Weekend-ul care tocmai s-a incheiat a prilejuit o intalnire cu totul speciala, menita sa contureze un univers al creatiei aparte, un univers impregnat cu simboluri, un univers ale carui repere nu pot fi nici pe departe contestate, un univers autentic, efervescent, intrigant si coplesitor prin cumulul de simboluri relevate. Singurul si cel mai important targ de bijuterie contemporana – Autor, a ajuns la editia cu numarul 10, o editie care a marcat cu fast dar fara emfaza, eforturile sustinute ale unei echipe restranse si extrem de bine coordonate.
Alaturi de Dan Piersinaru – fondatorul conceptului Autor
Imi amintesc de primele editii Autor si despre toate etapele organizatorice, nu tocmai facile, pe care mi le-a impartasit in nenumarate randuri Dan Piersinaru, creatorul conceptului si organizatorul targului. Ceea ce a reusit Dan sa intreprinda, dincolo de reunirea intr-un spatiu dat a celor mai percutante concepte de bijuterie si design contemporan, a fost sa demonstreze ca visul oricarui artist poate fi transformat in realitate, atata timp cat in ecuatie sunt incluse dedicarea, profesionalismul, perseverenta si increderea intr-un concept singular.
Dan si-a asezat intreaga pasiune pentru bijuteria de autor in creionarea unui demers care nu tine cont de tendintele efemere, ci care se prezinta in esenta drept o incursiune in cultura romaneasca, un manifest care reda esenta contemporaneitatii si care emana atat de mult firesc, incat l-as putea considera un semn autentic de civilizatie. Chapeau bas, Dan Piersinaru si o reverenta calda intr-un sincron perfect cu impozanta contesa care a supervizat de la parterul Salii Dalles intreaga desfasurare de forte!
Pentru mine, bijuteria de autor inseamna mai mult decat podoaba care imi completeaza dressing-ul, mai mult decat un accesoriu integrat in styling si mai mult decat o noua achizitie de moment. Pentru a-si gasi finalitatea in momentul purtarii, bijuteria de autor trebuie sa rezoneze in cel mai inalt grad cu sufletul, dorintele si aspiratiile intrinseci ale celei/celui care alege sa o poarte. Bijuteria de autor isi alege singura posesorul, iar acesta la randul sau o alege in virtutea unui dialog simbolic si cat se poate de intim. Bijuteria de autor poate fi un confident discret, un indiciu catre descoperirea purtatorului, un prilej de percepere a viitorului si de accedere in dimensiuni care poate niciodata vor reusi sa fie consemnate intr-un volum sau fotografiate.
Cei cinci ani si cele noua editii ale Autor au constituit fundatia solida care deschide in prezent nenumarate variante de constructie. Odata cu Autor 10, bijuteria contemporana intra intr-o noua etapa delimitata de obiceiuri noi: primul numar al revistei de bijuterie contemporana, premiul Autor (Autor Awesome Award – un prim pas care deschide calea bijuteriei de autor romaneasca inspre arealul international) si sectiunea de design international. Alaturi de cei 51 de designeri romani, la Autor 10 au fost prezenti 7 designeri internationali, care si-au expus conceptele creative in spatiul Salii Dalles, special amenajat de Attila Kim (arhitectul responsabil de proiecte precum Romanian Design Week) si Mircea Cantor (Q.E.D – Muzeul National de Arta Contemporana).
Am petrecut aproape trei ore in weekend la Autor, analizand colectiile, discutand cu designerii, proband bijuteriile, indragostindu-ma si reindragostindu-ma de piese care m-au atras precum un magnet. Insa cel mai important, am descoperit bijuterii ale caror povesti pot fi consemnate peste ani si care nu isi vor pierde din farmec odata cu trecerea timpului:
Moogu – Safe your soul
Absolventa a Departamentului de Design din cadrul Universitatii de Arta Bucuresti si a unui master in comunicare vizuala, publicitate si strategii de marketing, Andreea Mogosanu, designerul care concepe piese insufletite sub brandul Moogu, a urmat in urma cu doi ani, cursurile de specialitate in arta bijuteriei la studioul lui David Sandu, artist si formator a numerosi designeri prezenti la editiile Autor.
Colectia toamna-iarna 2013-2014 – “Safe your soul” imbratiseaza la propriu incheiatura mainii sau pieptul, colierele si bratarile realizate din rasina si celuloza, suflate cu aur roz, luand forma corpului in momentul purtarii. Arhitectura pieselor emana in egala masura fragilitate si forta, parand ca protejeaza asemenea unui cocon sau ca se transforma in arme menite sa tina la distanta intentiile sau actiunile cu potential distructiv.
