“Literatura se numara printre cele mai mari obsesii ale mele…” – cu acest enunt debuteaza atat interviul flash pe care l-am acordat recent cotidianului “Romania libera”, la invitatia Libris.ro, cat si rubrica lunara “Ladylike Readings” prin intermediul careia am placerea sa va prezint scrieri pline de emotie, unele dintre ele care aduc mai aproape de suflet povesti vechi, dar extrem de frumoase, altele care prilejuiesc calatorii imaginare de-a lungul si de-a latul globului, cu opriri neprogramate in statii ascunse si intalniri de taina in foisoare ferite de ochii curiosilor. Indiferent de titluri sau de categoriile in care se incadreaza volumele, “Ladylike Readings” este despre fragmente care va imbogatesc in adevaratul sens al cuvantului, care fac o diferenta in vietile voastre si care nu in ultimul rand, contureaza idealul #ladylike, un concept care vorbeste mai mult decat despre frumusete, despre personalitati slefuite pentru a straluci in mii de nuante.
Primul capitol “Ladylike Readings” impune a fi savurat in compania unei cafele cu scortisoara si a unor biscuiti cu lamaie, proaspat scosi din cuptor. Cu siguranta este un demers care necesita timp. Timp pe care veti spune cu regret ca nu il aveti, insa care se afla chiar in fata voastra. Trebuie doar sa il luati de mana, sa ii turnati putina cafea in ceasca si sa ii zambiti larg. Cu siguranta isi va dori sa faca un popas.
Asa cum probabil intuiti deja, lecturile recomandate astazi au un numitor comun – TIMPUL. Alegerea nu este intamplatoare si vine insotita de un paradox (cel putin in aparenta): a investi timp in lucruri care aduc bucurie, inseamna a primi o gura de oxigen dupa ce mult timp ai inhalat preponderent noxe. Matt Haig scrie atat de frumos despre ecuatia prezentului, incat nisipul din clepsidra timpului se opreste fara regret, Dr. Fredric Brandt reuneste intr-unul dintre cele mai coerente ghiduri de frumusete, metode simple si eficiente care aplicate 10 minute zilnic, dau timpul inapoi cu 10 ani, iar Elizabeth Hufton, Edward Pickering si Andy Wadsworth ofera in “Enciclopedia practica ilustrata: alergare, ciclism si fitness” cele mai bune sfaturi de mentinere si imbunatatire a conditiei fizice, astfel incat fiecare antrenament sa reprezinte un nou record personal (indiferent ca este vorba despre eficienta, despre atingerea unui obiectiv sau despre performanta la un anumit nivel).
“Cum sa opresti timpul”, bestseller-ul international semnat de Matt Haig, a constituit una dintre cele mai mari surprize literare a ultimelor luni. Am evitat cartea cat de mult am putut, nefiind o pasionata de bestseller-uri, insa dupa primele pagini am stiut ca nu o voi lasa din mana. Este o poveste atat de migalos finisata, incat fiecare nou capitol este un motiv de entuziasm si in acelasi timp de analiza si introspectie. Matt Haig este castigator al Blue Peter Book Award si Smarties Book Prize si are toate sansele ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa primeasca Medalia Carnegie, regasindu-se deja de trei ori pe lista scurta.
– Uneori as vrea sa opresc timpul. Uneori, intr-un moment fericit, vreau ca un clopot de biserica sa nu mai sune niciodata. Vreau sa nu ma mai duc la piata niciodata. Vreau ca graurii sa nu mai zboare spre cer… Dar suntem toti la mila timpului. Suntem toti niste coarde, nu?
Constructia personajului principal din “Cum sa opresti timpul”, Tom Hazard, este sensibila si fascinanta in acelasi timp. Vorbim despre un barbat cu o aparenta de 41 de ani, dar cu amintiri, experiente si povesti ce se intind de-a lungul a peste 400 de ani. Un calator in si prin timp, care a trait si a vazut prea multe, si care te poarta pe nesimtite intr-un montagne-russe care urca si coboara vertiginos cu fiecare nou capitol, trecandu-te prin toate starile posibile (de la incantare si entuziasm, pana la tristete si melancolie) si facandu-te partas la o aventura care in cele din urma, se dovedeste a fi mai familiara decat crezi – regasirea identitatii.
M-am intors la Londra. Hendrich mi-a aranjat sa fiu pianist la un hotel din Londra. Viata era frumoasa. Am baut cocktail-uri si am flirtat cu femei elegante in rochii brodate cu margele. Noaptea ma duceam sa dansez pe muzica de jazz cu playboy si cu fetiscane…Asurzitorii ani 1920. Asa se spune acum, nu? … Pentru prima data in Londra exista in orice moment un sunet care nu parea tocmai firesc. Zgomotul masinilor, al melodiilor din filme, al emisiunilor radio, al oamenilor care se exteriorizau fara masura. A fost o epoca a galagiei si, brusc, sa canti a capatat o importanta noua.
Matt Haig reuseste sa creioneze un roman bine-documentat, cu numeroase detalii istorice si picanterii care fac deliciul anumitor pasaje, exersand cu succes jongleriile intre planurile reale si imaginare si infuzand personajului principal o doza de auto-ironie pur si simplu savuroasa. “Cum sa opresti timpul” este o carte la care deja imi doresc sa revin, cu toate ca am terminat-o de abia in urma cu doua saptamani, Acordati-i o sansa si va veti da seama, inca de la primele pagini, ce inseamna dorul de lectura tradus prin frenezia entuziasta de a da paginile si de a sorbi fiecare cuvant.
In acele momente care explodeaza de viata, prezentul dureaza vesnic si stiu ca mai exista multe prezenturi pe care sa le traiesti.
