii despre care stiai ca iti afecteaza epiderma. Lucrurile sunt mult mai simple decat par, si ca orice altceva care este in exces, FOMO digital vine cu un pret deloc de neglijat. Inainte de toate este insa necesar sa intelegi ce este lumina albastra si de ce a patruns cu atat pe mult aplomb pe radarul industriei de frumusete.

Ce este lumina albastra

Lumina vizibila, cea pe care o percepem cu ochiul liber, este alcatuita din fascicule de diferite culori. Nu ma refer aici doar la lumina emisa de soare, ci si la cea artificiala. In momentul in care respectivele fascicule de lumina se intalnesc, formeaza ceea ce in mod generic denumim spectru vizibil. Mai precis, o lumina alba, incarcata energetic. Lumina albastra are insa cel mai inalt nivel de energie dintre toate componentele spectrului vizibil, ceea ce o face sa fie adeseori comparata cu radiatiile UVA sau UVB. Spre deosebire insa de radiatiile UVA care sunt responsabile cu imbatranirea prematura a pielii si cu mutatiile ADN-ului keratinocitar, lumina albastra nu favorizeaza aparitia cancerului de piele, in schimb penetreaza suficient de adanc straturile pielii, efectele degenerative fiind observabile intr-un interval scurt de timp. Cercetarile recente certifica de altfel ca intensitatea luminii albastre este de doua ori mai mare comparativ cu cea a razelor UV.

Cum se explica acest lucru? Gandeste-te la ce distanta tii telefonul mobil, tableta sau laptopul. De cele mai multe ori, fara sa iti dai seama, te trezesti la propriu cu “nasul in telefon”. Dat fiind ca toate gadget-urile moderne sunt foarte aproape de piele, expunerea la ele timp indelungat creste riscul aparitiei de pete pigmentare, riduri, inflamatii si imperfectiuni ale pielii. Lumina albastra reuseste sa ajunga la nivelul dermului, deteriorand fibrele de colagen si elastina mai repede decat ar face-o statul pe plaja la ore de varf. La acest lucru se adauga si aerul uscat de acasa, care contribuie la deshidratarea pielii si la dezechilibrarea barierei naturale de protectie.

Cum te ajuta formulele cosmetice impotriva luminii albastre

Segmentul de piata “anti blue light” nu este unul complet nou. Au contraire, a existat dintotdeauna, doar ca pana recent a purtat alte denumiri. Desigur, formulele nou lansate exceleaza la capitolul performanta, insa in esenta orice cocktail concentrat de antioxidanti poate face fata cu succes luminii albastre. Antioxidantii sunt cei care neutralizeaza efectele radicalilor liberi produsi in urma distrugerii fibrelor de colagen si de elastina, asadar orice serum, crema sau lotiune care contine activi performanti intr-un procent ridicat, poate servi nevoilor pielii. Alaturi de antioxidanti, fara indoiala extrem de importante sunt si filtrele speciale de protectie, insa mare atentie: cremele de soare anti-UVA si anti-UVB nu au niciun efect asupra luminii albastre, exceptie facand cele care se incadreaza in segmentul mineral si care contin oxid de fier, cunoscut pentru actiunea sa asupra spectrului vizibil. Vitamina C, acidul ferulic, niacinamidele sau micro-algele, constituie de asemenea aliati puternici in lupta impotriva imbratranirii premature cauzate de lumina albastra a dispozitivelor inteligente, mai ales daca se gasesc in proportii ridicate in serumuri faciale, rapid absorbite in piele si cu o afinitate remarcabila.