In ciuda dimensiunilor generoase, pe alocuri usor exagerate, atat inele, cat si bratarile sau colierele sunt extrem de usor de purtat, nu incomodeaza defel si pot constitui singurul accent de care are nevoie un look minimal si extrem de clean.
Horatiu Weiker
Horatiu Vaicar a absolvit sectia de pictura a Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, expresia talentului si a viziunii sale regasindu-se atat in picturile executate pe diferite suprafete (lemn, panza, sticla), sculpturile in cupru, piesele de mobilier sau de decor unicate realizate pe comanda, cat si in bijuteriile statement din cupru sau din argint.
Ceea ce mi-a atras atentia la colectia creata sub emblema Weiker Art Studio, a fost latura organica si extrem de bine definita a bijuteriilor. Cuprul pare sa nu mai aiba niciun secret de prelucrare in mainile artistului, formele serpuitoare, motivele animale sau vegetale stilizate, precum si perfectiunea fiecarui detaliu, reusind sa ma surprinda intr-un mod cat se poate de placut.
Colierele, cerceii sau bratarile Weiker emana o forta impresionanta, dincolo de impactul vizual initial si se situeaza intr-o zona a contrastelor, in care pe de o parte elementele mediului natural sunt simplificate si reduse la contururi sugestive, iar pe de alta parte sunt reinterpretate intr-o maniera complexa si percutanta.
Alina Carp
Alina Carp este o prezenta constanta a editiilor targului de bijuterie contemporana Autor, iar eforturile sale creative au fost rasplatite weekend-ul trecut cu premiul Autor Awesome Award, care ii va permite urmarea cursurilor celei mai prestigioase scoli de bijuterie contemporana din Florenta – Le Arti Orafe.
Bijuteriile Alinei Carp au reusit intotdeauna sa ma fascineze prin simplul fapt ca au o identitate aparte. Alina debordeaza de fantezie si pozitivism, iar piesele sale graviteaza intr-un univers in care imaginatia pare sa nu aiba limite, in care volumele nu tin cont de factorul gravitational si in care asocierile de materiale neconventionale nu reprezinta niciun impediment.
Alina lucreaza la fel de bine cu alama ca si cu argintul, iar pentru editia aniversara a Autor, a conceput o serie de piese amprentate de simboluri: brose, inele sau cercei prelungi ce releva conturul palmelor, inele ce radau pe rand un profil de barbat sau de femeie si care pot fi purtate drept verighete sau inele precum un cocon, ce ascund in interior o piatra semi-pretioasa.
Alis Lalu
Alis Lalu se numara printre absolventii care fac cinste scolii condusa de David Sandu – Assamblage Contemporary Jewelry School si este fara doar si poate unul dintre exemplele de creativitate, pasiune si dedicare totala, renuntand la cariera sa in mediul corporate si concentrandu-se asupra transformarii pasiunii sale pentru arta bijuteriei, intr-o profesie exercitata la cel mai inalt nivel.
Fiecare piesa creata de Alis Lalu fascineaza prin povestea unica redata, pornind de la conceptul initial si pana la materializarea acestuia sau finisaje. Colectia Adagio in G Minor imprima o finete si o rezonanta aparte fiecarei piese, dincolo la estetica abordata: colierele, cerceii prelungi sau bratarile sugereaza contururi de vioara, plasmuite intr-o alternanta de suprafete mate sau stralucitoare.
Acelasi rafinament discret marcheaza si inelele realizate integral din aur si incrustate cu diamante negre, adevarate piese de colectie, de o frumusete si o eleganta rar intalnite.
Andreia Popescu
Andreia Popescu este unul dintre designerii mei de bijuterie preferati, creativitatea sa incredibila si conceptele unice pe care le imagineaza, fascinandu-ma de fiecare data. Mai mult decat atat, colectiile sale par sa nu aiba un final prestabilit, par sa nu fie limitate la o abordare punctuala, ci continua a fi dezvoltate si imbogatite periodic cu noi piese menite sa duca mai departe mesajul. Asta inseamna un artist cu o viziune clar conturata, un artist care amprenteaza fiecare piesa cu aerul atemporalitatii si al carui discurs evolueaza in mod firesc.
Pentru Autor 10, Andreia Popescu a imaginat o colectie incredibil de versatila si de moderna in esenta, denumita deloc intamplator – “Linii si unghiuri”. Piesa centrala a colectiei o constituie un colier realizat din segmente mobile, care poate fi purtat in nenumarate moduri si inclus intr-o gama larga de variante de styling: la baza gatului, prelins pe spate (la o rochie decoltata), pe diagonala, incolacit sub forma de pandant, bratara, inel sau chiar curea.