In urma cu aproape 15 ani, cand mi-am transformat pasiunea pentru frumusete in profesie, am rezervat un raft din biblioteca volumelor inscrise pe o lista care la vremea respectiva mi se parea indeajuns de cuprizantoare pentru a fi parcursa in cateva luni bune. Pentru ca trebuia insa sa acumulez multa informatie intr-un timp relativ scurt, deadline-ul era de doar o luna si spre surprinderea mea raftul cu pricina a devenit neincapator, adaugandu-i inca o serie de volume scrise destul de intortocheat, insa extrem de utile. In timp, raftul s-a transformat in biblioteca dedicata universului frumusetii si in “punct de atractie” pentru prietenii veniti in vizita. Nu de putine ori mi-au fost solicitate recomandari de volume de beauty si cred ca le pot numara pe degetele de la o mana pe cele care realmente se pot dovedi de folos publicului larg. Nu ma refer aici la cartile mele de specialitate, ci la cele care pot fi intelese de catre orice femeie dornica sa se informeze si sa descopere amanunte care nu exista nicaieri online.
Daca va grabiti, folositi uscatorul de par de pozitia “rece” pentru ca produsele de ingrijire a pielii sa se usuce mai repede, astfel incat sa puteti trece la pasul urmator.
Desi este aproape imposibil sa nu va schimbati pozitia in timpul somnului, incercati sa adormiti culcat pe spate, pentru a evita afundarea fetei in perna.
Multe dintre produsele OTC destinate cearcanelor nu sunt creme de tratament. Actioneaza prin reflectarea luminii. Folositi o crema de tratament pentru zona ochilor, de preferat una pe baza de antioxidanti.
Volumul doctorului Fredric Brandt – “10 minute, 10 ani” – este fara indoiala una dintre cele mai relevante incursiuni in tainele cosmeticii, continand atat sfaturi practice de ingrijire la domiciliu, cat si trucuri de 10 minute care in timp, pot face diferenta intre un ten tern si unul frumos si tanar. Extrem de important: cartea este scrisa intr-un limbaj simplu, accesibil si este insotita de explicatii detaliate, menite nu sa ingreuneze procesul de intelegere, ci sa il completeze in mod admirabil. Dr. Fredric Brandt este unul dintre specialistii de renume mondial, revolutionand in ultimele decenii arealul dermatologiei cosmetice si colaborand atat cu cele mai bine cotate clinici din New York si Miami, cat si cu renumite centre universitare, in cadrul carora este invitat periodic sa tina cursuri. Daca nu ati incercat pana acum produsele cosmetice Dr. Brandt, va recomand sa le aveti in vedere, acestea inregistrand un succes imens inca de la lansarea pe piata. Si pe drept cuvant. Sunt pur si simplu magice.
“10 minute, 10 ani” este un ghid de referinta complex, pus la punct cu extrem de multa atentie pentru a oferi cititorului exact informatia de care are nevoie si nimic in plus. Veti intelege mai bine de ce, cum si ce puteti face pentru a incetini imbatranirea epidermei, ce solutii aveti la indemana pentru a corecta estetic anumite probleme si care sunt cele mai bune solutii, tratamente si proceduri recomandate in vederea imbunatatirii aspectului pielii si implicit, a calitatii vietii. In plus, la finalul cartii gasiti si dieta de purificare Dr.Brandt, care contine meniuri echilibrate si sanatoase, usor de preparat si integrat in dieta zilnica si cu beneficii extraordinare pentru piele.
Micul dejun: un pahar de suc de ananas de 250ml, o ceasca de fulgi de cereale din mei cu lapte de orez si o mana de coacaze negre, o felie de paine prajita din mei | Pranzul: salata de quinoa cu fasole verde si sparanghel | Cina: peste pe apa cu salsa proaspata.
A mai ramas doar o luna si jumatate pana la sosirea verii, iar daca pana acum nu v-ati gasit motivatia de a face miscare, este timpul sa va mobilizati. “Enciclopedia practica ilustrata: alergare, ciclism si fitness” aparuta la editura Aquila si redactata de Elizabeth Hufton, Edward Pickering si Andy Wadsworth, constituie un bun punct de plecare atat pentru pasionatii de sport, cat si pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca performantele la sala, pe pista sau pe sosea. Marturisesc ca in ciuda faptului ca am un stil de viata activ, care de ani buni include exercitii fizice de intensitate medie, efectuate cu regularitate, inca mai am anumite dileme in ceea ce priveste efectuarea corecta a anumitor exercitii, postura sau respiratia. In plus, intotdeauna mi-am ales incaltamintea de sport avand in vedere criterii estetice si mai putin functionale, neavand la indemana un ghid explicativ concis si care sa imi livreze in cateva paragrafe informatia de care am nevoie. In capitolul dedicat echipamentului de baza din “Enclopedia practica ilustrata: alergare, ciclism si fitness” am gasit insa explicatiile indelung cautate, insotite de reprezentari grafice care au facut ca lucrurile sa fie si mai usor de inteles. Stiati, spre exemplu, ca factorul-cheie care determina tipul de pantof de sport de care aveti nevoie este gradul de pronatie? Adica miscarea de rasucire pe care o face talpa de o parte sau de alta atunci cand cand atinge solul in timpul alergarii.
“Enclopedia practica ilustrata: alergare, ciclism si fitness” este un compendiu care ar trebui sa se afle in orice biblioteca, extrem de bine pus la punct, cu informatii detaliate si corecte, superb ilustrat si axat pe oferirea unor solutii concrete, indiferent ca este vorba despre un program de sport sau unul de recuperare fizica, un test de efort sau de anduranta, o tehnica care poate imbunatati semnificativ performanta sau o schema nutritionala adaptata tipului si intensitatii unei anumite activitati fizice. Merita cu prisosinta!