Laboratoarele franceze SVR au conceput prima protectie dermatologica din lume cu brevetul Integral Secure Technology, care mizeaza pe filtre 100% organice, non-fotosensibilizante si stabile, capabile sa lupte eficient impotriva tuturor tipurilor de radiatii UV, inclusiv a celor infrarosii si a celor din spectrul vizibil. Gama Sun Secure a fost lansata in urma cu aproximativ trei ani si include atat produse specifice sezonului estival, cat si formule inteligente care pot fi folosite all year. Nu intamplator, SVR Sun Secure Blur SPF50, crema spuma cu efect optic de atenuare a imperfectiunilor, a devenit la scurt timp de la lansare, produsul bestseller in Europa. Sunt cateva luni bune de cand folosesc aproape exclusiv gama Sun Secure (este printre putinele care m-a ferit de inrosiri sau de arsuri ale pielii pe timp de vara), iar Blur-ul inlocuieste adesea baza de machiaj sau BB Cream-ul pe care obisnuiesc sa il aplic in zilele de weekend. In prezent, dat fiind ca petrec tot timpul acasa, il includ in rutina cosmetica de dimineata, uneori de sine-statator, alteori in asociere cu un serum cu vitamina C si antioxidanti.

SVR Sun Secure Blur SPF 50+ nu este o crema de soare in varianta conventionala, ci un produs care indeplineste cu succes extrem de multe roluri, de la cel de protectie si reparare celulara, calmare si uniformizare a pielii, si pana la reducere a hiperpigmentarii si a elastozei solare. La baza formulei se afla detoxofanul, extras din macris, care stimuleaza mecanismele naturale de aparare a pielii, niacinamidele (vitamina B3) cunoscute pentru proprietatile reparatorii si calmante, complexul beta-caroten si filtre ultra-performante, rezistente la apa, transpiratie si nisip, testate sub control dermatologic si potrivite inclusiv pielii hipersensibile.

Tot laboratoarele SVR au creat si Hydracid C20, un serum exceptional, care are la baza cea mai ridicata concentratie de vitamina C optimizata (20%) si acid hialuronic. Este un produs care in afara efectului sau rapid de iluminare a tenului si limitare a imbatranirii cutanate cauzate de expunerea zilnica la lumina albastra si la radiatiile UV, imbunatateste vizibil calitatea pielii, aceasta devenind mai ferma, mai neteda si mai catifelata. SVR Hydracid C20 se prezinta sub forma unei emulsii fine, de culoarea piersicii, discret parfumata si extrem de facil de omogenizat pe piele. Voi povesti in detaliu despre efectele sale intr-un articol dedicat celor mai performante formule cu vitamina C, pe care il am deja in pregatire.

Pe Gabriela si Helmut La Fontaine, fondatorii brandului Dermia, i-am cunoscut in urma cu cativa ani si chiar inainte de izbucnirea pandemiei, am avut prilejul de a petrece o dupa-amiaza in compania lor, la sediul Topline Romania si de a le lua un interviu, pe care il veti putea citi in curand. Pana atunci insa, trebuie sa stiti ca Dermia are la baza un concept inovator de ingrijire a pielii si peste 40 de ani de experienta in industria cosmetica, produsele fiind concepute atat pentru a raspunde nevoilor unui ten problematic, cat si pentru a preveni si a imbunatati conditia unei pieli constant agresate de factori poluanti.

Element Protector este una dintre cele mai performante creme hidratante cu protectie UV si anti lumina albastra, capabile sa fortifice si sa creasca gradul de toleranta al pielii in fata radicalilor liberi. Este absorbita rapid, poate fi folosita tot timpul anului, indiferent de variatiile de temperatura si de activitatile desfasurate (sporturi de iarna, sauna, lucru in medii inchise, plaja etc), si diminueaza gradul de reactivitate al tenului. In plus, Element Protector are un foarte bun efect sebo-reglator, asigurand tenului combinat hidratarea necesara, fara a-l sufoca sau a lasa un film inestetic.