De asemenea, colectia Evolution si minunatele inele din argint cu o materialitate aparte imprimata, a fost dezvoltata prin plasarea aceleiasi pietre, dar de dimensiuni diferite pe o singura suprafata. Un concept cu un simbolism puternic, care aminteste de legatura indisolubila dintre fiinta umana si spatiul ceresc din care plecam, pentru a face trecerea in cel teluric in devenirea noastra si pentru a reveni apoi in punctul initial.
Raluca Buzura
Raluca Buzura mi-a provocat o noua surpriza la Autor 10, dezvaluind una dintre cele mai expresive colectii realizata pana in prezent. Raluca a ridicat portelanul colorat si invaluit in foita de aur la rang de arta, iar bijuteriile sale generoase si impunatoare fascineaza prin alaturarea materialelor textile, a pielii si a pieselor din portelan decupate aproape matematic.
Colectia Solar deschide o noua cale pentru Raluca Buzura, una in care creativitatea si forta de expresie a bijuteriilor este concentrata intr-o paleta cromatica de o profunzime extrema, in ciuda registrului limitat la tonuri de bej, maro ciocolatiu, sable, auriu sau negru.
Portelanul este modelat fie in forme geometrice dispuse pe coliere cu lant metalic, fie in forme alungite sau usor rotunjite asemenea petalelor unei flori ce prinde viata sub razele soarelui. De la colierele guler, pana la cele alcatuite din trei randuri la baza gatului sau pana la cele prelungi, fiecare piesa fascineaza prin spectaculozitate si prin detaliile excelent inserate in design.
Ioana Enache Jewelry Studio
Ioana Enache a excelat in realizarea bijuteriilor din coral, multe dintre tipurile de coral fiind speciale si rarisime, apoi a surprins prin alaturarea perlelor in design-ul pieselor, iar la editia cu numarul 10 a Autor a dezvaluit nu mai putin de trei piese statement ajunse deja in posesia unor clienti speciali, alaturi de o serie de inele din argint prelucrate intr-o maniera aparte si de o linie de butoni din argint destinati segmentului masculin.
Fusion Ring este prima piesa statement prezentata la Autor 10, o piesa unicat care alatura argintul si alama, malachitul brut si perla de cultura intr-un design complex si perfect echilibrat. Indian (K)Night” Necklace l-am putut admira la preview-ul Autor 10 si este masterpiece-ul colectiei, datorita combinatiei inedite de materiale utilizate: piele naturala, pana de strut si citrin brut montat in argint. Iar piesa mea favorita, careia nu i-am putut rezista este fara doar si poate “The Kiss” Ring, un inel unicat, spectaculos, inspirat din pictura artistului Gustav Klimt.
De asemenea, Ioana a continuat sa dezvolte colectia “Rapsodia Romana”, alaturand siraguri de perle, pieselor din argint cu motive ce amintesc de traditiile si simbolurile autohtone.
Bianca Grin
Dupa o scurta absenta, Bianca Grin a revenit la Autor 10 nu cu una, ci cu trei colectii, fiecare dintre acestea spunand o poveste speciala si fascinanta. Eco Micul Print inseamna inele din argint reciclat cu pietre semipretioase, impecabil finisate si cu o geometrie absolut superba. Preferatul meu este inelul unicat cu topaz bleu, o piesa de un rafinament si de o eleganta incredibila.
Cu un mesaj puternic, colectia Je Suis urmareste prin simbolistica sa trei etape distincte din viata unei femei: femeia singura, mama si sotie. Cele trei piese statement poarta pe firul de bumbac rosu, brose medalii din argint reciclat cu lemn de abanos si inele fine, cu un design minimal.
Inspirata de poemul lui Nichita Stanescu, colectia Frunza este una dintre cele mai frumoase pe care le-am admirat pana in prezent: subtila, discreta, eleganta, realizata din acelasi argint reciclat, insa cu o finisare aparte. Striatiile frunzelor transpar delicat pe fiecare pandantiv, inel sau cercei, care sunt insotiti de cate un vers cu insemnatate.
Nu intamplator inchei acest material cu linia sugestiv denumita de Bianca Grin – Make Love not War si care poate fi motto-ul acestei editii Autor, o editie care subliniaza inca o data faptul ca viitorul are un autor colectiv. Cupe de cianura, gloante, avioane de lupta dispuse in formatie si stilizate au fost redate de Bianca in argint sub forma de coliere, pandante, inele sau cercei.