Guinot se mandreste de asemenea cu o gama exceptionala de produse cu filtre de protectie impotriva luminii albastre – Sun Logic, insa la fel de benefice sunt si cremele bogate in vitamine si antioxidanti din gamele Liftosome sau Lift Summum. La inceputul articolului mentionam ca unul dintre efectele principale ale luminii albastre, consta in distrugerea fibrelor de colagen si de elastina. Formulele care contin colagen hidrolizat, biopeptide si proteine cu actiune mecanica imediata, isi aduc aportul la refacerea necesarului de colagen, stimuland sinteza acestuia. Nu trebuie neaparat ca pe eticheta produsului sa apara mentiunea “anti blue light” pentru a actiona tintit, ci importanta este calitatea activilor, concentratia acestora si formula in care sunt inclusi. De exemplu, Guinot Liftosome contine in afara pro-colagenului, vitamina E, recunoscuta pentru rolul sau anti radicali liberi si antioxidant, si extract de aloe vera care calmeaza inflamatia si netezeste asperitatile.

O actiune calmanta, hidratanta si protectoare excelenta, in special pentru pielea sensibila, o are si crema de zi Urban Veda din gama semnalizata cu portocaliu, care contine un cocktail unic de ingrediente botanice ayurvedice, menit sa raspunda nevoilor zilnice ale unui ten stresat si obosit. Lemnul de santal este calmant, rozmarinul are proprietati antiinflamatoare, menta amelioreaza iritarea, iar migdala dulce, cuisoarele, portocala si lamaia, revigoreaza simturile si induc o stare de bine. Urban Veda este un brand cu o poveste aparte, de care este foarte usor sa te indragostesti. Si care mai presus de toate, face exact ceea ce promite. Pentru mine, gama oranj a fost o adevarata revelatie la inceputul acestui an si urmeaza sa povestesc in detaliu.

Un alt produs care merita toata atentia si pe care eu obisnuiesc sa il comand de pe Cult Beauty, este Blue Light Protection Hyaluronic Serum de la Chantecaille, un fluid care nici nu se simte pe piele si care alatura mai multe forme de acid hialuronic (greutati moleculare diferite), unui procent impresionant de ingrediente de origine botanica (82,9%), cu rol de protectie impotriva luminii albastre, de imbunatatire a vomului facial si de reducere a liniilor fine si a ridulelor. Chantecaille a inclus in formula si un extract fermentat dintr-un microorganism rezistent la radiatii, care ajuta pielea sa se adapteze la lumina vizibila, minimizand totodata si petele brune.

Alte produse anti lumina albastra: Fluidul protector pentru fata si corp Skeyndor Sun Expertise, Sisley Anti-Pollution Energizing Super Hydrating Youth Protector, Murad City Skin Age Defense SPF50, Paula’s Choice Essential Glow Moisturizer, Elemis Daily Defense Shield SPF30.

Cativa dintre cei mai performanti antioxidanti din produsele de skincare: resveratrol, niacinamide (vitamina B3), ceai alb, ceai verde, ceai negru, vitamina E, vitamina C, vitamina A (retinol), coenzima Q10, macese, ulei din seminte de zmeura si de afine, superoxid dismutaza, catina, glutation, astaxantina, rodie.

Digital aging: tot ceea ce trebuie sa stii despre lumina albastra si despre noua generatie de cosmetice cu filtre avansate de protectie

Ce inseamna un ten cu o imunitate buna: formule performante care favorizeaza oxigenarea celulara si fortifica bariera protectoare a pielii

Digital aging: tot ceea ce trebuie sa stii despre lumina albastra si despre noua generatie de cosmetice cu filtre avansate de protectie

Magnificent 2020: noua colectie de bijuterii MOOGU este despre extraordinarul pe care trebuie sa ne dam voie sa il cultivam zilnic

Articole recente

There are 1 comments

  1. Foxi

    Produsele pentru protectie impotriva luminii albastre par destul din interesante din spusele tale, avand in vedere faptul ca intru in contact destul de des cu lumina device-urilor si nu vreau sa imi apara riduri sau sa imi imbatraneasca tenul, asa ca voi incerca si eu aceste produse! Multumesc pentru recomandare!

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!